Tak wiec teraz juz mamy 100% pewnosci Tess wszystko od Ciebie juz na docelowym siedzi. Wczoraj jak poszlam w orke to rzutem na tasme wszystko wsadzone.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Toż nie będzie co oglądać, nie mają już ani jednego listka
Kupiłam jednego zwyklaka, bezodmianowego. Potrzebuję dużo cienia, więc chciałam, żeby duży urósł. Wsadziłam i wydaje mi się, że brakuje mu drugiego do pary
Tylko mam wątpliwości, bo one docelowo mogą mieć 6-8 metrów szerokości, a ja mam mniej miejsca.
Czy zamierzasz swoje ciąć, bo też masz w mniejszej odległości posadzone?
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Mamy grudzień, a ja totalnie nieobrobiona ogrodowo
Już mam dość, ale sama to sobie zgotowałam.
Sadzimy drzewa. Potrzebuję zasłony od hałasu ulicznego i cienia, dużo cienia.
Mogę nabyć duże serby (4 metry wysokości ładne, szerokie), kopane mechanicznie z gruntu, w balocie. Oglądałam je i dołki po wykopaniu wydają mi się małe (40-50 cm szerokości). No i w związku z tym pytanie: Czy to nie jest zbyt mała bryła korzeniowa przy tak dużym drzewie?
Ma to szansę się przyjąć?
Tess, bardzo kuszące rozwiązanie.
Ja bym rozważyła jeśli cena jest dobra i dobrze zabezpieczona bryła korzeniowa (musi być zwarta, nie może się osypywać).
Przesadzałam niedawno 3-metrowego serba i też będę z drżeniem obserwować co z nim dalej…
Toż rozważam właśnie Cena jest sprawą drugorzędną. Istotna jest wysokość/wielkość, bo chciałabym jeszcze nacieszyć się dużymi drzewami, a jakoś tak coraz częściej nachodzi mnie myśl, że czasu niewiele mi już zostało. Ale jest dobra (cena).
Ten Twój przesadzany serb ma 3 metry? Nie wyglądał na tyle na zdjęciach.
Dzięki, Ewo Tak, są ze szkółki, oglądałam je. Zapytam o to szkółkowanie, ale bardzo możliwe że były szkółkowane, bo w dołkach po wykopanych już serbach nie widać było uciętych korzeni.