Witaj. Pobiegałem sobie troszkę u Ciebie i widzę że nie masz doświadczenia z sosnami,
większość uważa że, sosny się nie przesadza i niech ta większość tak myśli, bo nie popsują drzewek które chcieliby przesadzić,
ja uważam, a wiem co mówię, że każde drzewo nawet sosnę ościstą można przesadzać,
nie jest to łatwe, ale możliwe,
po pierwsze: jest do tego specjalny sprzęt, specjalne koparki, samochody z koszami, przesadzają ogromne drzewa ale też duży koszt takiej operacji.
po drugie: mniejsze drzewa należy jesienią okopać na około(nie wykopać rowek) podcinając korzenie i tak pozostawić do przyszłego roku, ma to na celu podcięcie szerokich korzeni które trzymają drzewo w pionie, nie mają znaczenia dla odżywiania rośliny,
po trzecie:wykopując po roku musimy postępować na tyle ostrożnie aby nie uszkodzić drobniutkich korzonków, które dają życie drzewku, i bardzo ostrożnie należy przeciąć KORZEŃ PALOWY, który jest głęboko pod drzewkiem, potem do przygotowanego dołka i prawie koniec,
po czwarte: mocujemy mocno drzewko do palików, aby wiatr nie poobrywał nam najmniejszych korzonków, tych od życia, ugniatamy i teraz to już prawie wszystko.
po piąte obficie przez cały czas podlewamy w przymrozki nie,
po roku będziemy dopiero pewni że drzewko się nam przyjęło, po następnym roku odwiązujemy od palików i pijemy szampana udało sie
prawda że to nie trudne. Pozdrawiam.