Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzy mi się Siedlisko....

Marzy mi się Siedlisko....

beta 21:26, 01 sie 2012

AniaK napisał(a)
Zakończyłam dziś nareszcie cięcie lawendy, uff.Proszę ile się nazbierało

i jeszcze 2 takie koszyczki

i jeszcze w skrzynce

Może później porobię trochę woreczków do szaf, szafek, szafeczek....., tyle tego
Może ktoś potrzebuje?

łooo matko i córko!
jaka ilość

przyjmę cokolwiek Ci zostanie
reni 21:28, 01 sie 2012

AniaK napisał(a)
Oj Reniu, ta ilośc szczególnie do ścinania, jest zdecydowanie za duża, bo do podziwiania, to mogłoby być więcej.
A ostatnio przyszedł mi pomysł, żeby jeszcze przed ogrodzeniem troszkę posadzić, ale po dzisiejszym dniu chyba wymyślę coś innego
Chociaż kusi, tak na wszelki wypadek zrobiłam lawendowe przedszkole

No popatrz jakie super poletko, ja posiałam lawendę do skrzyneczki i co ... figa, nic nie wychodzi. W ogrodzie mam tylko kilka krzaczków.. chyba trzeba będzie kupić gotowe
AniaK 21:49, 01 sie 2012

Reniu, bo one potrzebuja stratyfikacji czyli przechłodzenia. Najlepiej jak z tych krzaczków co masz obsypiesz nasionka do ziemi i zostawisz przez zimę, to na wiosnę zobaczysz ile lawendy będziesz miała, albo włóż je na miesiąc do lodówki, nasionka znaczy się i potem wysiej do doniczek, albo nasionka z torebki posiej na grządce i też wiosną skiełkują.
monitka 21:52, 01 sie 2012

Wow Aniu ale zbiory! Też swoją dzisiaj ciachnęłam ale tylko jeden koszyk mam ...
Robiłam sadzonki z lawendy wczesną wiosną tak jak jest pokazane w wątku o lawendzie i sporo mi sie przyjęło a co śmieszniejsze to te małe pypcie takie mniej więcej jak w Twoim rozsadniku Aniu, kwitły!
reni 21:54, 01 sie 2012

Taaaa, żeby to było takie proste... nasionka miałam kupne i dwa tygodnie były w lodówce i ..nic nie wychodzi. Może zrobię tak jak piszesz nasionka do ziemi przez zimę...
jak się nie uda to sobie daruję samodzielne rozmnażanie
AniaK 22:06, 01 sie 2012

Moniko, widziałam u Twoim wątku.Dlatego spróbowałam też

Reniu, ja też kiedyś wysiałam takie kupione i raz mi wzeszły bez przechładzania, a raz wogóle nic nie wzeszło. A jak zostawiam nawet takie ścięte w koszykach na zimę przy wejściu do domu to potem mam dookoła lawendę na rabatach.Ale chciałam spróbować tak z sadzonek, bo to taka frajda obserwować jak z takich tyci tyci, najpierw wypuszczają malusie listeczki, a potem rosną piękne krzaczki

Zauważyłam też, że ta lawenda wysiana z nasion kupionych w sklepie jest jaśniejsza od tych które kupiłam w szkółce i teraz muszę uważać żeby mi się ta jaśniejsza nie wysiała, bo jednak wolę tą ciemniejszą.
AniaK 22:07, 01 sie 2012

Gdzieś przeczytałam, że powinny być 3-4 tygodnie, to może dlatego
monitka 22:15, 01 sie 2012

AniaK napisał(a)
Moniko, widziałam u Twoim wątku.Dlatego spróbowałam też

Fajnie że mój wątek na coś się przydał potraktowałam to rozmnażanie lawendy jako eksperyment...co prawda kilka sadzonek wypadło przy przesadzaniu z doniczek do gruntu ale trudno pierwsze koty za płoty
AniaK 22:28, 01 sie 2012

Fajnie sobie poeksperymentować I dzieciaczki skorzystają bo zobaczą na własne oczy jak z maluszka rośnie duża rośłina.Chociaż mam wrażenie, ze jak były mniejsze to były bardziej zainteresowane. Dziś moja córcia (11lat) spytała się jak pachnie lawenda, no ręce mi opadły, cztery lata już tu mieszkamy, a ona takie pytania zadaje, usmiałyśmy się i jedna doniczka ze ściętą lawendą powędrowała do jej pokoju, żeby wiedziała jak pachnie
kasik778 22:32, 01 sie 2012

AniaK napisał(a)
Oj Reniu, ta ilośc szczególnie do ścinania, jest zdecydowanie za duża, bo do podziwiania, to mogłoby być więcej.
A ostatnio przyszedł mi pomysł, żeby jeszcze przed ogrodzeniem troszkę posadzić, ale po dzisiejszym dniu chyba wymyślę coś innego
Chociaż kusi, tak na wszelki wypadek zrobiłam lawendowe przedszkole

o to mi by się przydało takie przedszkole, planuję posadzić lawendę w kilku miejscach, ale wychodzi jej dużo i koszt duży, próbowałaś już tak rozmnożyć lawendę? działa?