Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

ziele 17:55, 13 lip 2015

Tess masz sprawdzoną odmianę tawułki białej? Jest kilka odmian i nie wiem na którą się zdecydować. Tawułka marzeń ma być: mało liści dużo kwiecia białego, długo kwitnąca, w miarę wysoka.
magnolia 17:56, 13 lip 2015

zawilce - świetne są i śliczne. Tylko przed same hortensje chcesz je dać?- troszkę za wysoko kwitną jako linia przed nimi i do tego o tej samej porze z grubsza.
A może jarzmianki-taka wstęga wiosnenno- letnia.
A zawilce z boku, po lewej?

świecznica - nie którzy tak mówią że śmierdzi, inni że pachnie pięknie. Mnie się podobał ten zapach, ale krótko go wąchałam
Tess 17:58, 13 lip 2015

Aniu, zlituj się Mam tawułkę białą , kupiona dwa lata temu w Lidlu czy Biedronce. Może i miała jakąś nazwę, ale jakoś jej nie przyswoiłam wysoka to ona jest. Choć - wysoka wg Ciebie to ile cm?
Kasya 17:58, 13 lip 2015

Tess napisał(a)
No to może czas pokazać z cyklu przed i po to właśnie miejsce za gabionem drewnianym (piękne to Magnoliowe określenie).

Było (wersja dość robocza, przymierzałam zdobyczne bukszpany):

Potem posadziłam żywopłocik z cisów:

Jest:

Tez lubię takie porównania
Ślicznie jest taki miły dla oka porzadeczek
ziele 17:59, 13 lip 2015

70-100 cm
magnolia 17:59, 13 lip 2015

ziele napisał(a)
Tess masz sprawdzoną odmianę tawułki białej? Jest kilka odmian i nie wiem na którą się zdecydować. Tawułka marzeń ma być: mało liści dużo kwiecia białego, długo kwitnąca, w miarę wysoka.

ja mam taką ale nie białą, tylko malinową- piękna od pączków i po kwitnieniu też -Red Sentinel
magnolia 18:00, 13 lip 2015

trzmielina za ciężka do tawułki- jako pasek pred nimi. Pewnie coś mieszam
ziele 18:01, 13 lip 2015

Ze świecznicą to mam same perypetie. Przez dwa lata nie doczekałam się kłosów. Przesadziłam w nowe miejsce i znowu jest kłos krótko na początku a jak już ma zakwitnąć to i zaraz czernieje. Jakby uwiąd?
Tess 18:03, 13 lip 2015

magnolia napisał(a)
zawilce - świetne są i śliczne. Tylko przed same hortensje chcesz je dać?- troszkę za wysoko kwitną jako linia przed nimi i do tego o tej samej porze z grubsza.
A może jarzmianki-taka wstęga wiosnenno- letnia.
A zawilce z boku, po lewej?

świecznica - nie którzy tak mówią że śmierdzi, inni że pachnie pięknie. Mnie się podobał ten zapach, ale krótko go wąchałam

Zawilce z tyłu myślałam, blisko bluszczu. One bardzo wysokie u mnie rosną. Tylko rzeczywiście, mogą kwitnąc w tej samej porze, co hortensje. Bo ja nie wiem jeszcze, kiedy one - hortensje kwitną w naturze, bo to kupione do donic wczesną wiosną i teraz na rabatkę.

A jarzmianka da radę w cieniu? Bo tam cień przez cały dzień.

A świecznicę obwącham w ogrodniczym
ziele 18:03, 13 lip 2015

magnolia napisał(a)

ja mam taką ale nie białą, tylko malinową- piękna od pączków i po kwitnieniu też -Red Sentinel

O, dzięki przyjrzę się jej
Oj, nie doczytałam. Zalezy mi na białej i tylko takiej.