Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 21:05, 17 maj 2023

Tak sobie pomyślałam że u mnie te 100 butelek zajęłoby 1/4 działki . Vita, jestem pełna podziwu dla twojego samozaparcia.

A to obrazki dla ilustracji problemu z przodu. Na pierwszym obrazku winkiel przy garażu. Może ktoś podsunie jakiś pomysł?

[img

Nad drugą rynną postaram się popracować żeby woda bardziej spływała na rabatę bo to prowizorka.
Mgduska 21:46, 17 maj 2023

Jola, w tym drugim miejscu, powyżej, widziałabym taką wannę, jak ma Danusia w Przypkach, tylko niższą, albo w ostateczności prostokątną kastrę. można ją obuMować, żeby nie straszyła i z niej zrobić wylewkę, żeby nadmiar wody szedł na rabatę. (Zapomniałam o jeszcze jednym pojemniku, który mam na tarasie - właśnie taką niską kastrę obudowaną deskami).
Nie chcę Ci nic wciskać na siłę, ale u Ciebie to jest kwestia znalezienia odpowiednich pojemników - jednego wąskiego wysokiego, drugiego odpowiednio płaskiego i długiego.
zbigniew_gazda 22:01, 17 maj 2023

Jolu no to faktycznie problem ze zbiornikiem lub beczką jest. Może coś jeszcze wymyślisz.

Vita czapkę ściągam przed Tobą - poświęcenie ogromne aby roślinkom dogodzić.
Joku 22:30, 17 maj 2023

Magda, bardzo fajny pomysł. Takiej wanny jak ma Danusia na pewno nie zdobędę ale jakieś zastępstwo, czemu nie?
Największy problem jest z tą drugą rynną, faktycznie szkoda mi tej wody bo leci na ulicę.

Zbyszku, to problem małych, wąskich działek. Jedyna zaleta: mniej terenu do obrobienia.
vita 22:31, 17 maj 2023

Muszelko, Zbyszku dzięki za uznanie , trochę było mi wstyd pokazywać takie widoki Ja mam akurat miejsce, gdzie mogę butelki magazynować. W sumie, to nie ważne jak, ale po co
Joku 22:37, 17 maj 2023

Mnie rozwaliłaś tym przelewaniem litrowym wiaderkiem . Trzeba mieć cierpliwość .
Rumianka 22:38, 17 maj 2023

Gorący temat u Ciebie...woda teraz na wagę złota, też musimy pomysleć do czego zbierać deszczówkę.
Basieksp 22:39, 17 maj 2023

vita napisał(a)
Muszelko, Zbyszku dzięki za uznanie , trochę było mi wstyd pokazywać takie widoki Ja mam akurat miejsce, gdzie mogę butelki magazynować. W sumie, to nie ważne jak, ale po co

No ej jaki wstyd ja mam pochowane różne wiadra, wiaderka po kątach, butelek nie mogę mieć ze względu na dużego, psotnego psa tak jak piszesz ważny jest efekt i cel ja z deszówki cieszę się jak dziecko
vita 22:50, 17 maj 2023

Tylko litrowe mieści mi się w otworze beczki, bo to taka prowizorka
Wybieranie wody i wlewanie jej do butelek wcale nie jest uciążliwe. Mała przerwa na kawę
Przy robocie w ogrodzie nawet jej nie zauważam Też z deszczówki cieszę się jak dziecko
Joku 23:17, 17 maj 2023

Elisa, temat gorący a deszczu ostatnimi czasy jak na lekarstwo. A ponoć nad morzem więcej pada.

Basiu, psa mam małego, w dodatku niemrawego więc butelkom by nie zagroził . Ale u mnie wszystko na widoku, nawet upchnąć nie ma gdzie.

Vita, duża ta beczka? W deszczu przelewasz tę wodę?

Ostatnimi czasy mój ogród powinien się nazywać ogrodem w nieustannej przebudowie. Ciągle wypadają mi jakieś rośliny, robią się dziury w nasadzeniach, innym nie pasuje stanowisko więc wysadzam, rozsadzam, doniczkuję, warzywa rosną, mój przechodni kącik gospodarczy puchnie

Paprocie pojawiają się tu i ówdzie

Tak to jest jak się sadzi nie pamiętając co się posadziło wcześniej