Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

baraga1904 14:48, 06 sty 2013

Enya73 napisał(a)

A propos, czy Wam też w nowych domach po kilku latach pękają ściany w niektórych miejscach? Macie jakieś sposoby oprócz użycia mega drogiej masy szachlowej z Fluggera lub tapety czy filcu z włókna szklanego? Jak policzyłam, ile tego trzeba, to mnie się włosy na głowie zjeżyły

...no niestety, mamy ten sam problem...dlatego myślimy o remoncie jednak nie są to najmilsze mysli

Enya73 15:04, 06 sty 2013

Aga, a zapytaj M jak sobie chce z tym problemem poradzić?

Mój dom stoi już 7 rok, ponad 5 lat mieszkamy, mam nadzieję, że dom już się ustabilizował i więcej przykrych niespodzianek nie będzie.
Specjalnie robiliśmy kosztowne badanie geologiczne gruntu z odwiertami. Fundament mamy jak pod bunkier. Tyle ile tam stali poszło, to głowa mała. Dom jest z Ytonga, budowany przez profesjonalną firmę, która specjalizuje się w tej technologii. Nie rozumiem więc gdzie jest problem. Na szczęście to tylko rysy na tynku. Tynk był kładziony maszynowo. Nie oszczędzaliśmy na materiałach wykończeniowych.
Martwię się jednak, że to okazało się niewystarczające i znów mamy poważny remont i związane z tym wydatki
Pocieszam się tym, że jest okazja coś zmienić. Będę uciekać od beżu i brązu. Zostaną tylko jasne kafelki, ciemne dębowe schody i fronty szafek z forniru wenge oraz brązowy narożnik z alcantary, bo tych rzeczy nie da się w prosty sposób zmienić. Dodam jednak jakieś akcenty kolorów, jeszcze nie wiem jakich, ale od samego beżu i brązu już mnie mdli
baraga1904 15:13, 06 sty 2013

Enya73 napisał(a)
Aga, a zapytaj M jak sobie chce z tym problemem poradzić?

Mój dom stoi już 7 rok, ponad 5 lat mieszkamy, mam nadzieję, że dom już się ustabilizował i więcej przykrych niespodzianek nie będzie.
Specjalnie robiliśmy kosztowne badanie geologiczne gruntu z odwiertami. Fundament mamy jak pod bunkier. Tyle ile tam stali poszło, to głowa mała. Dom jest z Ytonga, budowany przez profesjonalną firmę, która specjalizuje się w tej technologii. Nie rozumiem więc gdzie jest problem. Na szczęście to tylko rysy na tynku. Tynk był kładziony maszynowo. Nie oszczędzaliśmy na materiałach wykończeniowych.
Martwię się jednak, że to okazało się niewystarczające i znów mamy poważny remont i związane z tym wydatki
Pocieszam się tym, że jest okazja coś zmienić. Będę uciekać od beżu i brązu. Zostaną tylko jasne kafelki, ciemne dębowe schody i fronty szafek z forniru wenge oraz brązowy narożnik z alcantary, bo tych rzeczy nie da się w prosty sposób zmienić. Dodam jednak jakieś akcenty kolorów, jeszcze nie wiem jakich, ale od samego beżu i brązu już mnie mdli

...my mamy spękania na ścianie od komina dokładnie wzdłuż komina...każdy z kim rozmawiam i mieszka w nowym domu ma taki sam problem... mamy podobną technologię budowania... ja jakoś żyję w przyjaźni z brązami i beżami..mam też trochę szarości i zieleni oliwkowej np. w gabinecie, fiolet u córki ...także nie jest strasznie mdło... ale na nowe kolory nie mam konceptu... zresztą ..o ile uda mi się zrobić remont w tym roku to tylko w sypialni...nie mogę ciągnąc wszystkich srok za ogon... kupuję ostatnio sporo prasy wnętrzarskiej...oj...mają ludziska pomysły i portfele..
Enya73 15:27, 06 sty 2013

No to mamy podobnie Parter ponieważ jest otwarty, to wszystko w tonacjach beżu i brązu.
Piętro już się różni. Córka ma szarość, biel i odcienie fioletu w dodatkach. My sypialnię w szarości z oliwką plus czerń w dodatkach. U syna niebiesko-zielono, ale też go czeka mała metamorfoza. Najświeżej jest u córki, bo jak poszła do liceum, to zrobiliśmy jej na nowo pokój
Zeta 15:31, 06 sty 2013

Ja też ma dom z ytonga parterowy i dosyć rozłożysty to miękki materiał dlatego peka ...ja dawałam dwa wience spinające na dole i gorze żeby zapobiec pękaniu ....narazie nic nie peka ale to chyba nieuniknione
eliza3 15:36, 06 sty 2013

Witaj, widzę, że o kolorkach mowa, dla mnie to też zagwozdka, bo nie mam pomysłu na kolory, a podobnie jak Ty beże bym wymieniła, tylko jak tu pokombinować z kolorami, kiedy tak jak u Ciebie parter otwarty i wszystko musi grać kolorystycznie...
Gdzie tu szukać dobrego rozwiązania...?
Enya73 15:43, 06 sty 2013

A żeby nie było tak, że poruszam tu ostatnio tematy mało ogrodowe, to melduję, że prawdziwa zima do nas dziś wróciła i jest bielusieńko, przepięknie Tak więc Wam pokażę trochę widoczków zimowych z mojego ogrodu

Zeta 15:44, 06 sty 2013

U mnie też teraz sypie jak w bajce.....pięknie.jest pod pierzynką
Enya73 16:24, 06 sty 2013

I jeszcze kilka fotek

Enya73 16:31, 06 sty 2013

Taką zimę można polubić