Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 19:02, 17 kwi 2018

Dla GorAny okrutny widok

Myślałam o wycięciu szpaleru

GorAna 21:34, 17 kwi 2018

Urszulla napisał(a)
Dla GorAny okrutny widok

Myślałam o wycięciu szpaleru

Dlaczego chcesz wycinać?
Ja przycięłabym go z góry. Żywopłot wtedy nie będzie taki podatny na wiatry i wzmocni się na szerokość
Ustal sobie jaki ma być wysoki i przytnij.
Ja mam też nieciekawe miejsce po usunięciu świerka i muszę przyznać, że od ubiegłego roku trochę się poprawił.
Moim zdaniem szkoda wycinać takich ładnych szmaragdów.
Spróbuj, przyciąć i poczekaj rok. Jak Ci się nadal nie będzie podobał, to zawsze możesz zadziałać radykalnie
paniprzyroda 23:44, 17 kwi 2018

Oszczędzaj się kobieto, czasem trzeba odpuścić albo rozłożyć robotę w czasie. Wiem, że truję, sama lepiej nie robię, ale jak trzeba, to pasuję. Ożanka lubi słoneczne miejsca a rośnie chyba lepiej na suchym i uboższym podłożu, mniej się wykłada wtedy
Monia81 08:34, 18 kwi 2018

Ja bym te szmaragdy też przycięła z góry, od razu nabiorą ładniejszego kształtu a Ty się oszczędzaj, zdrowie jest najważniejsze, pozdrawiam
Urszulla 20:23, 18 kwi 2018

GorAna napisał(a)

Dlaczego chcesz wycinać?
Ja przycięłabym go z góry. Żywopłot wtedy nie będzie taki podatny na wiatry i wzmocni się na szerokość
Ustal sobie jaki ma być wysoki i przytnij.
Ja mam też nieciekawe miejsce po usunięciu świerka i muszę przyznać, że od ubiegłego roku trochę się poprawił.
Moim zdaniem szkoda wycinać takich ładnych szmaragdów.
Spróbuj, przyciąć i poczekaj rok. Jak Ci się nadal nie będzie podobał, to zawsze możesz zadziałać radykalnie

Problem w tym że niektóre są przechylone z pniem od dołu i boję się że nawet po przecięciu zwalić się mogą i zwalą ogrodzenie. A to kosztowna sprawa.
GorAna 20:27, 18 kwi 2018

Ulka, a jakie one są teraz wysokie?
Urszulla 20:29, 18 kwi 2018

paniprzyroda napisał(a)
Oszczędzaj się kobieto, czasem trzeba odpuścić albo rozłożyć robotę w czasie. Wiem, że truję, sama lepiej nie robię, ale jak trzeba, to pasuję. Ożanka lubi słoneczne miejsca a rośnie chyba lepiej na suchym i uboższym podłożu, mniej się wykłada wtedy

Ja też zawsze pasuję. Ale już powoli wracam do życia. Na pewno inaczej rozłożę prace.

Dzięki za wskazówki do ożanki. Wyklarowała mi się rabata pod murem
Urszulla 20:37, 18 kwi 2018

Monia81 napisał(a)
Ja bym te szmaragdy też przycięła z góry, od razu nabiorą ładniejszego kształtu a Ty się oszczędzaj, zdrowie jest najważniejsze, pozdrawiam

Zobaczę na co się zdecyduję. Przycięcie najwyżej do wysokości ogrodzenia wchodzi w grę. To temat następnego miesiąca.
Agania 21:07, 18 kwi 2018

Ciężkie decyzje przed Tobą, ja do cięcia też z trudem podchodzę, a wrzosy ciacham bez umiaru, bo niskie są
Urszulla 21:13, 18 kwi 2018

GorAna napisał(a)
Ulka, a jakie one są teraz wysokie?

Nie umiem tego określić. Ponad 5m?