Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Rozpoznawanie chorób i szkodników

Rozpoznawanie chorób i szkodników

Camelia 23:58, 06 lip 2016

Lilia
Moszenica wierzbówka, opryskaj Decisem.
lilia 08:15, 07 lip 2016

Camelia napisał(a)
Lilia
Moszenica wierzbówka, opryskaj Decisem.

Tak,dokładnie to ona.
Bardzo Ci dziękuję, Camelio
Kasia_CS 20:33, 08 lip 2016

Mam posadzone przez dewelopera na terenie ogródka 3 graby.. 2 ładnie się zagescily a jeden jakiś taki się wydaje watly, liscie bardziej "jakby szeleszczace przy dotyku", bo chyba przesuszone. Teoretycznie mają te same warunki, ale może to jakies chorobsko?

Dla porownania drzewko rosnące ok 3m obok, kolor tez bardziej intensywny

nelson 19:44, 10 lip 2016

Drodzy forumowicze!

Coś bardzo złego dzieje się z moim jałowcem łuskowatym 'Meyeri' ... jakby usychał. Nie widać żadnych pasożytów ani niczego w tym stylu.
W tamtym roku bardzo mało go podlewałem a miał piękny ciemozielony kolor - w tym roku podlewam tak samo a nawet nieco częściej, ale zaczął brązowieć. Już połowa rośliny wydaje się być sucha.

Co robić? Czy roślinę da się jeszcze uratować? Podlewać go więcej?

z góry dziękuję!
soldi 09:45, 11 lip 2016

Dzień dobry,

Czy ktoś w Was rozpoznaje tego kolegę? Kręci się stadnie koło świerka. Wygląda jakby miały założone gdzieś gniazdo, ale jeszcze go nie wypatrzyłem. Dużo tego i ruchliwe nieregularnie, tzn lata szybko ale potrafi przycupnąć na dłużej na gałęzi i zapozować do zdjęcia - zresztą uchwycone smartfonowo.

Oprócz nich lata dużo takich podobnych do os. Może to one nawet bardziej bzyczą...

Zjawisko zauważone wczoraj, ale na pewno pojawiło się w ciągu jednego lub dwóch dni.

Macie pomysł co to i czy walczyć czy ignorować?

Pozdrawiam,
Wojtek
Mazan 11:40, 11 lip 2016

Soldi

chrząszcz to prawdopodobnie któryś ze zgniotków. Żeruje na martwym drewnie. Podobne do os są owadami pożytecznymi, a ich pojawienie się mówi, że jest dla nich posiłek czyli szkodniki.

Pozdrawiam
JoannaDe 11:49, 11 lip 2016

Mazan napisał(a)
Soldi

chrząszcz to prawdopodobnie któryś ze zgniotków. Żeruje na martwym drewnie. Podobne do os są owadami pożytecznymi, a ich pojawienie się mówi, że jest dla nich posiłek czyli szkodniki.

Pozdrawiam

Dobrze wiedzieć. I ja mam pełno tych robaczków podobnych do os.
Michu87 11:58, 11 lip 2016

Proszę powiedzcie mi tylko, czy wysadzić posadzoną w szpalerze wiśnię, u której stwierdzono raka bakteryjnego? Może zarazić pozostałe?
soldi 12:05, 11 lip 2016

Mazan napisał(a)
Soldi

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź

No to martwego drewna mają pod dostatkiem bo po sąsiedzku mamy uschłego w 4 miesiące świerka.

Przy okazji pytanie: czy lampa uliczna sodowa może mieć negatywny wpływ na drzewo? Dwa lata temu na słupie koło umarłego świerka założona została lampa, która świeciła mu prosto na czubek. Czy mogło mieć to wpływ na jego śmierć czy w ogóle nie wiązać?

Pozdrawiam,
Mazan 18:17, 11 lip 2016

Michu87

Rak bakteryjny jest chorobą zakaźną. Bakterie można łatwo przenieść na inne drzewa pestkowe dlatego w zaleceniach jest by je usuwać.

Pozdrawiam