Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Magara 22:23, 14 mar 2025

Jola, a te zawilce to kiedy w Rzucewie?
Bo hortensje to pewnie w sezonie turystycznym mocno więc i tłocznym i korkowym, ale tak sobie myślę, że zawilce to chyba poza sezonem - dobrze myślę???

U mnie już też po śniegu. Teraz śnieg z deszczem dla odmiany
Joku 19:08, 15 mar 2025

Basiu, po śniegu już nie ma śladu, dzisiaj dość chłodny ale pogodny dzień. Zmobilizowałam się i posadziłam bratki do donic.
Łany zawilców jak w lesie ale otoczenie robi klimat .

Daga, to zwykłe leśne zawilce więc trzeba jechać wtedy gdy kwitną wszędzie czyli w lasach .
Ja zazwyczaj jeżdżę w porach kiedy nie ma tłumów (przywilej emerytki), niemniej jednak dużego tłoku raczej nie ma. Problemem może być jedynie dojazd zatłoczoną trasą na Hel, na szczęście mogę dojechać bocznymi drogami. A hortensje zaczynają kwitnąć latem, zdjęcia robiłam 30 czerwca.
vita 21:41, 15 mar 2025

Jakie bratki posadziłaś? U Ciebie już śladu po śniegu nie ma, za to u mnie napadało, dużo.
Dodatkowo spada temperatura, nie zdążyłam otrząsnąć co niektórych iglaków, masakra. Już nocą uzupełniałam okrycia hortensji.
Magara 22:43, 15 mar 2025

Jola, jak nic muszę zaplanować trasę przez Rzucewo Kusisz bardzo
Joku 11:03, 16 mar 2025

Daga, kuszę , jedź do Rzucewa .

Vita, szykując się do wiosennego zakupu bratków zazwyczaj opracowuję jakąś koncepcję kolorystyczną. Niestety, koncepcja zazwyczaj wali się w chwili udania się na zakupy bo najczęściej nie ma tego co bym chciała. Więc wychodzi zestaw całkiem przypadkowy . Tym razem jak widać rozrzut kolorystyczny jest spory .

Wafel 11:09, 16 mar 2025

Piękne te donice! Bratki super się w nich prezentują
Kordina 11:10, 16 mar 2025

Eeee, przecież wszystkie kolorki ze sobą współgrają Jolu, ja na razie tylko białe
Joku 11:14, 16 mar 2025

W tej kompozycji dominuje kolor fioletowo - bordowy, nie wiem dlaczego wyszedł niebieski . Donica nadszarpnięta zębem czasu, ma ponad 15 lat.
Wszystkie bratki drobnokwiatowe bo tylko takie lubię.
Przy okazji kilka widoczków bardziej ogólnych, w większości przez szybę bo ziiimnooo.

Basieksp 11:22, 16 mar 2025

Te błękitne śliczne ja jeszcze nie mam żadnych, czekam. Na ryneczku nic u nas jeszcze nie było. Wróciłam z baziami, takie mega duże "kotki", obcięłam końcówki i wstawiłam do wody, może wypuszczą korzonki, chociaż obawiam się, że jeśli nawet, to nie bedzie to to samo co mateczna roślina.
Joku 11:25, 16 mar 2025

Widoczne na ostatnim zdjęciu gałęzie na rabacie to zasieki przeciwko kotom, strasznie kopią małpiszony jedne. Krzywe drzewko to lilak Palibin. Mnie zbytnio nie przeszkadza ale drażni eMa, namawia mnie na korekcję pionu. Boję się że po próbie przesadzenia, jeżeli przeżyje może zacząć wypuszczać odrosty. Co radzicie? Prostować czy nie prostować?
Na koniec kilka obrazków znad zlewozmywaka poprzez czekającą na przycięcie różę Westerland