Bogdziu, myślę, że obydwie z Agnieszką macie rację, Hania zresztą też ! niestety drewno bukowe jest też bardzo kaloryczne i dobre do kominka... takie właśnie ostatnio kupilismy....
To prawda a ja tym leśnikom życzę żeby bez pracy zostali jak tak lasy szanują. I tak pewnie wkrótce będzie.Ja też lubie piwonie ale mogłyby dłużej kwitnąc.
Tym drzewem ludzie ze wsi pewnie zawsze palili a jednak las nie był tak wyniszczany jak teraz.Jakis umiar jest potrzebny. Teraz jest okres ochronny dla ptaków bo mają gniazda i ciąc sie nie powinno ale kogo to obchodzi. Akcje są robione na polityczne zamówienia a gdzie nie ma plityki to nikt akcji nie zrobi. Wolno wycinac drzewa tylko do końca lutego a już prawie koniec kwietnia.
Bożenko to już ma kwiaty ta piwonia! A pokaż jej liście - podobno bardzo drobniutkie są.
Bieszczady podobnie wycinają jak u Ciebie. Główna droga jest 50 m ode mnie i widzę jakie składy TIR jadą z klocami (podobno wszystko na Zachód).
Masz racje Danusiu.Zaraz za ogrodem miała co rok gniazdo wilga. W tamtym roku jak było u mnie spotkanie to było jąsłychac a teraz cisza , pewnie poleciała gdzie indziej. Sarny lubia gesty las i też pewnie sie wyniosa. A lis w biały dzień chodzi ulicami po wsi bo go wypłoszyli.
Bogdziu droga!
Proszę o radę. Czy nowo posadzone rododendrony powinno się podsypać nawozem, czy dać im trochę czasu na ukorzenienie się?
A siarczan amonu kiedy zastosować?
Pozdrawiam seredcznie")