Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Madzenka 21:59, 03 lut 2013

Zazdraszczam szkolenia z Żonem Ani
Enya73 22:05, 03 lut 2013

Zeta napisał(a)
Anita co ty masz posadzone na Twojej skarpie przy tarasie widzę tam tawułki i jałowce płożące cosik jeszcze...?? Bo jakoś zdjęcia nie mogę znaleść...??
Strasznie ale to strasznie mi się podoba ten zakatek z Tawułkami leśnymi Babci....przepięknie to skomponowałaś ..szczególnie podoba mi się to nasadzenie wyżej nad ścianą ...jakby w donicy.....a ta część działki i ta róznica wysokości ....pewnie nieźle nad tym główkowałaś....dzisiaj miałam trochę więcej czasu i pobuszowałam sobie w Twoim ogrodzie...

Zetko, bardzo mi miło, że zajrzałaś wstecz do mojego wątku.
Oprócz tawułek i tawuł jest kilka gatunków jałowców płożących, świerk płożący inversa, przetacznik, irga płożąca i trochę bylin skalnych, pewnie jeszcze coś pominęłam. Ale ta rabata wymaga jeszcze trochę pracy na wiosnę

Zaułek babci Eli, nazwany też Kondziowym zakątkiem, z racji tego, że od Kondzia dostałam wielką kępę kopytnika, którego nigdzie wcześniej nie mogłam dostać. Poza tym są funkie stilleto, kocimiętka, przetacznik, bluszcz pospolity i hortensja pstra pnąca "Miranda', no i maliny na końcu. A ze skarpy spływają jałowce tamariscifolia, irga płożąca oraz winobluszcz pięciolistkowy. Mam tam też posadzoną pigwę oraz derenia jadalnego oraz dwa gatunki berberysów, sosny himalajskie. Na wiosnę będziemy na tej najwyższej części muru oporowego budować piec chlebowy. Będzie łuk z grabu na końcu alejki prowadzący do ogrodu.

Oj nieźle główkowałam, godziny spędzone na działce z niwelatorem, kartką i ołówkiem A potem lata spędzone na tym, żeby tę wizję urzeczywistnić. Na szczęście mam znajomego brukarza, który ma ogromną wyobraźnię przestrzenną i świetnie się rozumieliśmy. Poza tym to też efekt ogromnej pracy mojego męża. Ja też dużo robiłam, ale te cięższe prace, to już dzieło M
Jak chcesz zobaczyć szerszą wersję metamorfozy, to zajrzyj na mojego bloga. Tam jest pełna relacja

Enya73 22:08, 03 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
Anita super u Ciebie w takiej zimowej szacie I oby ten śnieg jak najdłuzej został..... Ja u mojej Teściowej dzisiaj zauważyłam wychodzące tulipany i hosty! Przecież to dopiero luty!

Pamiętam Gosiu czasy, kiedy śnieg ratował nas przed przykrym widokiem nieskończonego ogrodu. Wtedy bardzo cieszyłam się na zimę. Ale dziś to już niech sobie pójdzie
Enya73 22:09, 03 lut 2013

monitka napisał(a)
Ogród przyprószony śniegiem ślicznie wygląda a tulipany w domku poprostu bajka

Monitka, dzięki A jak tam u Was w Szczecinie? Widać już jakieś symptomy wiosny? Zazdroszczę Ci lokalizacji, bo miałabym blisko do Danii
Enya73 22:10, 03 lut 2013

Jatra napisał(a)
Wspaniały ogród stworzyliście

Witam nową koleżankę Dziękuję za komplementy i zapraszam oczywiście częściej
Enya73 22:13, 03 lut 2013

sylllwia napisał(a)

Witaj Sylwia w Klubie Kiedy spotkanie? Może jakieś wianki, żeby zimę jakoś przemienić w wiosnę?

Pozdrawiam serdecznie

Anitko, wczoraj wianek świąteczny z furtki i drzwi zdjęłam, bo już 2-go lutego było i przydałby się jakiś inny, trzeba poszukać jakiś inspiracji wielkanocnych, masz już jakieś pomysły?

Sylllwia, a dziś wspominałyśmy z Anią nasze spotkanie Ja też już zdjęłam wszelkie dekoracje świąteczne i czekam z utęsknieniem na wiosnę. No myślę, że można by jakieś wianki zacząć pleść z myślą o Wielkanocy i wiośnie. Pomysły są, a jakże. Tylko materiałów brak. A byłaś na giełdzie ostatnio? Jest już coś w klimacie świątecznym czy tylko walentynki?

Zeta 22:15, 03 lut 2013

Dzieki niesamowita praca ....zajrze sobie na bloga...
monitka 22:16, 03 lut 2013

Enya73 napisał(a)

Ogród przyprószony śniegiem ślicznie wygląda a tulipany w domku poprostu bajka

Monitka, dzięki A jak tam u Was w Szczecinie? Widać już jakieś symptomy wiosny? Zazdroszczę Ci lokalizacji, bo miałabym blisko do Danii

Wczoraj pospacerowałam chwilkę po włościach i powiem ci że hosty juz wychodzą, szafirki i tulipany...a teraz sypie śnieg ... Kurcze, a ja pomimo dobrej lokalizacji jeszcze w Danii nie byłam
Enya73 22:19, 03 lut 2013

Gosiniak napisał(a)
Tulipanki kuszą, hiacynty super skrzyneczkę dostały, a zima- ze śniegiem to teraz wszystko dużo lepiej wygląda, nie dziwię się, że wybiegłaś, też bym poleciała

Teraz to ja jeszcze nie biegam, tylko jak dystyngowana starsza pani chodzę Normalnie nie ja
Generalnie to ja jestem w ciągłym ruchu, ani na chwilę usiąść nie potrafię

Dziś znalazłam wdzięczny temat do ćwiczeń z fotografii, więc zrobiłam zimową relację z mojego ogrodu. Jeszcze wczoraj nie było za ciekawie po tych roztopach, ale dziś faktycznie jest uroczo pod tą białą kołderką. Jednak odliczam już dni do wiosny
Enya73 22:21, 03 lut 2013

Zeta napisał(a)

Ja też szukam inspiracji i znalazłam .....tulipany w kaloszu hihihihi albo jajka i tulipany w złożonym parasolu......no brzeboj roku normalnie....nigdy bym na to nie wpadła...

Zeta zapodaj linka do tych inspiracji

Właśnie nie mam linka zapisałam tylko zdjęcia

Ale to sobie można wyobrazić Wystarczą stare dziecięce kaloszki w żółtym, różowym czy czerwonym kolorze i jest fajna dekoracja A ja durna wyrzucałam stare dziecięce kaloszki, zamiast zostawić na dekorację