Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

magnolia 18:28, 13 lip 2015

nie, jednak nie łącz jarzmianki z tawułkami- mogą się spotkać i będzie misz- masz bo jarzmianki jak im dobrze to szaleją od wiosny do jesieni
magnolia 18:29, 13 lip 2015

coś mozna tam dorzucić o mocniejszych liściach. Może rodgersję punktowo jak tam jest nie za sucho?
Toszka 18:33, 13 lip 2015

nie chcę mieszać pomysłów, ale gdyyybyyy zamiast bluszczu (lub "z") dać hortensję pnącą...? Kwitnie na biało...
ziele 18:38, 13 lip 2015

magnolia napisał(a)

ona lubi wilgoć- nie ma za sucho?

Tess- jarzmianka najlepiej ma sie w półcieniu- jak tam zagląda słońce na trochę, będzie ok

Właśnie wcześiej miała może i za sucho i ciemnawo. Teraz ma wg mnie idealnie: półcień (ale tak więcej do cienia) i wilgotną fajną ziemię. No i powtarza się historia z czernieniem kłosów. W tym roku nawet spryskałam miedzianem bo pomyślałam, że to grzyb. Ale nie pomogło
Miałam sporą kępę do podziału, dałam część znajomej. Jak będzie możliwość to dowiem się jak u niej z kwitnieniem.
magnolia 18:41, 13 lip 2015

Toszka napisał(a)
nie chcę mieszać pomysłów, ale gdyyybyyy zamiast bluszczu (lub "z") dać hortensję pnącą...? Kwitnie na biało...

to jest super pomysł, bo ona kwitnie wczesniej dość i sporo miejsca tam ma, więc ładnie się rozłozy na boki
ewa004 18:43, 13 lip 2015

Tesiu porównanie cudne.
Miałaś strasznie ,przyznaję (prawie tak strasznie jak ja ),teraz miód malina ,cudownie ...a sciana z drewnem obłędna .

Ja mam posadzone na tej nowej ceglanej ścianie powojniki w bluszczu
Powiem ci że myślałam że będę się ładnie czepiały tego bluszczu i się po nim rozłaziły .
A one wcale nie chcą się rozłazić tylko w takiej kupie rosną ...nie podoba mi się to.

Cos jeszcze chciałam Ci napisac i zapomniałam co
Ale jak sobie przypomne to przylezę

A juz wiem
Nie wiesz gdzie dziewczyny zamawiały reflektorki ogrodowe
Gdzieś podawały stronę gdzie były w dobrej cenie
Ale nie pamiętam kto
Tess 19:59, 13 lip 2015

Magnolio, jeśli jarzmianka zechciałaby szaleć tak długo, to wolę jarzmiankę niż tawułki - bo one jednak krótko kwitną. Tawułki upchnę do rododendronów.
Rodgersja świetny pomysł, nawet akurat jedną mam wykopaną spod penduli, to ją tam dam. A ile tych rodgersji? Dobra, wiem, muszę iść zmierzyć
A jakby tawułek nie było, to żywopłocik z trzmieliny białej może być, czy też nie?

Toszko - no pomysł fajny, ale ten mur to dom mojego sąsiada wredoty, wiec jakby hortensja wyrwała się spod kontroli i mu wlazła na mur (a ona wielka rośnie), to on mnie zabije.
chyba zostanę przy bluszczu. Chyba, bo pomysłu nie odrzucam

Agentko, no bałagan był jak... No ale już nad tym pracuję Pod wiatką miejsce się zrobiło i chowam, co się da
W temacie reflektorków coś ci podrzuciłam.
Toszka 20:39, 13 lip 2015

Owszem, pnąca wielka rośnie jeśli zostawić ją na żywioł. Moja to dopiero dzieciak - 5 rok, ale tnę ją od początku, tak by tylko na słup właziła i już widzę takie plusy, że gęsta, zwarta, ukierunkowana i... jej to ewidentnie służy. Dodam, że obficie kwitnie.
To nie mój pomysł - w Beneluxach podpatrzyłam formowanie hortensji - tunele, żywopłoty, bramki, słupy etc
Tnę wczesną wiosną, jak łysa jeszcze i wyraźnie widać pąki kwiatowe i zbędne gałązki.
Dorota123 21:46, 13 lip 2015

Metamorfoza pięknie pokazana, widać ile pracy i przemyśleń było przy realizacji. Efekt jest wspaniały.
babka 22:24, 13 lip 2015

Tessiu nadrobiłam ociupinkę Powodzenia życzę w temacie reklamacji i popieram upór. Nie można darować papudrakom.
Drewutnia powaliła mnie na kolana, serio! Ten temat w najbliższym czasie stanie przede mną więc kto wie czy nie zgapię
Podziwiam metamorfozy, oj żebym to i ja tak potrafiła ...