Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 09:57, 22 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Bardzo fajne połaczenie rdestu i hortki. Bardzo mi się to podoba.
Mam jeden podobny rdest. I na wiosnę można już go będzie podzielić i gdzieś fajnie posadzić

Rdesty są niesamowite, dla mnie są rozwiązaniem problemów chwastowych
Działam w tym tygodniu przedogródku i żeby zakończyć szarpnę się na rewolucję zmian bo mnie pewne miejsce wkurza. Lecę
Kordina 00:22, 23 lip 2023

Urszulla napisał(a)
Fotka z rana, Vanilka w towarzystwie rdestu. Będzie prowadzona na małe drzewo, w tym roku się odbudowuje po ciężkim przesadzaniu więc jej daję spokój.

O widzisz też mam obok siebie taki zestaw, ale będę śledzić jak będziesz prowadziła vanilkę na małe drzewko. Dobrze zrozumiałam??
Urszulla 15:45, 23 lip 2023

Kordina napisał(a)

O widzisz też mam obok siebie taki zestaw, ale będę śledzić jak będziesz prowadziła vanilkę na małe drzewko. Dobrze zrozumiałam??

Nic szczególnego, po prostu nie będzie ciętą tylko pozwolę jej rosnąć będę tylko lekko środek przerzedzać, wszystko wyjdzie w trakcie sezonów. Widziałam u koleżanki duże hortensje jak duże krzewy. Ja wolałabym kontrolowany rozwój

Dzisiaj czekały na mnie niespodzianki
Urszulla 16:28, 23 lip 2023

Rewolucja w przedogródku zaczęła się wczoraj od wycinania wilków na gruszach

Cała sprawa rozbiła się o to, że pod murkiem mam trzmielinę, która miała stworzyć barierę dla chwastów pod murkiem. Ale przed nią i tak rosną chwasty, a kurdybanek to przechodził samego siebie. Postanowiłam zasłonić się od sąsiada pęcherznicy kalinolistna, więc wsadziłam sadzonki, przy okazji sadzonki słynnego mojego bodziszka korzeniastego. Generalnie przedogródek ma być mało obsługowy. Pod gruszkami narazie zostanie kocimiętka i wiosenne. Potem się zobaczy co dalej, bo mogłabym wyrównać obrzeże do linii prostej i dać jeszcze coś, może hakonki???

Został mi jeszcze do realizacji plan na kawałek ogrodzenia od ulicy...wymyśliłam budleję: jedną sadzonkę mam od Sylwi z zeszłego roku. A do budlei rozchodnik i....???? Pas szerokości 0,5m. Sama budleja zajmie przynajmniej 1m szerokości. Może macie jakiś inspirację z budleja?
Urszulla 16:37, 23 lip 2023

A moja budleja fioletowa już mnie przerosła, nie rozbudowała narazie szerokości ale jest super

Kwiaty host które są moim zdaniem najładniejsze

Teraz przypomniałam sobie,dlaczego Iwonce wyszabrowałyśmy z Madzią tę hostę dla białych kwiatow
Urszulla 18:29, 23 lip 2023

Hit dnia
Lilia drzewiasta Exotic Sun, koniecznie muszę kompostu jej dodać bo wielkością nie imponuje, ale jest śliczna
Urszulla 09:24, 24 lip 2023

Dziś dzień rozpoczynam od kwitnienia rozpławu

Skończyłam wycinanie wilków na drzewach i kosiłam na czas,przed burzą. Dolewa na ostro więc rośliny odżyją, szczególnie zależy mi na małych sadzonkach. Sąsiad dowiózł mi belę słomy,więc jest zapas ściółki na rabaty to takie małe szczęścia

Denerwuje mnie tylko to, ze wszystkie miejsca mam rozgrzebane, jakbym dopiero ogród tworzyła
Urszulla 09:16, 25 lip 2023

Dziś zakwitła sadzonka od Iwonki, bodziszek Dreamland bodziszek od Msdzi też kwitnie nieustannie jednym kwiatkiem, za to przyrosła ładnie kępa.

A astry od Madzi są coraz ładniejsze
JoannA 11:50, 25 lip 2023

U Ciebie Ula więcej deszczu to i roślinki ładnie się przyjmują. U nas taka susza że nie na szans przeżycia taka przesadzona roślina chyba że z dużą bryła do donicy.
Ogród z każdym dniem coraz ładniejszy.
A tym że rozgrzebany to się nie przejmuj. Za rok innym okiem spojrzyj na te miejsca.
Gosialuk 15:12, 25 lip 2023

Fajnie, że roślinki się przyjęły. W przyszłym roku już będą okazałe. A ogród to nigdy nie jest skończony.