Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

anabuko1 20:22, 25 lip 2023

Urszulla napisał(a)

Rdesty są niesamowite, dla mnie są rozwiązaniem problemów chwastowych
Działam w tym tygodniu przedogródku i żeby zakończyć szarpnę się na rewolucję zmian bo mnie pewne miejsce wkurza. Lecę

Ale fajnie ,że możesz podziałać ogrodowo. I jeszcze zmiany się szykuję. No fajnie
Ja nic, anic. Mały obchód o kulach
No nic odbiję sobie we wrześniu .
Rdesty są cudne. I mi się podobają

Jeszcze na kilak mam chęc. Ale to już na wiosnę
Urszulla 20:42, 25 lip 2023

JoannA napisał(a)
U Ciebie Ula więcej deszczu to i roślinki ładnie się przyjmują. U nas taka susza że nie na szans przeżycia taka przesadzona roślina chyba że z dużą bryła do donicy.
Ogród z każdym dniem coraz ładniejszy.
A tym że rozgrzebany to się nie przejmuj. Za rok innym okiem spojrzyj na te miejsca.

Wczoraj nam wreszcie dolało, dzisiaj dołożyło. Jutro też ma lać cały dzień. U mnie woda stoi. Dla roślin to zbawienne pomiędzy takimi upałami jakie były. Też chodziłam z konewką i podlewałam sadzonki, wiele mam jeszcze w doniczkach. Z Madzią to mamy taki system: po deszczu plewimy i przesadzamy i nie nadążamy z tymi pracami. Gdy sucho i upalnie sadzonki idą do doniczek i podlewamy, a w ogrodzie tylko cięcie. Z prognozą za pan brat
Myślę że latem łatwiej przyjmują się małe sadzonki

Dziś wykopywałyśmy wielkiego Zebrinusa i pęcherznice kalinolistne. Te drugie to był dopiero wyczyn, system korzeniowy małego drzewa. Właśnie zmieniam swój projekt obsadzeń od sąsiada i ulicy. Zostawię tylko 3 pęcherznice, wolę wsadzić pomiędzy nie Zebrinusy, przy których cięcie tylko raz w roku. Zdjęć dziś nie mam, jutro muszę obmyśleć te nasadzenia, kartony przywiozłam. U mnie tak wygląda codzienność. Ale wolę jak jest chłodniej i można coś zrobić niż upalne bezrobocie
Urszulla 20:49, 25 lip 2023

Gosialuk napisał(a)
Fajnie, że roślinki się przyjęły. W przyszłym roku już będą okazałe. A ogród to nigdy nie jest skończony.

Bałam się jak wróciłyśmy od Agani i Iwonki, że wszystko padnie. Wiele nie brakowało
Teraz już jestem spokojna.
Dawno nie miałam tyłu nowych sadzonek co w tym roku. Wiele naprawdę od małej siewki, Sylwia potwierdzi jakie małe siewki pierwiosnków wykopywałam u niej z trawnika

Tak, ogrodu nie da się skończyć, to prawda
Urszulla 20:55, 25 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Ale fajnie ,że możesz podziałać ogrodowo. I jeszcze zmiany się szykuję. No fajnie
Ja nic, anic. Mały obchód o kulach
No nic odbiję sobie we wrześniu .
Rdesty są cudne. I mi się podobają

Jeszcze na kilak mam chęc. Ale to już na wiosnę

Ciebie uziemiło, współczuję ale spacer dla zdjęć to w ramach rehabilitacji, nie można się zastaćja mogę się wyżyć ogrodowo z efektami za rok
Alija 21:14, 25 lip 2023

Urszulla napisał(a)
Hit dnia
Lilia drzewiasta Exotic Sun, koniecznie muszę kompostu jej dodać bo wielkością nie imponuje, ale jest śliczna

Rzeczywiście jest śliczna. Widzę, że mocno działasz w ogrodzie. Ja też po trochu pracuję w różnych miejscach ogrodu
i trudno mi skończyć. Piękna ta ciemnofioletowa budleja i hosta z białymi kwiatami, obydwie pachnące.
sylwia_slomc... 21:54, 25 lip 2023

Potwierdzam. To były małe wariaty, które zamiast w rabacie wschodziły na trawniku i walczyły z trawą dzielnie
Urszulla 09:29, 26 lip 2023

Alija napisał(a)

Rzeczywiście jest śliczna. Widzę, że mocno działasz w ogrodzie. Ja też po trochu pracuję w różnych miejscach ogrodu
i trudno mi skończyć. Piękna ta ciemnofioletowa budleja i hosta z białymi kwiatami, obydwie pachnące.

Wakacje to jedyny czas, że mogę do woli bez przeszkód działać, jedyną przeszkodą są upały. Wtedy leżę i się obijam
Rzeczywiście pachnidła są ważne w wielu zakątkach budleję lepiej się wącha przechodząc bo z bliska może zapach lekko odrażać fajnie że Sylwia kazała mi ją przesadzić, nawet wczoraj sąsiad zwrócił na nią uwagę.
Urszulla 09:30, 26 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Potwierdzam. To były małe wariaty, które zamiast w rabacie wschodziły na trawniku i walczyły z trawą dzielnie

Teraz mam 3 dni deszczowe, rosną w oczach. Podlewanie z węża to tylko na przetrwanie było. Dzisiaj i kolejne 3 to dni ogrodowe znów ogrom do ogarnięcia, ale temp idealna

Tyły dużej rabaty zajęte na całego i o to mi chodziło
Urszulla 09:02, 27 lip 2023

Zostawiam hortensje
Magical Candle

Little Lime

Candlelight
Gosialuk 09:32, 27 lip 2023

Ale ładne.