Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Pokaż wątki Pokaż posty

Znowu na wsi

Basieksp 20:32, 03 lis 2024

Muszę się mojej trzmielinie przyjrzeć, ale moja chyba napewno owocków nie ma , chociaż kwitnie takimi malutkimi kwiatkami, ledwo je widać. Muszę zobaczyć czy owocki są?
Joku 20:57, 03 lis 2024

Te owocki widać z daleka, przynajmniej u mnie bo jest ich dużo. Bardzo ładny efekt powstaje. Być może są trzmieliny męskie i żeńskie jak np. u miłorzębów?
Basieksp 21:38, 03 lis 2024

A może tak jest, ale jutro rano i tak mu się przyjrzę sama jestem ciekawa?
Margo2 21:23, 04 lis 2024

Joku napisał(a)

oraz na zielono.

Przepiękne zielone rabaty. Ostatnio lubię takie właśnie bez kwiatów, tylko struktura i odcienie zieleni.
Super Ci to wyszło
Alija 21:34, 04 lis 2024

Ja też zwróciłam uwagę na to zdjęcie, piękna paprociowa kompozycja.

Moja trzmielina oskrzydlona też ma owocki.
.
basia3012 21:11, 05 lis 2024

Jolu, kolorków u Ciebie nie brakuje. A i niespodzianki w kwitnieniu się pojawiły. One zawsze zaskakują i oczywiście cieszą. Trzmielina zachwyca kolorem ale u mnie krótko to trwa, szybko opadają listki.
Pozdrawiam.
anabuko1 12:45, 06 lis 2024

Joku napisał(a)
Dziewczyny, kolorową mamy jesień tego roku. Przebarwienia też długo się utrzymują, szczególnie na mojej trzmielinie.
Hosta to jakaś późna odmiana, wiosną pokazuje się najpóźniej, zakwita dopiero we wrześniu. Najpóźniej też zasypia przed zimą. Gdzieś miałam jej nazwę ale nie mogę znaleźć. Zawciągowiec po raz pierwszy dostał takich rumieńców, a mam go już dość długo.

Kolorowo nadal . Wysiała mi się taka trawka o miedzianym odcieniu, nie wiem co to za jedna, kolor ma niesamowity. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę. Na razie stoi na tarasie, na zimę zadołuję ją w jakimś zacisznym miejscu.

Jeszcze kwitną cyklameny

i po raz trzeci zakwitła Burgundy Ice, kwiaty ma już nieco skromniejsze, chyba jej nieco zimno .

Hortensja Vanile fraise już w jesiennych barwach

Bardzo podoba mi się ta trawka.
Wiecie może jak się nazyw ?
A z tyłu za nią to z różowymi liśćmi to co to jest ?
Joku 18:43, 06 lis 2024

Basiu (Basieksp), jak twoja trzmielina? Ma owocki? Bo moja na bogato .

Gosiu, lubię zielone odcienie, ale kolorowo też musi być . Cały ogród w zielonej tonacji wydaje mi się nudny. Mojego za bardzo nie lubię w okresach kiedy nic nie kwitnie.

Alu, paprociowa kompozycja to głównie dzieło przypadku. Ale może być.

Basiu3012, u mnie trzmielina w tym roku dość długo miała kolorowe liście, chyba ze 3 tygodnie. Ostatnie jeszcze wiszą na gałązkach. Ale kolor nadają liczne czerwone owocki. Wiosną czeka mnie walka z siewkami.

Aniu Anabuko, nie wiem co to za trawka. Wiosną znalazłam małą siewkę, wtedy była zielona. W miarę wzrostu robiła się miedziana. Miałam kiedyś trawkę Anemanthele lessoniana o miedzianym zabarwieniu ale ona jest wrażliwa na mróz, przetrwała jedną łagodną zimę. Wydaje mi się że są nieco podobne do siebie. Ale pewności nie mam. Nie wiem też czy przetrwa zimę. Ten czerwony krzew z tyłu to trzmielina oskrzydlona compactus. Tak wygląda dzisiaj.

Kordina 22:05, 06 lis 2024

Jolu dzisiaj przyszły cudne cyklamenki, zobacz jak się z nich cieszę, bo wybitnie urodziwe i gęste
Joku 17:43, 07 lis 2024

Lecę oglądać .