Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Mazan 08:17, 01 sie 2016

Jozefina_K

Przypadłość fizjologiczna, w przeciwnym razie byłyby to objawy chorób bakteryjnych.
Wyrastanie korzeni na łodydze powyżej szyjki korzeniowej może powstać, gdy występuje wysoka wilgotność i niska temperatura powietrza /najczęściej wiosną/ oraz nadmierna wilgotność i przenawożenie azotem, co zdarza się w czerwcu/lipcu, gdyż występuje najczęściej na roślinach starszych przy dłuższym nawożeniu azotowym i zapewnionej wysokiej wilgotności podłoża.

Pozdrawiam
Jozefina_K 09:31, 01 sie 2016

Dziękuję za pomoc.
Nawozów nie stosowałam żadnych, ale pomidorki posadziłam w kupionej w sklepie ziemi do warzyw - być może tam było sporo azotu. A wilgoć - rzeczywiście, ciągle pada

Mam jeszcze inne choroby na wielu roślinkach, porobię dziś zdjęcia i poproszę o pomoc.
Jozefina_K 18:47, 03 sie 2016

I jestem z powrotem. Proszę o informację, co to za okropieństwo?

W ogóle bardzo się martwię, bo większość moich roślin w ogrodzie ma "coś". Jestem całkowicie niedoświadczona, mam ogród założony późną jesienią ubiegłego roku. Wszystko choruje. Nawet roślinki (pomidory, zioła) posadzone w donicach.

frezja 19:14, 03 sie 2016

Jozefina_K napisał(a)
I jestem z powrotem. Proszę o informację, co to za okropieństwo?

Moje klony Odessanum mają przypalenia słoneczne...może to samo w Twoich ??
Jozefina_K 19:20, 03 sie 2016

Nie wydaje mi się. Słońca prawie nie ma. Podobne objawy widzę też na innych roślinach.
frezja 19:22, 03 sie 2016

Jozefina_K napisał(a)
Nie wydaje mi się. Słońca prawie nie ma. Podobne objawy widzę też na innych roślinach.

To nie pomogę, ale zaraz ktoś pojawi się z pomocą
Mazan 21:04, 03 sie 2016

Wygląda na antraknozę. Jeżeli to młode drzewka to opryskuj nawet co 7 dni aby nie straciły pędów Amistarem, Topsinem, ale zaznaczam, że nie ma zarejestrowanych środków.

Pozdrawiam
JoannaDe 09:29, 04 sie 2016

Kochani, powiedzcie mi proszę czy te wygryzienia na liściach to są ''opuchlakowe'' czy choroba grzybowa.

Nie wiem czy widać dobrze na zdjęciach- dziurki maja brązowe wykończenie. Na niektórych listkach znalazłam tez plamy wyglądające jak grzybowe ale czytając watek o opuchlakach zwątpiłam.

Dostałam od mamy parę krzaczków i się teraz zastanawiam co robić. Zostawić czy spalić?
Juzia 09:37, 04 sie 2016

U mnie takie małe wżery na trzmielinach zostawia opuchlak rudonóg.
JoannaDe 09:41, 04 sie 2016

Juzia napisał(a)
U mnie takie małe wżery na trzmielinach zostawia opuchlak rudonóg.

Co z takimi krzakami zrobi? Od razu out czy ...? Jak je mama do mnie przywiozła to zostały od razu posadzone. Nie wiem czy w korzeniach coś było.