Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Kindzia 21:52, 05 lis 2013

Bo Twoje zielone, to czerwone widać...
I moja inaczej zdychała, od spodu schła sobie, a pióropuszek zdrowych, ale mniejszych liści na początku na wierzchu...potem cała uschła.
Tess 21:58, 05 lis 2013

Taką zaatakowaną przez krewetki żurawkę, wcale jeszcze nie uschniętą, można wyjąć z ziemi lekko tylko pociągając za czuprynkę. Bo prawie wcale nie ma korzeni, lub ma tylko ich szkielet, bez korzeni włośnikowych.
A to korzenie włośnikowe są niezbędne do pobierania wody z gleby (tak coś pamiętam z czasów szkolnych)

A tu dyskusja u Kindzi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3234-ogrod-z-lezka?page=317

Uff, ale się rozpisałam. Idę zameldować Pszczółce, że streszczenie jest.
Pszczelarnia 09:37, 06 lis 2013

Tess, stokroć dziękuję. U mnie to jest to paskudztwo - opuchlaki. Trafnie opisałaś całość. Berberys czerwony poszedł w ciągu roku a turzyca Ptasie łąpki też im smakuje. W życiu nie widziałam tak objedzonych korzeni i suchej rośliny. Ciekawa jestem czy krety sobie poradzą . Czy lepiej wygonić krety i samej wziąć sprawy w swoje ręce. ?

Skąd się takie coś nagle bierze - jak stonczana zaraza?
makkasia 18:17, 07 lis 2013

chwilowej niepoczytalności gratuluję i czkam na wiosnę
krewetki - po raz pierwszy poczułam ich żarłoczną moc jakieś 8 lat temu, kiedy były bliskie pożarcia trawnika - wtedy była inna chemia i poradziłam sobie - od tego czasu wiem, że są i staram się walczyć z owadami dorosłymi aby odechciewało im się składać jaja na moim areale ...cóż żurawki też padają ale zdążam zrobić kilka sadzonek przed całkowitym pożarciem
macham
KasiaWB 21:46, 07 lis 2013

Tesiu witaj
czytam, że poszalałaś cebulowo no to się będzie działo podziwiam, bo mi kiepsko w tym roku szło sadzenie cebul, a mam ich niewiele, ale jakoś ciężko było, no i na szybko, byle gdzie niestety, bo już nie mam miejsca wiosną muszę ruszyć głową i poprzesadzać kilka pozycji.
Ściskam serdecznie
Tess 21:47, 07 lis 2013

Kindzia napisał(a)
Bo Twoje zielone, to czerwone widać...
I moja inaczej zdychała, od spodu schła sobie, a pióropuszek zdrowych, ale mniejszych liści na początku na wierzchu...potem cała uschła.

No mogła inaczej zdychać, bo moje Berry Smoothie tak waśnie jak Twoja zdychały. Ale w porę je odratowałam. Tylko zdjęć nie mam z tego zdychania
Tess 21:52, 07 lis 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Tess, stokroć dziękuję. U mnie to jest to paskudztwo - opuchlaki. Trafnie opisałaś całość. Berberys czerwony poszedł w ciągu roku a turzyca Ptasie łąpki też im smakuje. W życiu nie widziałam tak objedzonych korzeni i suchej rośliny. Ciekawa jestem czy krety sobie poradzą . Czy lepiej wygonić krety i samej wziąć sprawy w swoje ręce. ?

Skąd się takie coś nagle bierze - jak stonczana zaraza?

Skąd? Zewsząd
Najważniejsze jest - w mojej ocenie - bieżące zwalczanie dojrzałych osobników. W tym roku zupełnie odpuściłam zwalczanie szkodników, bo tak często trzeba było pryskać na grzybowe.
Tess 21:54, 07 lis 2013

makkasia napisał(a)
chwilowej niepoczytalności gratuluję i czkam na wiosnę
krewetki - po raz pierwszy poczułam ich żarłoczną moc jakieś 8 lat temu, kiedy były bliskie pożarcia trawnika - wtedy była inna chemia i poradziłam sobie - od tego czasu wiem, że są i staram się walczyć z owadami dorosłymi aby odechciewało im się składać jaja na moim areale ...cóż żurawki też padają ale zdążam zrobić kilka sadzonek przed całkowitym pożarciem
macham

Nie ma czego gratulować, to trzeba leczyć
Ja też robię sadzonki z takich półpadniętych żurawek.
Fajnie, że zaglądnęłaś
Tess 21:55, 07 lis 2013

KasiaWB napisał(a)
Tesiu witaj
czytam, że poszalałaś cebulowo no to się będzie działo podziwiam, bo mi kiepsko w tym roku szło sadzenie cebul, a mam ich niewiele, ale jakoś ciężko było, no i na szybko, byle gdzie niestety, bo już nie mam miejsca wiosną muszę ruszyć głową i poprzesadzać kilka pozycji.
Ściskam serdecznie

Mnie też idzie ciężko, głównie ze względu na ten krótki dzień
Buziam
an_tre 21:58, 07 lis 2013

Dziękuję Tess za poglądową lekcję dot robali na razie nic niepokojącego u siebie nie zauważyłam, ale dobrze jest poznać wroga
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies