Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

TAR 16:56, 22 wrz 2024

Tess napisał(a)
Nie słyszałam na własne uszy, ale dzisiaj przeczytałam.

" Tusk na koniec posiedzenia mówił o konieczności [b]inwestycji w infrastrukturę przeciwpowodziową. - Przez długie lata za bardzo rozdyskutowaliśmy się, gdzie ma być zbiornik. Rozumiem, że ludzie mają swoje interesy, wszystkich staramy się dobrze zrozumieć, ale to nie jest tylko dramat powodzi, ale też wielkie ostrzeżenie na przyszłość. My nie wiemy, co się będzie działo z klimatem, ale wiemy, że nie będzie łatwo - powiedział. Premier dodał, że "tam, gdzie będą angażowane środki - budżetowe i europejskie - tam musi być wszystko lepsze niż przed powodzią"."[/b]

I bardzo na to liczę. Mam nadzieję, że obecny rząd na poważnie zajmie się tematem.

Nigdy już nie poprę żadnej formy protestu przeciwko planowanym działaniom przeciwpowodziowym.
Zbyt dużo nieszczęścia, zbyt dużo cierpienia, zbyt dużo stresu i łez.
O kosztach odbudowy (prywatnych i publicznych) to już nawet nie ma co pisać.

Czegokolwiek nie powie to i tak obwinia go o wszystko Przeciez o powodz tez juz go obwiniaja. A protesty beda na pewno i nie ma co sie ludzic, ze ludzie sie zgodza. Taka mentalnosc.
Mary 20:14, 22 wrz 2024

Tess napisał(a)
Dzisiaj na fejsie zobaczyłam taki mądry post.

https://www.facebook.com/anita.orzechowska1/posts/pfbid0BSEegMTJNJnSTTMmoJKRy9Ahuha72qpXadQTW4iqoQ92vunZaD6sgUJQ9JEG8aTql

Więc - sadźmy drzewa. My w ogrodach, gospodarze gmin, powiatów - na terenach ogólnodostępnych i przy drogach, na rynku.

W tym artykule nie znalazłam informacji, że do celów retencji to powinny być drzewa liściaste. W Kotlinie Kłodzkiej rośnie dużo świerków, a powinny to być drzewa liściaste.
Mary 20:20, 22 wrz 2024

W artykule, który wcześniej czytałam było wyłącznie o drzewach liściastych. Ściółka z liści dobrze chłonie wodę.
Tutaj znalazłam, że w planach są także jodły.
https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/jak-przebudowujmy-lasy-w-kotlinie-klodzkiej
Karolina69 21:18, 22 wrz 2024

" Tusk na koniec posiedzenia mówił o konieczności inwestycji w infrastrukturę przeciwpowodziową. - Przez długie lata za bardzo rozdyskutowaliśmy się, gdzie ma być zbiornik. Rozumiem, że ludzie mają swoje interesy, wszystkich staramy się dobrze zrozumieć, ale to nie jest tylko dramat powodzi, ale też wielkie ostrzeżenie na przyszłość. My nie wiemy, co się będzie działo z klimatem, ale wiemy, że nie będzie łatwo - powiedział. Premier dodał, że "tam, gdzie będą angażowane środki - budżetowe i europejskie - tam musi być wszystko lepsze niż przed powodzią"."

I bardzo na to liczę. Mam nadzieję, że obecny rząd na poważnie zajmie się tematem.

Dzień dobry, Pani Tess, jest Pani niepoprawną optymistką. Tusk przez 8 lat popierał wszystkie protesty, "ekologiczne" też. Zbiornik Racibórz był pokazywany jako przykład megalomanii i gigantomanii PiS-u. Najbardziej zasłużone protestujące panie - dziś są w rządzie - w Ministerstwie Klimatu (p.Kloska i p.Zielińska). I forsują swoje pomysły (wykreśliły 72 inwestycje z 74). Dziś obiecają co tylko Pani chce, ale czyny mówią o nich co innego.

Pozdrawiam, K.
Judith 21:24, 22 wrz 2024

No i patrz Tess. Pani Karolina specjalnie stworzyła profil, by się wypowiedzieć. Ale mnie pani Karolina wyglada na kolejne wcielenie innej pani . Chyba trzecie . Ale jakieś mogło mi umknąć .
Kasya 21:27, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)
No i patrz Tess. Pani Karolina specjalnie stworzyła profil, by się wypowiedzieć. Ale mnie pani Karolina wyglada na kolejne wcielenie innej pani . Chyba trzecie . Ale jakieś mogło mi umknąć .

TAR 21:33, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)

Chyba sie domyslam o kogo chodzi
Mary 22:20, 22 wrz 2024

Judith napisał(a)

Trzecie? Co najmniej piąte.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=2645#post_3

Rozbawił mnie ten podpis "Pozdrawiam, K", zamiast "Pozdrawiam, E".

Nie z nami te numery, Brunner.
Tess 06:12, 23 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Przestaje się sprzedawać ten rzepakowy, że wszędzie go już pchają????
Masakra.

To zamiast tego polysecta polecam olej rydzowy

Olej rydzowy jakiś konkretny? Empular mam?
Tess 06:26, 23 wrz 2024

TAR napisał(a)
Tak. Jest pelna galazka bez wydrazen.

To dobra wiadomość i niech tak zostanie.

Mary napisał(a)

W tym artykule nie znalazłam informacji, że do celów retencji to powinny być drzewa liściaste. W Kotlinie Kłodzkiej rośnie dużo świerków, a powinny to być drzewa liściaste.

Marysiu, bo to nie jest opracowanie naukowe Posta na fb napisała kobieta, którą tak jak mnie i wiele innych osób mocno poruszyły skutki powodzi. Więc nie jest ani wyczerpujący, ani kompleksowy. Ale w przystępny sposób tłumaczy rolę i znaczenie drzew.

Mary napisał(a)
W artykule, który wcześniej czytałam było wyłącznie o drzewach liściastych. Ściółka z liści dobrze chłonie wodę.
Tutaj znalazłam, że w planach są także jodły.
https://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/jak-przebudowujmy-lasy-w-kotlinie-klodzkiej

Tak, o konieczności przebudowy struktury lasów Kotliny też czytałam, teraz się dużo mówi i pisze o retencji. To i doszkolić się można. Oby na gadaniu się nie skończyło.