Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 19:21, 16 mar 2025

Wioleta, część moich donic też kupowana na emigracji, w Niemczech. Czytałam o twoim wyjeździe a raczej wylocie do Irlandii, przypomniały mi się moje podróże w te i we w te. I cudowne bogato zaopatrzone centrum ogrodnicze w niedalekim Rostoku. Tego mi najbardziej brakuje.
Moje bratki trochę czasu przewegetowały w małych doniczkach trzymanych na zacisznym ganku. Najwyższa pora była żeby zapewnić im lepsze warunki.

Kasiu Pestko, u mnie bratki wiosną muszą być . Innych roślin mało kupuję bo miejsca brak.
Myślałam o jakimś odciągu, ale chyba nie da rady. Nie zabezpieczyłam kołkiem na samym początku, więc wiatry wiejące od zachodu ustawiły go po swojemu. Myślałam raczej o wykopaniu i posadzeniu na nowo.

Haniu, kalina się stara jak może . Zwariowaną kolorystykę bratków jakoś zniosę a wy ze mną .

Kasiek, wiosna na północy pojawia się mniej więcej 2 tygodnie później w porównaniu z południem Polski. Zawsze zazdroszczę że co niektórzy już mogą się cieszyć kolorami w ogrodzie gdy u nas jeszcze szaro albo i biało. Ale iskierka nadziei jest .

Asiu, podobają mi się rabaty pięknie skomponowane pod względem kolorystycznym ale nie umiem być konsekwentna . Donice chowam na zimę do szopki, najtrudniej dźwigać te największe i najcięższe.
Joku 19:27, 16 mar 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
Jolu, szczęka mi wypadła, bo u mnie jeszcze zero porządku. Coś tam w trawach porobiłam w ub. tygodniu, Ale teraz czekam na ocieplenie. Przydałby się choć jeden dzień na robotę przed świętami.

Tak jak mówiłam, Ogród już czeka na wiosnę i ma nawet sporo bukietów. Ja mam zaledwie słomę na Marzannę. Pzdrawiam i życzę udanego sezonu.

Dasz radę, dopiero połowa marca. Pogoda póki co mało sprzyjająca, u mnie podobnie. Zimno, nie chce się wychodzić na zewnątrz. Ranniki pewnie już u ciebie w pełnym rozkwicie.
hankaandrus_44 20:49, 16 mar 2025

Jolu, Ranniki są, ale słońca nie ma. To są roślinki słońco- lubne, Do obiadu przeważnie mgły, a i później tego słońca niewiele.
Cóż trzeba cierpieć.
Joku 21:06, 16 mar 2025

Albo czekać cierpliwie. I tak dzień mija za dniem na wyczekiwaniu wiosny . Połowa marca już za nami.
LIDKA 21:36, 16 mar 2025

Wafel napisał(a)
Piękne te donice! Bratki super się w nich prezentują

Wafelku
Wyjełaś mi to z ust doslownie!

Jola posadziłam też bratki jak Twoje z pierwszej foty. Przywołujemy wiosnę.
Magara 22:43, 16 mar 2025

Jola, kalina Twoja mnie najbardziej zachwyciła Jaka to? I ile ma lat?
Ewa777 06:50, 17 mar 2025

Kalina urocza. Bardzo ładne brateczki, na zdjęciach wszystkie do siebie pasują kolorystycznie. Poza tym wiosna musi być kolorowa. Mamy dość szarości po zimie.
Jak macie chęci i siłe, to wykopcie i posadźcie lilaka jeszcze raz, a jak nie, to naciągiem tez się da to naprawić. Pewnie wczesną wiosną i zimą przeszkadza ten widok, latem pień jest osłonięty innymi roślinami i nie rzuca się w oczy.
Dziś u mnie w nocy przyprószyło śniegiem. Mam 1cm warstwkę.
Kordina 10:36, 17 mar 2025

Ech, wczoraj w nocy zaczął padać śnieg, idę utopić Marzannę, może ten akt rozpaczy pomoże
Wafel 10:57, 17 mar 2025

Jolu mam pytania odnośnie lilaka Meyera. Ten na dachu szczepiony na pniu słabo się rozgałęzia, mocno tniesz swojego? Drugi problem to odrosty wychodzące z ziemi tuż przy pniu, jak to usunąć żeby nie odrastały? W Palbinie nieszczepionym,tym co rośnie w ogrodzie, po mocnym cięciu wyrosły pędy obok krzewu, wyciąć to? Dokopać się jakoś głębiej? Póki nie ścięłam radykalnie, rósł w miarę zwarty.

U mnie też cukier puder w ogrodzie, kulkowaty śnieg trochę zmasakrował ciemierniki.
sylwia_slomc... 20:41, 17 mar 2025

U nas dzisiaj od rana było biało. Całe plany robocze w łeb wzięły. Co do tego, ze nie opalikowałaś Palibina wyrzutów Sobie nie rób. Ja na klonowej klony miałam opalikowane podwójnymi palikami, a od wiatrów ani jeden w pionie nie rośnie. Wszystkie się wyłożyły. Do tego jak już jakimś cudem pień trzyma pion to korona bardziej rośnie od południowej strony i nijak foremne być nie chcą
Kalina cudna. Moja po tym przesadzaniu co ratowałam z powodzi koronę zagęściła, ale kwiatków dosłownie na trzech gałązkach po pęczku. Obraziła się chyba na mnie za zmianę miejscówki