Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 15:56, 03 maj 2026

No u nas to ostatnio biegun zimna był... Teraz upał. Mam nadzieję, że miłorząb przetrwa, byłoby go szkoda. A to z Kolibkami się pospieszyłam
Jak twoje róże? U mnie niektóre bardziej żywotne, niektóre mniej, ciekawa jestem jak to będzie z ich kwitnieniem, nie mogę się doczekać
Joku 17:03, 03 maj 2026

Róże skoro żyją to powinny zakwitnąć. U mnie strasznie dały się we znaki ciągnące się tygodniami przedwiosenne przymrozki. Burgundy przesadzałam nie spodziewając się takich temperatur. Przed wyglądała ok., teraz nie wiem czy da radę. Wygląda coraz gorzej, nie widać nowych pączków. Lavender pop nie ruszałam, tez nie wie czy żyć czy przenieść się do lepszego ze światów. Pastella jak martwa, na cud nie liczę.
Te w gruncie ok, jedynie słabo wygląda Eden Rose ale jakiś drobny zawiązek listka widzę.
A pogodowo od przedwczoraj mamy upalne lato. Dla mnie zbyt upalne, trawnik dogorywa bo nie podlewam.
vita 17:24, 03 maj 2026

Dla mnie najtrudniej utrzymać roślinę w donicy, nigdy nie wiem czy nie przelewam, loteria
To, od przedwczoraj-lato dopiero się rozkręca, może coś jeszcze zadzieje się w donicach?
Szczecin Właśnie siedzę w temacie, oczywiście w temacie wojennym Chętnie wróciłabym po latach, na razie córka nadrabia rodzinne powiązania
Wafel 17:31, 03 maj 2026

Mnie też trochę stresuje podlewanie donic...
Basilikum 19:21, 03 maj 2026

U nas też lato, czekam na deszcz.
Moje roze mają się całkiem dobrze.
Za to bez jak zwykle grymasi. Wszędzie już kwitnie a u mnie ani jeden, tylko paczki.
Joku 20:29, 03 maj 2026

Vito, Wafelku, mam kilka sposobów na ocenę czy podlewać czy jeszcze nie: można sprawdzić ciężar doniczki (jak się da unieść ), wsadzić palec w podłoże. Ostatnio od siostry dostałam fajny miernik (taki szpikulec z kulistym miernikiem) który mierzy pH, temp., światło i właśnie wilgotność. Fajna rzecz tylko nie zawsze chce się z nim latać po ogrodzie. Najtrudniej wyczuć wilgotność jak jest jakaś ściółka na wierzchu.

Iza, pogodę mamy podobną chyba. Też już widziałam kwitnące bzy ale w Szczecinie. U nas jeszcze wszystko w powijakach.
Wafel 21:16, 03 maj 2026

Mam taki miernik, ale ph słabo mierzył, więc co do badania wilgotności mam mieszane uczucia, ale dobrze że mi przypomniałaś, może się jutro pobawię sprzętem