Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Witajcie w Wyżełkowie

Witajcie w Wyżełkowie

gierczusia 20:01, 28 sty 2013

Aśka a czemu one są w domu ?? Te hortensje mam na myśli....
Jabeska 21:26, 28 sty 2013

Hortensje są w domu, bo zimowały w garażu i je wzięłam, żeby podpędzić przed wiosną W zeszłym roku dostałam 9 sztuk hortensji ogrodowych z Kościoła w którym ozdabiały grób Jezusa w czasie Wielkanocy.Kilka wsadziłam w ogrodzie a te dwie zostały w donicach przed domem. Były bardzo zabiedzone po czasie spędzonym w ciemnym Kościele, ale napoiłam je i odkarmiłam i one zakwitły drugi raz latem i były ozdobą w donicach przed domem aż do pierwszych przymrozków. No i teraz taka niespodzianka. Każda ma jeden kwiatek, co prawda mały i taki trochę rachityczny, ale jak bardzo cieszy

A dla wszystkich wielbicieli hortensji przedstawiam Jaśnie Panią Kliwię Hortensjową w pełnej krasie

Gosiniak 21:29, 28 sty 2013

Piękna ta roślina, nie znam, muszę się dokształcić
Kasiek 21:32, 28 sty 2013

Jabeska napisał(a)
Dwa tygodnie temu zdecydowałam się przenieść hortensje zimujące w garażu do domu. Miały już nabrzmiałe pąki. Przez pierwszy tydzień stały w zimnej i słabo oświetlonej garderobie. Zaczęłam je podlewać i każdego dnia spryskiwać "odstaną" wodą, żeby nie odkwasić podłoża (tak kiedyś gdzieś przeczytałam) Po tygodniu w garderobie przeniosłam je do najchłodniejszego pokoju, postawiłam przy oknie i zaczęłam nawozić. Dziś jak je zobaczyłam to zajaśniało mi w duszy Od miesięcy nie widziałam tak intensywnej świeżej zieleni. Jak się uda to już wiosną będą piękną ozdobą do donic przed wejściem.

Witajcie Ale mam szczescie,niedawno zadawalam pytania dotyczace mojej hortensji,a tu mam wszystko jak na dloniMoja roslinka tez juz budzi sie do zycia,podlewam ja,przestawilam blizej swiatla(za rada naszej Hanusi),ale jeszcze w chlodnym pomieszczeniu.Co jeszcze moge jej dobrego uczynic?
W ogrodzie mam dwie(watpie zeby przezyly) w domu to moja pierwszaSerdecznie pozdrawiam
Jabeska 21:38, 28 sty 2013

Kasiek, ja swoim jeszcze daję trochę nawozu doglebowo i dolistnie, spryskuję je wodą. Poza tym dałam im ostatnio fusy z kawy i trochę zmieszałam z ziemią, żeby ją zakwasić.
Jabeska 21:41, 28 sty 2013

Gosiniak napisał(a)

Gosiu w następnej odsłonie Kliwię Hortensjową zrobię na Kliwię Igiełkową
Kasiek 21:42, 28 sty 2013

Joasiu pieknie dziekuje,lece robic kawe
Jak czesto czestujesz je fusami,caly rok czy tylko na wiosne? Wybacz laikowi,jestem wdzieczna za kazda podpowiedz
Jabeska 21:54, 28 sty 2013

Fusy z kawy zbieram przez cały rok. Fusy z pojemnika z ekspresu wysypuję do miski lub małego wiadereczka i suszę, żeby nie zapleśniały. Potem te suszone fusy wysypuję pod hortensje, rododendrony, borówki i inne kwaśnolubne rośliny w ogrodzie. Nie zauważyłam, żeby fusy kiedykolwiek zaszkodziły a zawsze to jakieś "witaminki" dla roślin
Kasiek 22:24, 28 sty 2013

Musze zaczac pic kawe...czego sie nie robi dla roslin
Gosiniak 11:04, 29 sty 2013

Jabeska napisał(a)

Gosiu w następnej odsłonie Kliwię Hortensjową zrobię na Kliwię Igiełkową

Myślę, że w igiełkach byłoby jej do twarzy