Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

gusiarz 12:13, 17 paź 2012

Witaj Tess - piękny ogród. Co ja bym dała za duuuże drzewa. U mnie tylko jedno takie i to w samym rogu działki rosnie. Zakupiłam niedawno zawilce, o których piszesz. Są bardzo ładne - lubię zawilce. u mojego taty w ogrodzie rosną - ale on ma zawilec japoński - blado różowe kwiaty. Też ładnie wygląda. Pozdrawiam słonecznie
hania 12:18, 17 paź 2012

Tesko ,dobry wybór z tą rabatą hortensjową .....jak wybujają hortensje to będzie widok cudny
Gardenarium 12:23, 17 paź 2012

Ten zawilec kwitnie o fajnej porze, mało jest wtedy kwiatów białych.

Instagram Ogrodowiska
beta 12:43, 17 paź 2012

a myslicie że na słońcu by sobie nie poradził?
Martek 12:51, 17 paź 2012

Jesteś pilną Ogrodowiczanką Tess szybciej się uczysz niż ja )))))))
Nie martw się cebulami byleby ziemia miętka była to mamy czas
Tess 14:13, 17 paź 2012

Beatko, Magnolia pisała, że mieszańcowy lubi przemarzać. Oczywiście dowiedziałam się o tym juz po kupieniu Trzeba kopczyk z kory zrobić. To tak na wszelki wypaek piszę, jeśli się ne nie zdecydujesz
A czy dałby radę na słońcu - nie wiem. Mus Magnolię zapytać

Agnieszko (Gusiarz) - dziękuję, ale on ma dopiero być piękny Witam w moich jakże skromnych progach
Duże drzewa to jedyna zaleta tego ogrodu, ale i moje do niedawna utrapienie Choć i teraz po podkrzesaniu muszę pomyśleć, jak pozakrywać te mało ciekawe pnie.
A różowe zawolce też bym chciała mieć. Mam inne białe, co kwitną wiosną i powtarzają kwitnienie jesienią. Ale są niewysokie - 20 cm, może ciut więcej.

Haniu - miło mi, że zajrzałaś No hortensje musiały być w moim ogrodzie, przecież to kultowa roślina na Ogrodowisku Też liczę na to, że widok będzie cudny.Zaglądam przecież do innych ogrodów, i widzę, jaką są rewelacyjną ozdobą każdego z nich

Danusiu, właśnie głównie z tego powodu go kupiłam. Kwitnie w bardzo dobrej porze roku, a i ma białe kwiaty. Jak się rozrośnie, podzielę i posadzę na rabacie pod murem ceglanym. Pięknie będzie rozjaśniał ten bardzo ciemny zakąte. Na razie tamto miejsce w totalnym rozgardiaszu jest, bo nie da rady robić wszystkiego na raz.

Martek - no staram się uczyć jak najpilniej i jak najszybciej Ale ciągle za mało jeszcze umiem.
Zdradzę Ci po cichutku , że ja posiadam wykształcenie ogrodnicze. Mój pierwszy zawód wyuczony to ogrodnik
Więc trochę podstaw ogrodniczych mam. Tylko nigdy nie parałam się ogrodnictwem zawodowo, ponadto od czasu szkoły minęło hmmm... ileś tam lat i wielu rzeczy muszę uczyc się od nowa. Prawie zupełnie nie znam tych roślin, co są obecnie "na czasie", ani jak rosną, ani jakie mają potrzeby. No i projektowanie to moja pięta achillesowa

Tess 14:30, 17 paź 2012

beta napisał(a)
a myslicie że na słońcu by sobie nie poradził?

Znalazłam w necie:

Wymagania: Najlepiej jest posadzić je na rabatach między wysokim drzewami lub przy wschodnich czy zachodnich ścianach budynków, altan w lekkim półcieniu. W miejscach chłodniejszych i bardziej wilgotnych można sadzić je także w pełnym słońcu. Gleba powinna być dość wilgotna, próchniczno-gliniasta. Wrażliwe na mróz są młode rośliny, a więc należy okrywać je torfem lub igliwiem (grubość ściółki 15-20 cm).

To znaczy, że można je sadzić i w słońcu. Ale u mnie nie dadzą rady, bo w miejscu, gdzie mam trochę słońca (bo jednak i takie miejsce jest w Gąszczu) w lecie jest po prostu patelnia.
Evchen 15:01, 17 paź 2012

Zapisałam. Kupić zawilec
Tessi, ja się od Ciebie uczę Zanotuj!
bociek 19:11, 17 paź 2012

Tessi, fajny ten zawilec

Zwrocilam uwage jednak na cos innego... miejscami masz obrzeza plotkowe.... zostawisz je???? Na zawsze???
Tess 19:38, 17 paź 2012

Ależ skąd!
Usunę. Już usuwam sukcesywnie (obrzeże było na przykład na tej rabacie hortensjowej).
Tylko robię to sukcesywnie i pomalutku, bo o zdrowie psychiczne mojego M. muszę dbać
Oswajam go pomalutku z coraz większą ilością usuniętych obrzeży

No i czas mnie trochę goni - więc w pierwszej kolejności usuwam tam, gdzie robię nowe nasadzenia.
Do wiosny wyrzucę wszystkie.