Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

waska 20:35, 22 wrz 2012

No a ja o dzisiejszym spacerze, przeglądzie stwierdziłam ze mój bukszpan nie da rady nie puścił młodych a teraz chyba brazowieje

To może mi się uda
Gratuluje 100!
monitka 20:35, 22 wrz 2012

Teresko zmartwiłam się przymrozkami....dla mnie to trochę za szybko...
Śliczne zawilce bardzo je lubię ale mam tylko różowe. A bukszpanika samokulkującego widuję w naszych szkółkach one mają takie fajne drobniutkie listki. Śliczne te Twoje maleństwa

gratuluję setki!

Ewcia88 20:40, 22 wrz 2012

Gratuluję 100 i czekam na następną.Ja tam wierze w te -3, mieszkam pod Wrocławiem a jak któegoś dnia ostatnio szłam rano na wał z psem to była trawa w szronie
Bogdzia 20:58, 22 wrz 2012

Setki serdecznie gratuluję.

Tess 21:06, 22 wrz 2012

Irenko, AniuDS, Kondziu, Asiu (Wasko), Monitko, Ewciu, Bogdziu (Bożenko) - bardzo dziękuję

Dziękuję, ale to nie mnie się te gratulacje należą.

Należą się Wam, bo bez Was - i wielu innych Forumowiczów - nie byłoby ani tych stu stron, ani tego, co już zrobiłam w moim ogrodzie.

Bo oprócz wystukania - przy Waszym udziale i współpracy - tych stu stron, zrobiłam też bardzo wiele zmian w moim ogrodzie.

Zmian na lepsze, co było możliwe tylko dzięki Waszym radom i Waszemu wsparciu

Czasem potrzebowałam też kopa, i go otrzymywałam

Wszystkim bardzo serdecznie za to wszystko, co od Was otrzymałam dziękuję
Evchen 22:18, 22 wrz 2012

Tereniu,
gratuluję setki I korzystając z okazji jeszcze raz Ci dziękuję za rzadką dzisiaj umiejętność wsłuchania się w czyjeś potrzeby.. i za poświęcony czas na wyciągnięcie mnie z impasu

PS.
Kulki i trawki - eleganckie!
Madzenka 10:47, 23 wrz 2012

Tess gratuluję setki!!!!!
Brawa za bukszpana z carexem - pieknie!!!!
A powojniki i zawilce w koloże bieli zachwycają
Madzenka 11:01, 23 wrz 2012

Tess napisał(a)
Mam pytanie do wszystkich, a o radę proszę tych, co co chętni rad udzielać

Mam laurowiśnię w ogrodzie. Dawno posadzoną, oczywiście

Ale jest to obecnie maleńki krzaczek, bo najpierw raz wymarzła (ale odbiła), a potem sami ją obcięliśmy do poziomu gruntu, bo krzaczysko rosło jakieś, i już jej nie chcieliśmy, tylko karpy nie usunęliśmy (i odbiła)

Wyczytałam że laurowiśnie można ciąć. Na kulę albo na co się chce.

Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii? Kulkę laurowiśniową? Kiedy się ewentualnie toto tnie? Jak wszystko inne, w czerwcu?

Tess czy jesteś w stanie zidentyfikować odmianę laurowiśni?? Zrób fotkę na zbliżeniu liści.
Laurowiśnie można pieknie na żywopło formować, ale niestey bardzo przemarza. Wszystko zależy gdzie ją posadziłaś, jeślina wygwizdowie to musisz się pogodizć z faktem, że co roku będizesz musiała ją mocno wycinać.....
Ja mam kilka różnych gatunków. Na kulę pisalam już mam odmianę otto luyken gajo - ma niemal miniaturowe liscie. Możesz ją zobaczyć tu:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=532
Rewelacyjnie przeżyła zimę, była przykryta gałązkami świerka, gdyż sadziłam ją jesienią. Kopczykowałam ją wysoko i przykryłam. Laurowiśnie wschodnie mocno ucierpialy zima, chyba najbardziej nie lubią mroźnych wiatrów, gdyż najmocniej wymarzły mi te ktore rosły na pólnocnej częsći działki pomiędzy dwoma domami.
Natomiast we Francji w górach widzialam 4 metrowe żywopłoty, widok był powalający.
Teraz już nie można ciąc laurowiśni. Podobno najlepiej w maju.
an_tre 12:21, 23 wrz 2012

Tresko moje gratki z okazji setki dalej czaruj nastrojowymi fotkami z pleneru

Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
ana_art 17:56, 23 wrz 2012

przyłączam się do życzeń