Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 17:59, 09 cze 2023

Zbyszku, dziekuję. Moim fotkom zazwyczaj sporo brakuje do ideału, ale coś tam można zobaczyć.

Basiu (jeszcze raz), Bożenko o wieczorniku chyba już wszystko napisałam, wyszedł mi strasznie długi post. Nie wiem komu będzie się chciało to czytać .

Aniu, susza coraz większa, bez podlewania wszystko już byłoby żółte i zasuszone. Od popołudnia nieco zmienia się niebo, pojawia się więcej chmur, jest nikła nadzieja na burzę.
Moja M. Curie - Skłodowska niestety nie obudziła się po zimie . Szkoda mi bardzo bo ją lubiłam. Może kupię jeszcze raz i spróbuję ponownie. To już byłaby bodajże 3. próba.
mirkaka 21:51, 09 cze 2023

Joku napisał(a)

Zaczynają kwitnąć powojniki. Ten ma tylko 3 kwiaty ale za to w rozmiarze XXL

Jaka piękna zieleń i kwiat
Jola daj zdjęcie swojego Sibeliusa
Joku 22:05, 09 cze 2023

Jutro zrobię. Popatrzyłam na niego wieczorem, sporo urósł. Nawet nie zauważyłam.
Magara 00:03, 10 cze 2023

Joku napisał(a)

Magara, dobrze myślisz . Wieczorniki zachowują się podobnie jak naparstnice. Ja robię tak: najczęściej wycinam kwiatostany, zwłaszcza teraz kiedy na jakieś samosiejki tu i ówdzie mogę liczyć. Tej części przy ziemi zazwyczaj nie chce mi się wyrywać więc jeżeli jest miejsce i nie robi bałaganu to ją zostawiam. Co z nią dalej się dzieje trudno mi powiedzieć bo nie zwracam uwagi. Ale sądząc po zaschniętych kwiatostanach widocznych na wiosnę na pewno część z nich żyje w następnym roku. I kwitnie. Na twoim miejscu chcąc mieć przychówek i kwitnienie w następnym roku bym poświęciła swój zmysł estetyczny i pozostawiła jeden kwiatostan żeby nasiona mogły dojrzeć i żeby się wysiały. Możesz im pomóc przechodząc obok i trącając ręką. Wiem, taki badyl drażni, ale czego się nie robi dla idei .
Na większą kępkę w następnym roku bym nie liczyła, moje zazwyczaj są mniejsze. Czy przetrwają do kolejnego roku - nie wiem.

Jola, wielkie dzięki za tak szczegółowe instrukcje
Badyla drażniącego przeżyję, a co będzie - zobaczymy Obstawiam, że niewiele bo do wiosny pewnie zapomnę, że jest coś takiego jak wieczornik i wypielę siewki Rozpoznawania siewek naparstnicy nauczyłam się gdzieś po trzech latach
Joku 17:02, 10 cze 2023

W przypadku dokładnego pielenia mogę podesłać, parę sadzonek powinnam znaleźć.
Joku 17:23, 10 cze 2023

Moja róża Sibelius dla Mirki

Na dodatek kwitnąca gillenia i pięciornik trójząbkowy Nuuk

basia3012 19:38, 10 cze 2023

Piękną wycieczkę miałaś. I zabudowania ciekawe i rośliny również.
W dworkach ktoś mieszka czy są jako muzea, zabytki?
mirkaka 19:42, 10 cze 2023

Ładne te pozostałe roślinki, pięciornik to bylina czy krzewinka?
Gilenia ma ciekawe listki, nie znałam tych roślinek
Joku 20:23, 10 cze 2023

Basiu, tam jest teraz hotel czynny od wiosny do jesieni. No i pewnie właścicielka też mieszka. Zwiedzania wnętrz nie było w czasie imprezy. Szkoda trochę, na pewno są ładnie urządzone. Ja tylko przemknęłam przez hol na dole.

Mirka, pięciornik to chyba krzewinka bo ma pędy u nasady z tendencją do drewnienia. Na jesień i zimę listki nieco czerwienieją. Natomiast gillenia marzyła mi się od jakiegoś czasu, ma ładne kwiatki w kształcie gwiazdek. Taką ciekawostką którą chciałabym jeszcze mieć jest kirengeszoma, ma bardzo oryginalne zielonkawe kwiaty. Kupiłam ją kiedyś w Garczu, ale nie miałam dla niej dobrego miejsca więc przepadła. Może jeszcze gdzieś ją spotkam.
vita 20:36, 10 cze 2023

Joku napisał(a)
Gdyby nie obawa że znowu zaniemogę z powodu kręgosłupa lub stawów już bym się brała za jego likwidację w niektórych miejscach, zwłaszcza że pomysły na nowe nasadzenia są.

Coś kombinujesz? Kirengeszoma rozrasta się u mnie bardzo, chcesz?
Gillenia piękna, te jej kwiateczki-gwiazdki, a jesienią pięknie przebarwione liście.