Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 23:21, 17 maj 2023

Sangwinaria już przekwitła ale pojawiły się bardzo ładne liście

Świeże liście epimediów rosną niemalże w oczach

Hostom tez liście rosną i jest nadzieja na kolejne ranniki

Tutaj też

Joku 23:28, 17 maj 2023

Tu się coś wysiało ale nie wiem co, być może zawilce greckie bo rosną po sąsiedzku

Uwielbiam paprotniki, mają takie koronkowe listki

Dereń kanadyjski kwitnie i wędruje, widzę go już w metrowych odległościach od pierwotnego miejsca. Może szuka sobie lepszej miejscówki?

O, np. tutaj

Joku 23:32, 17 maj 2023

Na koniec widoczki

mirkaka 08:28, 18 maj 2023

Joku napisał(a)
Tak sobie pomyślałam że u mnie te 100 butelek zajęłoby 1/4 działki . Vita, jestem pełna podziwu dla twojego samozaparcia.

A to obrazki dla ilustracji problemu z przodu. Na pierwszym obrazku winkiel przy garażu. Może ktoś podsunie jakiś pomysł?

[img

Nad drugą rynną postaram się popracować żeby woda bardziej spływała na rabatę bo to prowizorka.

Ja podsunę.
Na pierwszym zdjęciu cała woda z rynny idzie na polbruk i poza ogród.
Możesz ustawić płaski zbiornik na ścianie sąsiedniej, i połączyć go z tą rynną dłuższym wężem, żeby nie stał na winklu.
Możesz też całą rynnę skrócić dość wysoko i przedłużyć idąc po murze w kierunku ogrodu i tam albo ustawić gdzieś zbiornik, albo wypuścić rynnę w kierunku ogrodu, żeby choć w czasie deszczu woda została na rabatach.
Pomysły się znajdą, tylko muszą być chęci A poza tym nawet można ustawić zbiornik na też wąskiej ściance po lewej stronie garażu, poszukaj w necie, są takie nawet nieszpetne

np https://www.narzedzia.pl/zbiornik-na-deszczowke-500l-tower-stone-smooth-gray-waterform-idtst500-429u,127633.html?origin=prodlisting&cd=19682771475&ad=&kd=&gclid=EAIaIQobChMIqemPpJ7-_gIVy-GyCh3NEQaEEAQYBSABEgJlKvD_BwE
ryska 08:39, 18 maj 2023

Jola my mamy dokładnie taki sam metraż działki tyle, że ja mam te budynki gospodarcze i ciasną zabudowę domów typu klocek. Bardzo ładnie zagospodarowałaś swoją przestrzeń mimo kłopotów zdrowotnych (to też nas łączy). Fajnie masz byliny dopasowane, trochę leśny klimat, który i ja stosuję. Pięciornik z Twojego polecenia cały zapączkowany, aż nie mogę się doczekać jakie ma kwiatki i jak rozpocznie inwazję tego paska wzdłuż ściany domu
Ta roślinka obok paprotnika to jakaś rutewka? Ma bardzo ciekawe listki.
Bergenia też mi się podoba. Moja ma olbrzymie liście, czasem kwiatów nie widać.
Pozdrawiam
Roocika 09:38, 18 maj 2023

Vita podziwiam za takie zbieranie wody.
Jolu, może coś wymyślisz, jest bardzo dużo różnych zbiorników

My też powinniśmy ehhh
Joku 19:44, 18 maj 2023

Mirka, dzięki za sugestie, będę myśleć. Ten pojemnik z linka nawet ładny jest.

Renata, tyle miłych słów - dziękuję. Pięciornik kwitnie małymi kwiatkami podobnymi trochę do jaskra, wyróżniają się duże pręciki. Nie kwitnie zbyt długo. Zauważyłam u niego tendencję do rozłażenia się, nie wiem czy się z tego cieszyć.
Roślina obok paprotnika to kokorycz żółta, sieje się jak głupia i jest zupełnie niewymagająca. Chcesz? Mogę wysłać.
Co do charakteru ogrodów to bardzo lubię takie z pomysłem, wykorzystaniem różnych zakamarków, maskowaniem ścian. Zawsze w Mai w ogrodzie mnie takie ogrody fascynowały.

Asiu, będziemy kombinować .
Rumianka 21:33, 18 maj 2023

Bergenie masz śliczne, moje mają duże liście i często aż zasłaniają kwiatostany...
Joku 22:13, 18 maj 2023

Bergenie pokazywane na zdjęciu są u mnie od zeszłego roku, mam jeszcze takie od dawna spotykane w ogrodach, one akurat słabo kwitną i są duże. I jeszcze jakaś jedna albo 2 odmiany od kilku lat u mnie, te akurat różnie się zachowują i różnią się wielkością. Ale może to wynikać ze stanowiska - u stóp tui Szmaragd. Nie wiem czy najnowsze nabytki nie nabiorą masy i nie zrobią się większe. Aktualnie wypuszczają świeże liście, będę się im przyglądać.
Basieksp 23:07, 18 maj 2023

Dereń kanadyjski, muszę go sobie zapisać, już chyba go u Ciebie kiedyś podziwiałam a te malutkie siewki to mogą być ranniki, u mnie jest ich pełno