Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Madzenka 08:58, 16 cze 2013

Tessi ambasadorką kopytnika
grupa_trzyma... 11:22, 16 cze 2013

Tess, ja też poproszę o instrukcję rozmnażania trzmieliny.
Fajne to Twoje przedszkole...i nie trzeba zasmarkanych nosów wycierać
Tess 10:55, 17 cze 2013

Moniika napisał(a)
Zacheciłyście i mnie tymi dyskusjami o kopytniku ! Muszę i ja go sobie przygarnąć Tess dzięki za śliczne zdjecia powojnika pozdrawiam sobotnio M

Monic, kopytnik - jesli masz kawałek cienia - warto zaprosić do ogrodu
irena_milek napisał(a)
Fajna niespodzianka z jukką u mnie tez po 3 latach w końcu się zebrała

E, fcale nie fajna ta niespodzianka Planowałam jukkę wywalić stamtąd, i hortensję ogrodową też. Nie było żal, skoro nie kwitły (bo horti też odmawiała współpracy). A teraz, kiedy zakwitną, to żal... No i co ja mam teraz zrobić?
Evchen napisał(a)
Apetyt na kopytanika rośnie ... Tesia, ambasadorko
Zielone struktury będą piękne.. jak dla mnie.. bo ja kontrastów nie lubię,.. no może ciut
Przedszkole masz godne podziwu. Mi żadna sadzonka nie zechciała wypuścić korzonków. Może spróbuję z trzmiliną?.....
Pouczysz?

A co tu pouczać? Trzmielina się łątwo ukorzenia, można ją nawet bez ukorzeniacza wsadzić gdziekoliek - ma w różnych kątkach ogrodu jakieś pojedyncze sadzoneczki, wsadzone jako badylki kilkucentymetrowe wprost do gruntu. I rosną
A te ze zdjęcia to resztki z cięcia, które potraktowałam ukorzeniaczem i wsadziłam. Spróbuj, warto
Marzena2007 napisał(a)
Tessi ambasadorką kopytnika

Nom, tak się mówi Bardzo go lubię, uważam ze piękny jest, to i propaguję

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Tess, ja też poproszę o instrukcję rozmnażania trzmieliny.
Fajne to Twoje przedszkole...i nie trzeba zasmarkanych nosów wycierać

Mnie też się podoba I efektywne, przynajmniej w przypadku lawendy. Bo z innymi roślinami to różnie u mnie bywało. Wiosną po cięciu moich pięciu krzaczków lawendy, wsadziłam co większe (które i tak były malutkie) ścinki do ziemi z piaskiem, i w sobotę odkryłam, ze wszystkie 18 sztuk się ukorzeniło!!! Hip, hip, hura! Już posadziam do doniczek. Żeby nabierały sił.
Miłego dnia wszystkim życzę
Tess 11:03, 17 cze 2013

Kochani, mam prośbę o radę.
Może pamiętacie jak wyglądał mój przedogródek wiosną: pusto, szczególnie brak tła dla roślinek (bo jedyne wyższe rośliny to limki, których wiosną przecież nie ma).
O, tu można to zobaczyć (jeszcze z bordowymi zurawkami, których już nie ma).
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=262

Dosadziłam tam już wprawdzie, z tyłu za limkami, kiścienie zeblid (5 sztuk), tu widać:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=249

Ale teraz myślę, czy zamiast kiścieni nie zrobić tam ekranu z cisa. Takiego niewysokiego, około 1 metra, moze ciut wyżej (by jednak całych okienek nie załonić).
Czy to dobra koncepcja? Nie będzie ta rabata zbyt cięka z taka ilością cisów?

Poradźcie, proszę.
Magda70 11:17, 17 cze 2013

Tess napisał(a)

Ewuś, jesteś kochana Ja kwiczę bezustabbie od około tygodnia, to jest od czasu, gdy tę kompozycję w linku wrzuciła u siebie Malkul.
Mam ją w ulubionych, na kompie w pracy, i od kilku dni wgapiam się w nią nieustannie.
Jest cudna. Jest przecudna. Powiem Ci na uszko, że jeśli będę musiała przesadzić citronelki, to wcale ich nie zamienię na inne jasnozielone. Pójdę w odcienie zieleni i strukturę.
Nie dostaniesz kfiatka, tylko same ...pąki
Jukka mnie zaskoczyła w tym roku. Siedziała sobie w ciemnym kątku, ani myśląc kwitnąć. Tak pewnie z pięć lat. I kiedy już straciłam jakąkolwiek nadzieję - suprise! (i to jaka)

Mnie też zaskoczyła...ale negatywnie...
posadziłam w zeszlym roku 6 szt w dwóch rzędach...i zakwitła tylko jedna.
Ale poczekam, dam jej szansę za rok...obym nie musiał 5 czekać
Urszulla 17:19, 17 cze 2013

Tess, ja uwielbiam cisy -są zielone i aurea
co Ci lepiej pasuje.
Dziś robiłam żywopłocik cisowy mały, ale nie u siebie i jestem bardzo z niego zadowolona.
Nie mam niestety fotek, ale kiedyś jak znowu pojadę obfocę.
Tess 21:52, 17 cze 2013

Pokażę moje wczorajsze kancikowanie Oj, cięzko było znaleźć skuteczną metodę
Poszło równo dopiero przy sznurku
Tess 21:57, 17 cze 2013

A tu po.

Wczoraj cieniowałam hortensje - był niesamowity skwar.

Rodgersja pod pendulą (za mało światła - słaba jakość zdjęcia).

Tess 22:01, 17 cze 2013

No i to, co - mam nadzieję - będzie przedmiotem Waszych rad (obrad)
Przedogródek. Łyso jest wiosną, zanim ruszają limki. Brak tła zimozielonego.
Posadziłam wprawdzie kiścienie, ale myślę, czy nie zrobić jednak ekranu z cisa.
Nie byłoby zbyt ciężko? Same cisy (kulki i tło).

Welka 22:06, 17 cze 2013

Kanciki-żyleta Jak spod sznurka
Pozdrawiam