Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

GingerO 07:22, 17 sty 2025

Ooo, jaka imponująca lista!
Większości nie znam, pewnie piękne. Jedynie co to nie zazdroszczę sadzenia. Obejrzę sobie Twoje róże. Słyszalam o C'est la vie że to piękna i ciekawa róża. Z wymienionych przez Ciebie róż nam Lady of shalot - u mnie to róża pelna wigoru i zdrowa, a miedziano pomarańczowe to moje ulubione kolory u róż. Lubię jeszcze bladawce.
Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku!
LIDKA 08:13, 17 sty 2025

Ładne gatunki róż wybrałaś.
Tez myślę wsadzić cos do donic . Raczej zółte lub morelowe .Chce koloru na tarasie. Dotąd za zielono -biało mam.

Szkodnika tujowego współczuje. Mam 160 tuj. I je lubie. Sił, kasy i chęci na wymiane na inny żywoplot nie mam.
April 10:25, 17 sty 2025

O, ciekawy wybór róż. Z listy mam tylko Minervę i Lavender Ice. O ile LI polecam, jest super. To nad Minervą bym się zastanowiła. Owszem piękna jak już zakwitnie ale to nie jest silna róża, raczej wegetuje. Poza tym też kwitnie pojedynczo, z długimi przerwami. A warunki stworzyłam im idealne.
Nie wiem jak doświadczenia u innych bo wiadomo że mój ogród raczej różom nie sprzyja
Juzia 15:20, 17 sty 2025

No nie mogę... Tessię nam podmienili
Alija 17:10, 17 sty 2025

Długa lista tych róż, fajne zakupy. Mam w ogrodzie Pastellę, ale ona nie jest biała, tylko jasnoróżowa, taka właśnie pastelowa, przyjemna różyczka i Lady of Shalot, uwielbiam tę różę, zdrowa, dobrze rośnie, obficie kwitnie i jest piękna z koloru i kształtu.
antracyt 17:52, 17 sty 2025

Ale fajne zakupy
Cinco de Mayo miałam, ale zamordowałam... piękna i wbrew temu co napisałam wyżej pełna wigoru i zdrowa (tylko nie warto sypać jej sody w nogi w celu usuwania gniazda mrówek )

Tess 19:43, 17 sty 2025

GingerO napisał(a)
Ooo, jaka imponująca lista!
Większości nie znam, pewnie piękne. Jedynie co to nie zazdroszczę sadzenia. Obejrzę sobie Twoje róże. Słyszalam o C'est la vie że to piękna i ciekawa róża. Z wymienionych przez Ciebie róż nam Lady of shalot - u mnie to róża pelna wigoru i zdrowa, a miedziano pomarańczowe to moje ulubione kolory u róż. Lubię jeszcze bladawce.
Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku!

Również wszystkiego dobrego

O róży Wspomnienie lata Rojewskiego usłyszałam najpierw na Ogrodowisku. Obejrzałam na stronach sprzedawców, spodobała mi się. Ale urzekła (i przekonała) mnie dopiero obejrzana na filmiku. Generalnie polecam filmy Pana Grzegorza Hyżego - pokazuje róże na żywo, widać, jak róża wygląda w realu (całe krzaczki, a nie jak na zdjęciu jeden kwiat czy jedna kiść). I uczciwie mówi, jeśli dana róża ma jakieś słabe strony (np. źle znosi nadmiar deszczu).
Tess 20:14, 17 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Ładne gatunki róż wybrałaś.
Tez myślę wsadzić cos do donic . Raczej zółte lub morelowe .Chce koloru na tarasie. Dotąd za zielono -biało mam.

Szkodnika tujowego współczuje. Mam 160 tuj. I je lubie. Sił, kasy i chęci na wymiane na inny żywoplot nie mam.

Dziękować Mam nadzieję, że będą ładnie rosły. Ale żadnej z nich dotychczas nie miałam, więc zobaczymy.
No właśnie podobają mi się żółte i morelowe, ślinię się do wszystkich inspiracji z różami w tych kolorach, ale jak będą się u mnie komponować - zobaczymy. Nie powinnam sadzić róż do donic, bo to dodatkowy kłopot (nie mam donic stałych), ale co tam, jeszcze mogę trochę ogrodowo pofikać

No cóż, żal mi bardzo tych moich dużych tuj, do to już drzewa duże były, cień dawały. Ale takie jest obecnie życie ogrodnika - nigdy nie wiadomo, jaka plaga egipska nadejdzie
Tess 20:45, 17 sty 2025

April napisał(a)
O, ciekawy wybór róż. Z listy mam tylko Minervę i Lavender Ice. O ile LI polecam, jest super. To nad Minervą bym się zastanowiła. Owszem piękna jak już zakwitnie ale to nie jest silna róża, raczej wegetuje. Poza tym też kwitnie pojedynczo, z długimi przerwami. A warunki stworzyłam im idealne.
Nie wiem jak doświadczenia u innych bo wiadomo że mój ogród raczej różom nie sprzyja

Kolor Minervy mi się spodobał. no i że do cienia. Ale jak nie da rady, to jej na siłę trzymać nie będę
Tess 20:49, 17 sty 2025

Juzia napisał(a)
No nie mogę... Tessię nam podmienili

Prawda? Też się nie poznaję. Ośmieliły mnie Pashminy, które wprawdzie już rosną u mnie kilka lat, ale za to jak rosną!
Mam patelnię w ogródku "pod A" (ogródek po Babci Danusi), więc pomyślałam, że to idealne miejsce dla róż.