Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Enya73 18:07, 04 lut 2013

Borbetka napisał(a)
Teraz na giełdzie to czerwono jest. Tylko Walentynki. Zawsze czekam aż będzie po, bo nie za bardzo lubię te czerwoności. Anito, a kiedy posadziłaś kopytnika, bo nie doczytałam? Szybko rośnie? Tak mi się podoba ta roślina. A czy coś go może "zjada"? Wiele jest roślin pięknych jak np. hosty, ale w tym roku tylko będę je miała w donicach. Nie mogę sobie poradzić ze ślimakami. Podziurawiona rabata wygląda wtedy jak pożal się Boże.
Aaaa, na Gardenii mam być .

Borbetko na razie to nie wiem za wiele o hodowli kopytnika, bo dostałam go na spotkaniu we wrześniu, od razu podzieliłam i posadziłam na przy osłoniętej od słońca ścianie i zobaczymy tak naprawdę na wiosnę, co z tego będzie. Ale widziałam takie dorosłe,całe łany kopytnika i wygląda to pięknie, zwłaszcza jak kwitnie

A na ślimaki to jest wiele sposobów. Próbowałaś któregoś? Np. z piwem, z potłuczonymi skorupkami jajek, z popiołem z kominka albo po prostu zbieranie po deszczu, kiedy same wychodzą? Ja mam dodatkowo żaby i zaskrońce, które mnie wspierają, a host mam killkadziesiąt To moje ulubienice w ogrodzie.

To może zobaczymy się na Gardenii, pod warunkiem , że spotkanie będzie w sobotę i że znajdziemy z Anią jakiś tani hotel w tym okresie.
Pozdrawiam serdecznie
Enya73 18:12, 04 lut 2013

anna_studio napisał(a)
Ale tu ruch...!!!
Zastanawiam się...zabić...? nie zabić... ?
Zastanowiłam się.......................................
Będę miała na Ciebie oko

Dziękujemy za miły wieczór...
Do następnego...

Sama jestem zaskoczona Aniu, że tu taki ruch Ale to miłe

Oj, tam, oj tam. Troszkę zazdrości nie zaszkodzi
A kto ostatnio dwa razy z rzędu chwalił koszule mojego M i kto zwrócił uwagę, że za każdym razem wygląda inaczej?
Mam na Ciebie oko

Dzięki za ostatniego maila, tchnęłaś we mnie trochę wiary w siebie Buziaki i do miłego zobaczenia
Mala_Mi 18:25, 04 lut 2013

Zimowa sceneria Twojej kałuży jest cudowna Warto było robić cofaj, cofaj, cofaj......
anna_studio 18:34, 04 lut 2013

Oj tam...oj tam....
Daneczka69 22:27, 04 lut 2013

Witam Cię Anitko

Przyznaję, że dotarłam strona po stronie uważnie czytając i oglądając do 217 strony ale po dokonaniu tego wpisu, zamierzam wrócić by przeczytać całość

Chcę tylko napisać, że jestem pod olbrzymim urokiem tego co stworzyliście z eMem na tak trudnym terenie. Fantastyczny przykład samozaparcia, cierpliwości i ukochania przyrody. No cudnie Wam się udało "zaogrodowanie" Czytając Twój wątek zdążyłam też już Cię polubić i mam dużo sympatii dla Ciebie i Twojej wspaniałej rodzinki. Bardzo podoba mi się sposób w jaki Jesteście na tym ziemskim padole, Wasz pomysł na życie.

Wszystkiego dobrego życzę, dodaję wątek do podglądanych i będę wiernie kibicować dalszym poczynaniom

P.S. Moja faworyta to "kondziowa rabata"
Urszulla 22:36, 04 lut 2013

Enya73 napisał(a)

Wspaniała ta sceneria zimowa w nowym ujęciu .........profesjonalnym
oj..też bym chciała taką szkołę przejść .....fotograficzną oczywiście

Chodzi ci o lekcje czy o fotografa?

Zdecydowanie o lekcje z polecenia!.
Pozdrówka dla wspaniałego nauczyciela......Ania czyta więc przekażę....mam nadzieję
Enya73 22:38, 04 lut 2013

Daneczko, dziękuję za tyle miłych słów

Fajnie to ujęłaś. Ogród to faktycznie nasz pomysł na odskocznię od codzienności, od stresów i problemów w pracy, źródło radości, pozytywnej energii i miejsce na realizację samych siebie
Ja polecam taką zieloną terapię każdemu, nawet komuś kto ma do dyspozycji tylko mały balkon w bloku. Ogród uczy cierpliwości, uspokaja, nawet jak jest na paru metrach kwadratowych.
Jeśli chcesz mnie lepiej poznać i historię powstania tego zielonego zakątka w samym centrum śląskiej aglomeracji, to zapraszam również do mojego bloga, gdzie znajdziesz dużo wątków na różne tematy

Zapraszam zatem serdecznie tu i tam Tutaj mam jeszcze wątek o Toskanii W sam raz na długie zimowe wieczory, żeby naładować akumulatory dobrą energią

Pozdrawiam serdecznie

Daneczka69 22:43, 04 lut 2013

Dziękuję za zaproszenie Tam ...
również podczytuję i przymierzam się do wypróbowania przepisów
alinak 22:48, 04 lut 2013

Anita ty zimę focisz , a ja już czekam na wiosnę . dzisiaj zauważyłam że już irysy i krokusy wychodzą.
jednak sadzawka w zimowej scenerii tez ma urok .oj te nasze ogródki ...kochamy je .
Enya73 22:53, 04 lut 2013

asc napisał(a)
Zimowa sceneria Twojej kałuży jest cudowna Warto było robić cofaj, cofaj, cofaj......

Aniu i Alino Jak zabawnie piszecie o moim bajorze A wiecie, że w tej kałuży na samym środku jest aż 3 m głębokości? Jakbym nie miała wstrętu do żab i zaskrońców i ryb, które tam mieszkają, to mogłabym tam normalnie pływać