Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

vita 16:39, 28 paź 2024

Joku napisał(a)
Jeżeli zajrzy tu Vita to specjalnie dla niej zrobiłam zdjęcie sprezentowanej przez nią trzmielinie coloratus. Zgadza się, kolory jesienne są obłędne. Po sąsiedzku rośnie świdośliwa, większość liści już opadła. Obie ładnie do siebie pasują.

Parę dni temu robiłam przegląd swoich trzmielin, hm... pomyślałam: tak zachwalałam Joli E. coloratus, a ona się wcale nie przebarwia! Mam ją w kilku miejscach, sadziłam z myślą o takich właśnie efektach jesienią i zero przebarwień! Zieloniutkie wszystkie, jedna skupina ma tylko sporo owoców Jestem czerwona z zazdrości! A, i jeszcze zawciągowiec (od Ciebie ) też ani myśli o wybarwianiu się. Jesień masz cudowną, zostaw w tym miejscu trzmielinę ode mnie, doskonale utrafiłaś dla niej ze stanowiskiem. A i cięcie jej (bo wymaga silnego) przy siatce nie będzie trudne. Ze świdośliwą jej bardzo do twarzy A gdzie masz aż tyle miejsca na dołowanie doniczek? Myślałam w pierwszej chwili, że to nowa rabata powstaje
Kordina 17:30, 28 paź 2024

Joku napisał(a)
... ...

Jolu kolorki superowate są u Ciebie i "moje" ulubione cyklamenki jesienne
Basieksp 19:04, 28 paź 2024

Jolu trawka śliczna
Żywopłot odrośnie, u nas taki mamy, tzn. od strony sąsiada, taki na granicy, tniemy go wspólnie z sąsiadem. W zeszłym roku był bardzo mocno przycięty i szybko nadrobił.
No ale widzę, że zaczyna się u Ciebie cyklamenowy pokaz Ale muszę się tak nieśmiało pochwalić, że moje małe cyklamenki mają listki i jest ich trochę więcej, czyli rosną
Joku 19:18, 28 paź 2024

Magara napisał(a)

Jola, możesz napisać coś więcej o co chodzi z tym cięciem "na krótko"?
Mam w dwóch miejscach mini żywopłoty grabowe. Sadzonki młode, sadzone wiosną zeszłego roku. To raczej witki, a nie takie grubaski jak Twoje ale jestem ciekawa o co chodzi

Moje graby posadziłam bodajże 10 lat temu, kupiłam niewielkie okazy w doniczkach, były już cięte, miały wysokość ok. 0,5m. Uległam ogrodowiskowej modzie na graby , znalazłam dla nich miejsce na końcu ogrodu. Żywopłot miał osłaniać kompostowniki. Osłania, tylko nie z tej strony z której powinien. Stara jestem a niezbyt mądra. Miejsca tam mało, obok rośnie tuja. Tnę zarówno graby jak i tuję, inaczej już bym nie dała rady przejść. Mimo cięcia żywopłocik przybiera na szerokości i wysokości. Jak zobaczyłam te żywopłoty u K. B. to mnie olśniło że ja mogę swoje też odchudzić w celu zmniejszenia ich objętości. I w takim celu była cała operacja. Grabów nie należy ciąć wiosną bo wtedy "płaczą", pewnie o tym wiesz.
Joku 19:27, 28 paź 2024

Wafel napisał(a)
Jolu, bardzo ładne to zdjęcie z donicami ruda trawka ciekawa, delikatna jak molinia, ale kłosów brak.
Zaskoczyło mnie tak intensywne przebarwienie trzmieliny coloratus.
Ja może też w tym roku, w końcu bym się doczekała przebarwienia swojego prosa Warior, ale poszedł w świat...
U mnie łysieje już miłorząb Mariken i Jarząb Flanrock, wyłysiał lilak Meyera Palbin, za chwilę tylko trawy będą, zdobić i kilka moich małych iglaczków..
Jeszcze u ciebie sporo żywych odcieni

Trzmielina też mnie zaskoczyła, tzn. od Vity wiem że ładnie powinna się przebarwić. Pewnie warunki pogodowe tej jesieni jej sprzyjają. Miłorząb też stracił część liści, podobnie Palibiny.
Czemu pozbyłaś się prosa? Za duże na twój areał?
Joku 19:43, 28 paź 2024

Vita, ja musiałam cierpliwie poczekać , wcześniej trzmielina się nie wybarwiała. Zawciągowca mam długo, pierwszy raz jest taki kolorowy. Może warunki pogodowe w sezonie odpowiednie muszą być spełnione?
Doniczki zadołowałam w miejscu po fasoli, w tym rogu gdzie są kompostowniki i twoja trzmielina. Kojarzysz?

Bożena, kolory już nieco blakną. Co z twoimi cyklamenami? Żyją?

Basiu, tak mi się wydawało że zbytniej krzywdy grabom nie zrobię. Zależało mi na zmniejszeniu ich wielkości, trochę mnie zaniepokoiło to że wasz "szybko odrobił" straty. Oby mój był mniej wyrywny do rośnięcia.
Cyklameny powoli przekwitają, u mnie też widzę trochę siewek, też wykazują chęć rośnięcia. Co mnie cieszy, wdzięczne roślinki. Lubię też ich liście. W jakim towarzystwie rosną u ciebie? To mikrusy, trudno mi je wkomponować w taki sposób żeby było je widać.

Magara 22:54, 28 paź 2024

Joku napisał(a)

Moje graby posadziłam bodajże 10 lat temu, kupiłam niewielkie okazy w doniczkach, były już cięte, miały wysokość ok. 0,5m. Uległam ogrodowiskowej modzie na graby , znalazłam dla nich miejsce na końcu ogrodu. Żywopłot miał osłaniać kompostowniki. Osłania, tylko nie z tej strony z której powinien. Stara jestem a niezbyt mądra. Miejsca tam mało, obok rośnie tuja. Tnę zarówno graby jak i tuję, inaczej już bym nie dała rady przejść. Mimo cięcia żywopłocik przybiera na szerokości i wysokości. Jak zobaczyłam te żywopłoty u K. B. to mnie olśniło że ja mogę swoje też odchudzić w celu zmniejszenia ich objętości. I w takim celu była cała operacja. Grabów nie należy ciąć wiosną bo wtedy "płaczą", pewnie o tym wiesz.

Jola, dzięki
Wiem, że nie wiosną - mam nawet przypomnienie w telefonie, żeby zrobić to na początku lutego Później czerwiec i początek września.
Na swoje "płotki" zostawiłam sporo miejsca, ale też nie potrzebuję w tych miejscach murów
Bardzo jestem ciekawa wyników Twojego cięcia, ale myślę że będzie super

P.S. Na stwierdzenie, że "stara jestem a niezbyt mądra" spuszczę zasłonę milczenia Duchowo oznak starości jakoś u Ciebie nie zauważyłam Za to zauważyłam wiele przejawów mądrości, np. tej życiowej
Kordina 22:58, 28 paź 2024

Nie Jolu, moje bezpowrotnie zginęły mogę je tylko oglądać u Ciebie, mam w planach jednak zakup.
Joku 22:35, 29 paź 2024

Daga, zobaczymy jak graby będą wyglądać wiosną. Myślę że odbiją. Zauważyłam wielokrotnie że jak roślina ma zdrowe korzenie to nie ma siły żeby nie wypuściła świeżych pędów.
A z tą mądrością różnie bywa .

Bożena, planuj zakup. To wdzięczne roślinki. A może te stare nagle się odnajdą? U mnie zazwyczaj wykańczały je koty, grzebiąc, kładąc się na gołej ziemi.
Kordina 23:23, 29 paź 2024

Tak Jolu, tylko, że ja już siedzę w tym kółeczku AA, a raczej AO