No właśnie chciałam zapytać a gdzie choina kanadyjska. Jest dobrze. To Twój projekt. Bukszpanów jeszcze nie ukorzeniałam ale wszystkie moje tawułki pochodzą od jednej matki.
Tak na kartce w domu narysowałam mały plan i zrobiłam sama się śmiałam z tej choiny że była pierwszym wyborem tak jest chyba lepiej bo współgra z tamtym dalszym dużym szpalerem bukszpanowym. A te kółka na planiku to miała być rozplenica; ) ha,ha. Zostało miejsce może na dwie rozplenice ale jakiejś niższej odmiany- nie mam takiej. Ale teraz myślę że może tutaj dam hostę którą bardzo lubię bo rośnie zwartą kupką i jest niska.
A najbardziej podobałaby mi się przed szpalerkiem trawa elata, idealne dla niej warunki tu są.
Powiem Ci że jak się ma bukszpany i je tnie to zrobienie przy tej okazji sadzonek to dodatkowe 15 minut. Potem o tym zapominam na 2-3 lata i te które chcą to rosną. W tym roku zadbam o moją szkółkę i odgrodzę od chwastowiska.
Za płotem mam 20 tawuł, w tym roku zrobię ze 20 sadzonek bo się w 100% udają. Lawenda też się super ukorzenia z zielnych sadzonek a teraz spróbuję z cięcia wczorajszego.
Teraz w planach cięcie dużych traw i dzielenie. Mam na myśli miskanty i rozplenicę. Część pójdzie pod okna u mnie- to będzie kolejna rabata a część do sąsiadki bo u niej robimy trawiasto-hortensjową.
Potem muszę przekopać warzywnik.
Następnie trzeba ogarnąć przedogródek- kolejna rabata gdzie jesienią robiłam prowizorkę i rozmnażalnik. Stamtąd miałam swoje sadzonki rozchodnika i Ice Dance w dużych ilościach. A teraz będzie tam choina i jedna niespodzianka nad resztą muszę pomyśleć bo to duży kawałek.
A potem sadzę rośliny z siewu i też na kolejną rabatę gruzową przy ścianie domu i wtedy będę mogła powiedzieć że 50% terenu mam ogarnięte jakoś na poziomie dostatecznego zadowolenia.
Ula dzielna dziewczyna z Ciebie,szkółkęe piękną zrobiłaś przypomniałas mi ,że mogę zrobic sadzonki z patyczków tawuły bordowej zurawki o która pytałas u mnie nie znam nazwy jak chcesz patyczki hortek to jeszcze rózne mam