Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

gierczusia 19:35, 10 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Z tymi rudzikami to mam ciekawe obserwacje. Mamy ich co roku sporo. Zauważyłam, że one chyba poznają ludzi - gospodarzy, u których rezydują, bo np. w tym roku latają wokół domu, siadają na barierkach i zaglądają w okno. Jak wychodzę na zewnnątrz, to widać wręcz jak się cieszą, kiwają ogonkami i prezentują "pierś", wcale się nie boją, robią to jakby specjalnie. Czy też to zauważyłaś u siebie Bogdziu?

To te rudziki takie towarzyskie ptaszki ??.. Jeśli poznają gospodarzy to super !
gierczusia 19:38, 10 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

Małgosiu u mnie tylko króciutko padał drobny deszczyk i bardzo mnie ucieszył bo zrosił liście rh a one tego bardzo potrzebuja po tej długiej zimie.

No to moje rodki są zadowolone , bo u mnie stale cosik z nieba leci
gierczusia 19:47, 10 kwi 2013

eliza3 napisał(a)

Do mnie też rudzik przyleciał, ale dopiero u Ciebie mogę go dokładnie obejrzeć, mój taki płochy, że ledwo do okna podejdę to od razu odlatuje, ale przychodzi na płatki cały czas.
Śliczny ptaszek, Tobie wyjątkowo ptaszęta pozują, gratuluję zdjęć

Ja właśnie mam teoryjkę , że Bogdzia jakoś te ptice hipnotyzuje
Yen 19:57, 10 kwi 2013

Bożenko, dzięki za porady dotyczące RH. U mnie też jeszcze sporo śniegu ale znika dość szybko. Tylko zaspy powstałe po odgarnianiu zostały. I mam nadzieję, że znikną przed niedziela.
Rudzik mnie też odwiedził ale sfocić się nie dał. Głównie przylatują kosy i sikorki. Ale były jemiołuszki i drozd. Tylko mam pecha i jak pobiegnę po aparat - to odlecą . Ale i tak uwielbiam je podglądać.
eliza3 20:00, 10 kwi 2013

gierczusia napisał(a)

Ja właśnie mam teoryjkę , że Bogdzia jakoś te ptice hipnotyzuje

To dobry trop... coś w tym jest
Bogdzia 20:40, 10 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Z tymi rudzikami to mam ciekawe obserwacje. Mamy ich co roku sporo. Zauważyłam, że one chyba poznają ludzi - gospodarzy, u których rezydują, bo np. w tym roku latają wokół domu, siadają na barierkach i zaglądają w okno. Jak wychodzę na zewnnątrz, to widać wręcz jak się cieszą, kiwają ogonkami i prezentują "pierś", wcale się nie boją, robią to jakby specjalnie. Czy też to zauważyłaś u siebie Bogdziu?

Nie mogę sie pochwalic zeby u mnie zaglądały w okno ale w sierpniu w bajkach pokazałam jak rudzik był zaprzyjaźniony z moim M. Może masz ochotę przeczytac , podaję link tylko to o rudziku jest od połowy strony.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1197-bajki-przyrodnicze?page=25
Bogdzia 20:50, 10 kwi 2013

Mariusz napisał(a)
Piękna ptaszynka ten rudzik, zapewne będzie zakładał gniazdo, czyli rodzinkę rudzików masz prawie pewną. U mnie jak zwykle kos śpiewa jak najęty, rankiem słyszę też drozda śpiewaka, a dzisiaj widziałem dudka - jego widok zawsze cieszy.
Pozdrawiam cieplutko

rudziki są u mnie co roku , nie szukałam nigdy ich gniazd ale bardzo prawdopodobne ze w thujach bo tam się stale kręcą i potem sa młode co widac po mniejszym wybarwieniu. Rudzikom w okresie wiosenno jesiennym zawsze daję płatki owsiane i one przylatują i je jedza.
U mnie dziś pierwszy dzień z przylatującymi ptakami , Był rudzik i dwa samce kapturki , zięby jer i mnóstwo czyżyków wprost zatrzęsienie. Drozda jeszcze w tym roku nie widziałam ale prawde mówiąc nie wychodzę prawie na ogród bo od razu mam przemoczone buty. Śniegu jest od 10(mało gdzie)do 60 ( w wielu miejscach -nawet na górce wystawionej do słońca) cm na ogrodzie -całym wiec i nie miałam gdzie zobaczyc drozda nawet jeśli już są. One u mnie w serbach mają zawsze gniazda więc mam nadzieję ze i w tym roku tez będą. Kosy owszem śpiewają. Jakbym zobaczyła dudka to chyba bym oszalała z radości , widziałam je tylko jako dziecko.Pozdrawiam Mariusz.
Bogdzia 20:52, 10 kwi 2013

Urszulla napisał(a)
Doczytałam o tych ptakach co u Ciebie znalazły schronienie Niesamowite.
Mają zaufanie do Twojego ogrodu.

Jeśli ma sie tzw swoje ptaki np sikorki i one jedza w karmnikach to inne przelatujace ptaki widząc to uważają ze jet tu bezpiecznie i tez przylatuja.I w ten sposób jest ich czasem dużo ale dziś to drwale je wygonili z lasu więc przyleciały do mnie.
Bogdzia 20:54, 10 kwi 2013

mira napisał(a)
Bogdzia ja już nie mam sniegu - widziałam u Ciebie - to jedyne co można zrobić - jechać

sprawdź pogodę, tam lubi padać więc weź kurtkę odpowiednią albo parasol też

i ku pokrzepieniu to co zobaczysz - czekam na Twoje zdjęcia

pozdrawiam

No właśnie muszę to zobaczyc na własne oczy. Kurtka i parasol już zapisane-dzieki.Zdjęcia oczywiście będą.Pozdrówka Mirus.
Bogdzia 20:58, 10 kwi 2013

agata19762 napisał(a)
Bogdziu pakuj się na wyjazd

faktycznie śniegu masz dużo jeszcze

zostawiam pozdrowienia [/quote

Jeszcze sie nie pakuje ale spis już robię zeby czegoś nie zapomniec. Przy tej ilości sniegu muszęsie wybrac w bardziej kolorowe miejsce. Pozdrówka.