Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 12:31, 15 wrz 2024

Nie mogę zajrzeć do wszystkich tych Dziewczyn, które przeżywają koszmar Wielkiej Wody (większości lokalizacji nie kojarzę ).

Więc tu napiszę - myślami jestem z Wami i z Waszymi Bliskimi.
Wiem, że to nic nie pomoże, niego nie odwróci i niczemu nie zapobiegnie
Ale o niczym dzisiaj nie jestem w stanie myśleć, nic robić.
Przeglądam net i fb w poszukiwaniu informacji o aktualnej sytuacji.

Wiem, że w rejonie najbardziej obecnie dotkniętych kataklizmem mieszka Ewa-Pszczółka.
W jej miejscowości jest tragicznie.
https://www.facebook.com/KataklizmyPLWR/posts/pfbid0UUFnZY9LvzcDy3CTnQ2AzsE6Xnv5emYpE2W4GsAegWhLiBz5RZwvuWHj66BD3ZZgl

Juzia 13:00, 15 wrz 2024

Tessiu ja też siedzę i oglądam. Nie mam do niczego głowy...
U Pszczółki drogę urwało.
Niedawno pękła tama w Stroniu Śląskim... jest dramat.
vita 19:41, 15 wrz 2024

Dostałam od Ewy wiadomość, woda zabrała jej nową stodołę z zawartością, taras, ogród od strony strumienia, dom jest niebezpiecznie podmyty. Ewa u znajomych. To niewyobrażalna tragedia, serce boli.
Tess 00:30, 16 wrz 2024

vita napisał(a)
Dostałam od Ewy wiadomość, woda zabrała jej nową stodołę z zawartością, taras, ogród od strony strumienia, dom jest niebezpiecznie podmyty. Ewa u znajomych. To niewyobrażalna tragedia, serce boli.

O losie!!!! Tragedia.
Nie miałam wielkiej nadziei, że woda jej obejście ominie, ale w najczarniejszych scenariuszach nie przypuszczałam, że aż tak wielkie szkody wyrządzi.
Dziękuję, Wiktorio za informację.

Pozdrów Ewę jeśli będziecie miały kontakt, myślami jestem z Nią cały czas.
I jeśli mogę w jakikolwiek sposób pomóc, to daj znać.
Tess 09:12, 18 wrz 2024

Ogłoszenie parafialne:

może ktoś chętny na miskanta Morning light? Mam wielką kępę do oddania, teraz jest dobry czas na sadzenie traw, zdążą się ukorzenić przed zimą.
Mam też seslerię skalną, duże dwie kępy.

Edytuję - i piwonie różowe (ciemne). Stara, babcina odmiana, pachnąca, pełna.
Też kępy, duże, do podziału we własnym zakresie. Tylko takie zdjęcie znalazłam (z wiejskiego ogrodu, to te same).

Nie wyślę, za duże. Więc oferta dla tych, co odbiorą osobiście.

Kasya 11:05, 18 wrz 2024

Tess napisał(a)
Ogłoszenie parafialne:

może ktoś chętny na miskanta Morning light? Mam wielką kępę do oddania, teraz jest dobry czas na sadzenie traw, zdążą się ukorzenić przed zimą.
Mam też seslerię skalną, duże dwie kępy.

Edytuję - i piwonie różowe (ciemne). Stara, babcina odmiana, pachnąca, pełna.
Też kępy, duże, do podziału we własnym zakresie. Tylko takie zdjęcie znalazłam (z wiejskiego ogrodu, to te same).

Nie wyślę, za duże. Więc oferta dla tych, co odbiorą osobiście.

Miałam do Ciebie podjechać…
Po piwonie
Odrobinę
Biała się znajdzie ?
Miskanta też mogę zabrać
Chcesz coś ode mnie ?
Tess 11:08, 18 wrz 2024

Helpunku!

Coś mi żre klona. Usechł nagle koniec gałązki. Jednej gałązki, jeden koniec.
Przestraszyłam się, że to jakaś choroba grzybowa. Ucięłam w miejscu odkąd uschła i w środku była biała larwa, która wyżera środek.
Co to może być?
Martwić się już bardzo czy tylko trochę?

Tess 11:13, 18 wrz 2024

Kasya napisał(a)

Miałam do Ciebie podjechać…
Po piwonie
Odrobinę
Biała się znajdzie ?
Miskanta też mogę zabrać
Chcesz coś ode mnie ?

Odrobiny piwonii nie ma. Cała karpa albo wcale.
A na poważnie - chcesz różowej niedużo?
Białą Ci obiecałam, to mus słowa dotrzymać Ale mało mam to nie ogłaszam.

Jeśli chcesz też miskanta, to muszę wiedzieć kiedy przyjedziesz, bo on w innym ogródku jest, to raz, a dwa - Mężaty musi wykopać, bo ja nie dam rady. Uprzedzam - wielki jest.
Kasya 11:36, 18 wrz 2024

No to pisz mi kiedy ci pasuje
Rano to mogę każdego dnia
TAR 12:04, 18 wrz 2024

Tess napisał(a)
Helpunku!

Coś mi żre klona. Usechł nagle koniec gałązki. Jednej gałązki, jeden koniec.
Przestraszyłam się, że to jakaś choroba grzybowa. Ucięłam w miejscu odkąd uschła i w środku była biała larwa, która wyżera środek.
Co to może być?
Martwić się już bardzo czy tylko trochę?

To jakies drewnojady, kurcze niedobrze, zeby nie rozniosły sie na inne. Masz mozliwosc obciecia galezi, pnia w innym miejscu by sprawdzic czy nie ma ich wiecej? Bo jak tak, to nie wiem czy juz nie po drzewie