Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Basieksp 23:33, 12 lis 2024

Uda się i będzie fajnie Chcesz górę tak na płasko, czy trochę bardziej w kulisty kształt?
Rumianka 11:38, 13 lis 2024

Moje trzmieliny też rośną na kształt odwróconej piramidy, ale związuję gałęzie, by nie były takie szerokie...
Joku 19:04, 13 lis 2024

Dziewczyny, do odważnych świat należy . Będę ciachać.

Bożenko, melduj w przyszłym sezonie jak się sprawuje twoja magnolia potraktowana tak ostro. Ciekawa jestem czy zakwitnie.

Basiu, trzmielina rośnie bardziej parasolowato więc nie będę jej wyciągać ku górze. Bardziej zależy mi na ograniczeniu po bokach i od dołu.

Elisko, to jest myśl. Nie wpadłabym sama na to. Dzięki.
GorAna 10:56, 15 lis 2024

Trzmielina cudna☺️
Ja swoją wyciepałam bo wybarwiała się raz na pięć lat. Miała coraz więcej cienia.
basia3012 18:27, 20 lis 2024

Joku napisał(a)
Chodzi mi o coś w tym rodzaju, może mi się uda.

Ale ładne. Warto ciachać.
Joku 18:41, 20 lis 2024

Aniu, moja trzmielina rośnie od południa, ma słońca pod dostatkiem więc i pięknie się przebarwia.

Basiu, będę się starać . Przy takiej formie krzewu jeszcze można co nieco posadzić pod krzakiem . Co przy moim mini areale ma duże znaczenie .
Basieksp 19:09, 20 lis 2024

Basiu, będę się starać . Przy takiej formie krzewu jeszcze można co nieco posadzić pod krzakiem . Co przy moim mini areale ma duże znaczenie .

Też nie mam za dużo miejsca i zawsze kombinuję gdzie by tu jeszcze coś posadzić, przesadzić Powoli dorastam, do tego, że czasami coś trzeba poprostu wyrzucić, chociaż to jeszcze trochę trudno mi przychodzi ale przynajmniej zaczynam kierować się jednym kierunku, przynajmniej tak mi się wydaje
Kordina 22:33, 20 lis 2024

Widzę, że moja ciachnięta magnolia ma dużo zawiązków-pączków Jolu a kiedy swoje drzewko ciachasz, czy już?
Joku 16:50, 21 lis 2024

Basiu, sporo z nas kombinuje gdzie by tu jeszcze jakąś roślinę upchnąć . Mnie trochę nakierowały w pożądanym kierunku dziewczyny z forum pokazując na nasadzenia, np. "o, tu możesz trochę wywalić i posadzić w to miejsce nowe chciejstwo" . Pomogło .

Bożenko, czyli metoda cięcia magnolii niemalże na łyso jej nie zaszkodziła. Moja trzmielina to niewielki krzew wysokości poniżej 1 m, można ją przerobić na mini drzewko. W tym roku wiosną wycięłam kilka gałęzi za bardzo wystających na boki, od kilku lat latem przycinam młode przyrosty. Trzmielina dobrze to znosi, takie odnoszę wrażenie.

Dzisiaj zawitała w moje rejony zima. Spadło trochę śniegu, zrobiło się biało. Temperatura w okolicach zera. Według prognozy pogody przez kilka dni tak ma być.
Rumianka 09:36, 22 lis 2024

Z tym kombinowaniem z upychaniem roślin, to zawsze temat "świeży"... Mnie wydawało się, że już nic nie będę tworzyć nowego, a skupię się na pielęgnowaniu tego, co jest. Nic bardziej mylnego... otóż będę na wiosnę przerabiać te rabatę przy schodach. Muszę tam porządnie przekopać, bo podagrycznik króluje o każdej porze i chcę dać tam chyba rozplenice...