Dziś opowiem Wam bajkę:
,,Panowała na świecie długa sroga zima!Wszystkim już tak dokuczyła,a najbardziej ptakom! Ziarenka przykryte,mróz pomroził wszystkie żyjątka którymi się karmiły,trawki zielonej nie widać,w dodatku dzień krótki ,i szary.Słońca od wielu dni widać nie było.
Po wielu naradach,postanowiły wysłać gońca do słońca,żeby już na niebo wróciło!
Każdy chciał lecieć,ale orzeł zdecydował: Pierwszy leci skowronek!Dużo fruwa w górze pewnie poradzi.
Poleciał,.
Cóż,ledwie przebił się przez chmury ,oślepł,od nadmiaru promieni,i przypalił sobie piórka.
Wrócił.
Drugi wyleciał kruk.Ten jest dobry lotnik zaleci pewnie do samego słońca.
Frunie,wzbił się bardzo wysoko,ale i jemu słońce zwęgliło piórka i poparzyło struny głosowe. Z wielkim strachem o życie,wrócił na ziemię.!
Teraz kolej na kondora,ale przed tron sfrunęła papuga !
Królu złoty, tu nie siły trzeba ,a argumentów,żeby słońce chciało wysłuchać! Ja polecę gadkę mam niezłą ,jak to,,papugi".Ok-leć,ale potem,to ja sam już wyruszę,bo na was liczyć nie można.,,Kazał pan,musiał sam!"
Ale papuga się zawzięła!Pokonała chmury,i mimo,że pozbyła się wszystkich piórek,dotarła do samego słońca, zaniosła petycję i słońce obiecało,że zanim wróci na ziemię pierwsze promienie już tam będą.
Wraca biedne papużysko,bez piór,fruwać nie może bez nich,spadła kamieniem prosto do stóp orła!
A tu i słoneczko zza chmur wyjrzało ciekawie,jak też ta papużka sobie radzi.Patrzą ptaszki,ani jednego piórka biedaczka niema.Ale misja się powiodła!Dalej jej z wdzięczności ofiarowywać swoje najbardziej kolorowe w nagrodę.Stąd są papugi takie bajecznie tęczowe.
A kruk....dalej chodzi z chorym gardłem,i z piórkami jak węgiel.
A skowronek.....szczęśliwy,że ma tylko spopielałe piórka,wzlatuje wysoko i pieśń dziękczynną naturze śpiewa,że był jednak w tak niebezpiecznej misji ....i wrócił żywy!''
Zdjęć nie mam,żeby to zobrazować,ale wstawię wiosennego kwiatka!I pytam:Kto ma papugę!
Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie