Enya73
13:10, 07 paź 2012

U mnie po powrocie do domku zaczęło się od grzybobrania w ogrodzie
Zidentyfikowane przy licznej grupie grzyboznawców, rosnące u mnie w ogrodzie grzyby, okazały się niczym innym, jak maślakami. Zebrałam ich całkiem sporo
Tak się cieszę, że same wyrosły. Widocznie grzybnia trafiła tam wraz z korą, a że rosną tam modrzew i sosny, to maślaki warunki mają idealne.
Jednak zaskoczyło mnie to, że schowały się w jałowcach procumbens 'Nana'.
Zamroziłam je po krótkiej obróbce termicznej w osolonej wodzie. Były za duże do marynowania. Najlepsze są takie młode. A te były już dość wyrośnięte. Będą wykorzystane do pysznego sosu np. do kaszy z gulaszem
Zebrane maślaki przed czyszczeniem
A tu od spodu, już po umyciu , widać rurki, więc jadalne
Liczę na to, że skoro pada, to będą kolejne zbiory

Zidentyfikowane przy licznej grupie grzyboznawców, rosnące u mnie w ogrodzie grzyby, okazały się niczym innym, jak maślakami. Zebrałam ich całkiem sporo

Jednak zaskoczyło mnie to, że schowały się w jałowcach procumbens 'Nana'.
Zamroziłam je po krótkiej obróbce termicznej w osolonej wodzie. Były za duże do marynowania. Najlepsze są takie młode. A te były już dość wyrośnięte. Będą wykorzystane do pysznego sosu np. do kaszy z gulaszem

Zebrane maślaki przed czyszczeniem

A tu od spodu, już po umyciu , widać rurki, więc jadalne

Liczę na to, że skoro pada, to będą kolejne zbiory