Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogródek pod Gdańskiem

Mój ogródek pod Gdańskiem

Diana 18:40, 28 lip 2012

Moniko i dobrze że je "wciskasz" bo są piękne
Będziesz naszym ekspertem od powojników
Ja chcę posadzić przy ścianie lasu przy wiklinowej macie, zastanawiam się jaki najlepiej by tam rósł? czy jakieś odmiany czepiają się? I zastanawiam się czy trzeba go mocno ciąć co rok?czy tak sobie będzie rósł...
Moniika 18:40, 28 lip 2012

no i floksy przepięknie mi pachną
Moniika 18:45, 28 lip 2012

Diana napisał(a)
Moniko i dobrze że je "wciskasz" bo są piękne
Będziesz naszym ekspertem od powojników
Ja chcę posadzić przy ścianie lasu przy wiklinowej macie, zastanawiam się jaki najlepiej by tam rósł? czy jakieś odmiany czepiają się? I zastanawiam się czy trzeba go mocno ciąć co rok?czy tak sobie będzie rósł...

A jaka tam jest wystawa, i kiedy byś chciała żeby Ci kwitł - na jakiej porze roku Ci najbardziej zależy- no i oczywiście jaki kolor kwiatów ?
Ja na pewno, na 100 procent nie jestem i nie mogę być ekspertem od powojników jestem zupełnym laikiem, wszystko sprawdzam metodami prób i błędów i w ogóle - po prostu je lubie i sie staram mieć ich jak najwięcej Ania Monteverde wie bardzo dużo na temat powojników - więcej ode mnie zdecydowanie!
Ale miło mi, że tak piszesz

Diana 18:45, 28 lip 2012

śliczne te floksy - nie wiedziałam że pachną
Diana 18:52, 28 lip 2012

Moniczko tam jest cały dzień słońce .....
Najlepiej dwa rodzaje,żeby kwitły jak najdłużej
Kolorki to biel i róż najlepiej
Zależy mi żeby ładnie tam zarosły
hanka_andrus 18:55, 28 lip 2012

Ahoj! Moniko! Miłego wieczoru! Tez mam takie floksy! Szukam niebieskich.
Moniika 19:02, 28 lip 2012

hanka_andrus napisał(a)
Ahoj! Moniko! Miłego wieczoru! Tez mam takie floksy! Szukam niebieskich.

Hej Hanuś! Nie widziałam ostatnio niebieskich Moje, jak je kupowałam, miałby być białe ale się okazały ,jak widać, słabo białe Dobrze chociaż że ślicznie pachną
tengel27 19:11, 28 lip 2012

Monika352 napisał(a)

Podoba mi się ławeczka z powojnikiem, ale z tego co pamiętam jest to powojnik alpejski i jeśli rośnie tak jak 'Frances Rivis' to będziesz musiała go chyba podcinać żeby na ławeczce usiąść. W każdym bądź razie mój alpejski ma całkiem niezłe rozmiary.

Wiem, wiem, na to właśnie liczę Ma być bardzo obrośnięta! I tak nikt na niej nie siada
Masz gdzieś zdjęcia swojego powojnika? Chętnie bym zobaczyła Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

Pozwolę sobie pokazać go u Ciebie Posadziłem go, aby zasłonić brzydki garaż, który sąsiad postawił na granicy. W tej chwili góra jest ładnie zarośnięta (nawet wewnątrz garażu sąsiada). Dołem troszkę się "ogołocił" i muszę pomyśleć o posadzeniu czegoś, co to zamaskuje.

Fotka z wiosny tego roku:

Póżniej ozdobą są puszyste nasienniki
Moniika 19:16, 28 lip 2012

tengel27 napisał(a)

Podoba mi się ławeczka z powojnikiem, ale z tego co pamiętam jest to powojnik alpejski i jeśli rośnie tak jak 'Frances Rivis' to będziesz musiała go chyba podcinać żeby na ławeczce usiąść. W każdym bądź razie mój alpejski ma całkiem niezłe rozmiary.

Wiem, wiem, na to właśnie liczę Ma być bardzo obrośnięta! I tak nikt na niej nie siada
Masz gdzieś zdjęcia swojego powojnika? Chętnie bym zobaczyła Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

Pozwolę sobie pokazać go u Ciebie Posadziłem go, aby zasłonić brzydki garaż, który sąsiad postawił na granicy. W tej chwili góra jest ładnie zarośnięta (nawet wewnątrz garażu sąsiada). Dołem troszkę się "ogołocił" i muszę pomyśleć o posadzeniu czegoś, co to zamaskuje.

Fotka z wiosny tego roku:

Póżniej ozdobą są puszyste nasienniki

O matko !!! CUDO!! To jest dopiero powojnik... a nie te moje bidy z nędzą
Gratuluję i szczerze zazdroszczę...no może gdyby moja Pamela tak zaszalała to faktycznie ławeczka by znikła ale raczej u mnie małe szanse - zobaczymy zresztą! Dzięki Ci za tę fotę jest świetna!! Ile lat on ma?
tengel27 19:23, 28 lip 2012

Coś ok. 5 lat. Nie martw się urośnie. U mnie też nie miał lekko na początku - woda z tego "budynku" leci na naszą stronę. Ważne by powojników alpejskich nie przycinać, bo kwitną na zeszłorocznych pędach.
Teraz tuż za nim zakwitł mi powojnik z grupy viticella 'Purpurea Plena Elegans' również o mnóstwie drobnych kwiatków, lecz już pełnych i w kolorze bordo.