Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzy mi się Siedlisko....

Marzy mi się Siedlisko....

reni 07:58, 26 sie 2013

Jak smakowicie u ciebie..rabaty śliczne, widzę że cany już zakwitły, a u mnie nieśmiało pokazują kwiaty..pozdrawiam
Joaska 10:48, 26 sie 2013

AniaK napisał(a)
Hortensja Magical Fire pięknie się przebarwiła

Limka jest troszkę większa niż w zeszłym roku

Pinky winky zaczyna przebarwiać płatki

Aniu hortensje masz zjawiskowe.... szczególnie zachwyciła mnie Magical Fire , czy ona jest z tych wyższych czy raczej niższych hortensji??
AniaK 11:15, 26 sie 2013

Jak miło od rana witam Kasiu, Marzenko i Reniu

Kasiu języczka właśnie teraz zaczyna kwitnąć i tak jeszcze pokwitnie do końca września. Są różne odmiany bardzo podobne z liści i kwiatów, ale ta chyba jest najfajniejsza, ma takie niezaduże, w sam raz liście. Moja teściowa ma większe i trochę wpadające w bordo, ale kwiaty takie same, nawet rozsiała jej się i w tym roku ma kilka siewek, aż muszę zobaczyć jak bardzo urosły przez sezon. Ja zawsze obcinam kwiatostany i u mnie jeszcze się nie rozsiała, zostawię w tym roku i zobaczę. Lubi na pewno wilgotną, żyzną glebę i półcień lub cień, chociaż u mnie daje radę w słońcu, bo u mnie glina trzyma wilgoć. Lubią ją ślimaki, ale moja jakoś nie jest tak bardzo powygryzana.
Kilka zdjęć jeszcze z poprzednich lat

AniaK 11:19, 26 sie 2013

Marzenko, no tak jeszcze sporo kwitnie, chociaż chciałoby się więcej, ale to już koniec sierpnia, więc cieszę się tym co jest
Lubię te pyszności na koniec lata

Reniu, pierwsze dwie zakwitły i czekam na następne. Jakoś tak dziwnie od dwóch lat, coraz później kwitną, albo w ogóle. Wcześniej kwitły zawsze i dużo ich było. Zastanawiam się czy w ogóle je jeszcze sadzić w następnym roku.
AniaK 11:24, 26 sie 2013

Joasiu, dziękuję, ciągle mnie zachwycają i ciągle szukam jaką by tu jeszcze posadzić. Właśnie kupiłam Vanilkę i szukam dla niej miejsca(trochę nie w tej kolejności).
Magical Fire niby piszą, że do 2m, ale moja jest u mnie drugi rok i ma ledwie z 60cm. Co prawda została posadzona tak na szybko i nie w docelowym miejscu, więc może to jest przyczyna, a może w miarę lat osiąga swoją wysokość docelową. Zobaczymy
beta 12:29, 26 sie 2013

macham Aniu...szkoda, że nie dojechałyście na spotkanie...tak niewiele brakowało...ale widać siła wyższa....ja hortensje tez pokochałam...u Gosiaka się naoglądałam...nawet nie dokońca wiem jakie to odmiany...pozdrawiam Aniu...a realcja z Prenzlau bardzo inspirująca
Joaska 12:43, 26 sie 2013

AniaK napisał(a)
Joasiu, dziękuję, ciągle mnie zachwycają i ciągle szukam jaką by tu jeszcze posadzić. Właśnie kupiłam Vanilkę i szukam dla niej miejsca(trochę nie w tej kolejności).
Magical Fire niby piszą, że do 2m, ale moja jest u mnie drugi rok i ma ledwie z 60cm. Co prawda została posadzona tak na szybko i nie w docelowym miejscu, więc może to jest przyczyna, a może w miarę lat osiąga swoją wysokość docelową. Zobaczymy

jednak jak to dużo zależy od tego czy sie utrafi w miejsce z roślinką ale skoro niby do 2m dochodzą to może sie jednak skuszę bo pięknie wyglądają!
Kasiek 20:33, 26 sie 2013

Aniu ,pieknie u Ciebie,podoba mi sie dobranie roslin,kolorystyka,slicznie Dziekuje za info o jezyczce,poszukam jej u mnie ,moze gdzies znajde,chetnie powitalabym ja w swoim ogrodzie.Szkoda ze lubia ja slimaki,ale sama powiedz,czego one nie lubia
AniaK 22:00, 26 sie 2013

Beatko, no cóż żałujemy bardzo, ach te siły wyższe. Hortensje też masz śliczne i jeszcze wiele miejsca, żeby posadzić wile nowych, szczęściara. Fajna ta wystawa, mogłaby tak zostać na stałe, w ogóle fajne miejsce.
Pozdrawiam i macham

Joasiu, dokładnie tak. Najbardziej u mnie widać na przykładzie jednego z miskantów, kupiłam trzy sztuki takiej samej wielkości, posadzone w trzy różne miejsca i różnica kolosalna, jeden ma z 2m wys. i szeroki na ok.1m, drugi taki z 1.5m i taki wąziutki, a trzeci ma może z 10 ździebełek i z 1,3m,nikt by nie zgadł, że to te same i w tym samym czasie sadzone, jak uda mi się zrobić zdjęcia to jutro wstawię.
Próbuj z Magical Fire u siebie, zobaczymy jak urośnie
Pozdrawiam

Kasiu, miło mi że Ci się u mnie podoba.
ach z tymi ślimakami, no właśnie czego one nie lubią. Jak nie znajdziesz języczki u siebie, to daj znać, na wiosnę można podzielić, albo może wysieje się dużo
Pozdrawiam
Madziarzeszow 22:04, 26 sie 2013

Ależ piękne te języczki , nie znałam tych roślin ,ale przyglądnę się im dokładnie ...