Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 20:55, 17 sty 2025

Alija napisał(a)
Długa lista tych róż, fajne zakupy. Mam w ogrodzie Pastellę, ale ona nie jest biała, tylko jasnoróżowa, taka właśnie pastelowa, przyjemna różyczka i Lady of Shalot, uwielbiam tę różę, zdrowa, dobrze rośnie, obficie kwitnie i jest piękna z koloru i kształtu.

Tak, Pastella nie jest biała, to moja pomyłka w opisie.
Dajesz nadzieję, że przynajmniej te dwie odmiany do był dobry wybór
Tess 20:58, 17 sty 2025

antracyt napisał(a)
Ale fajne zakupy
Cinco de Mayo miałam, ale zamordowałam... piękna i wbrew temu co napisałam wyżej pełna wigoru i zdrowa (tylko nie warto sypać jej sody w nogi w celu usuwania gniazda mrówek )

Podsypałaś różę sodą? No, różne sposoby zwalczania mrówek ludzie polecają (na grupach ogrodowych na fb naczytałam się różnych głupot ), ale żeby je stosować, to nie
Poszukam w Twoim wątku tej Cinco de Mayo
Kordina 22:01, 17 sty 2025

Tess z Twojej listy mam zamiar rzucić się na Minerva (Visancar) "Przez Ciebie" musiałam sprawdzić wszystkie odmiany, no cudne są, a Ty chyba masz ogród z gumy, że tyle na raz zakupiłaś czego Ci życzę
Magara 23:24, 17 sty 2025

Tess, poczytałam o nabytkach różanych
Trochę się zmartwiłam. Myślałam, że ze stażem ogrodniczym amok zakupowy kiedyś mija, ale widzę, że to nieprawda
Nakupiłaś tego towaru
Tess 23:52, 17 sty 2025

Kordina napisał(a)
Tess z Twojej listy mam zamiar rzucić się na Minerva (Visancar) "Przez Ciebie" musiałam sprawdzić wszystkie odmiany, no cudne są, a Ty chyba masz ogród z gumy, że tyle na raz zakupiłaś czego Ci życzę

Napisałam u Ciebie ale i tu napiszę - Aprilek nie poleca Minervy. Też mnie zauroczyła kolorem
No z gumy to on nie jest Ale po wyrzuceniu żywopłocików bukszpanowych z obu ogrodów i wycięciu dwóch dużych tuj z Gąszcza zrobiło się przestronniej i jaśniej. Co nie oznacza, że nie mam teraz bólu głowy, czy ja je wszystkie zmieszczę
A logika, jaką się kierowałam była taka:
przez 12 lat (od czasu gdy od nowa zaczęłam urządzać ogród) wszystkie rośliny się bardzo rozrosły. Mam spory problem z nadwyżkami, a jak wiecie, nie lubię niczego wyrzucać. Ale nie lubię też wysyłek
No a róża się owszem rozrasta, ale zawsze to będzie 1 roślina. Czyli problemu z nadwyżkami nie będzie
(no chyba, że będę je rozmnażać, co już niestety czynię - ścięte pędy wsadzam wprost do gruntu, już nawet kilka się ukorzeniło)

Ot, logika Tessiowa

Tess 23:59, 17 sty 2025

Magara napisał(a)
Tess, poczytałam o nabytkach różanych
Trochę się zmartwiłam. Myślałam, że ze stażem ogrodniczym amok zakupowy kiedyś mija, ale widzę, że to nieprawda
Nakupiłaś tego towaru

Też tak myślałam
Ale może to dlatego, że staż ogrodniczy mam owszem długi, ale z różami dopiero raczkuję
A może dlatego, że jako AZO (Anonimowy Zakupoholik Ogrodniczy), albo wcale nie kupuję, albo na umór

A teraz najlepsze - w wykazie są tylko odmiany, nie podałam ilości

To jest właśnie "na umór"
LIDKA 07:41, 18 sty 2025

Ja kazdą róże sadze w 3 szt a ukochane artemisy to nawet 6.
Co tam jedna ...zbyt samotna by byłą.

A jak u Ciebie będzie ?

Szkoda ze nie lubisz wysyłek nadwyżek bo ten zwyczaj tu obecny
Dzielenia sie roślinkami jest wyjątkowy. Chyba na żadnym innym forum takiego nie ma.
GingerO 08:27, 18 sty 2025

Oj, też chyba cierpię na AZO... Długo się wstrzymuje, a potem nagle pyk! Pozamawiałam bylin i krzewów jak dzika i nie wiem gdzie to posadzić, ponieważ te krzewy będą duże na 2 metry. Chociaż może się tak skończyć jak z obiela. Posadzona malutka wiosną, nawet kwitła, a potem mąż ja skosił chyba 4 razy i już nie odrosła, wrrr. Też bardzo lubię jasne morelowe róże, zamówiłam dwie w tym roku. Jedna to Gishlane de feligonde (pewnie przekręcam ta nazwę), jest przepiękna, ale nieco pnąca, potrzebuje miejsca. Widziałam ja na żywo u przyjaciółki i zakochałam się w tej róży. Ma cudne, maleńkie kwiatuszki, przy których uwija się rój owadów. Zjawiskowa po prostu. A druga to kanadyjska róża Jp Connell, bialawo żółta. Będę jeszcze zamawiać Koko loko, ona też jasniutka. Zachęciłaś mnie też Wspomnieniem lata, no ale musiałaby iść do donicy. W każdym razie AZO u mnie jak nic. Juz przynajmniej uspokoiłam się z piwoniami. Mówię sobie ze zachłanne zakupy to oznaka niedojrzalosci i to mnie trochę powstrzymuje u mnie bardzo dużo miejsca do sadzenia, tylko nie mam rabat i brak czasu na zrobienie ich. Będę śledzić Twoje różane poczynania.
Kordina 10:32, 18 sty 2025

Tess napisał(a)

Też tak myślałam
Ale może to dlatego, że staż ogrodniczy mam owszem długi, ale z różami dopiero raczkuję
A może dlatego, że jako AZO (Anonimowy Zakupoholik Ogrodniczy), albo wcale nie kupuję, albo na umór
A teraz najlepsze - w wykazie są tylko odmiany, nie podałam ilości

To jest właśnie "na umór"

Ha, ha, ha, dooobre błyśniesz ilościami? Czy zostawisz w sobie, jako "wstydliwą" tę część "umoraną"?
Rojodziejowa 11:32, 18 sty 2025

Piękna lista Cinco de Mayo mi się bardzo podoba, już nieraz miałam ją w koszyku
Zresztą nie tylko ona
Fajna jest też Hot Chocolate, znasz? Jest pełniejsza, ale kolor też taki jakby ciut w ceglasty wpadający.

Pashminy Cię ośmieliły, a mnie denerwują. Spróbuję trochę im polepszyć byt i jak to nie pomoże, to chyba je podmienię na coś innego.