Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

marzena 22:31, 21 kwi 2013

Bogdziu, myślę, że obydwie z Agnieszką macie rację, Hania zresztą też ! niestety drewno bukowe jest też bardzo kaloryczne i dobre do kominka... takie właśnie ostatnio kupilismy....
Bogdzia 22:32, 21 kwi 2013

kaisog1 napisał(a)
Bożenko te piwonie są boskie Zresztą ja mam słabość do piwonii A z tym lasem to racja.... u nas tylko kasa się liczy. Koło Kubusiowa tez tak las wycinają.... Do zabiegów czyszczenia lasu się nie przykładają ale do wycinki za kasę już jak najbardziej....

To prawda a ja tym leśnikom życzę żeby bez pracy zostali jak tak lasy szanują. I tak pewnie wkrótce będzie.Ja też lubie piwonie ale mogłyby dłużej kwitnąc.
Bogdzia 22:36, 21 kwi 2013

marzena napisał(a)
Bogdziu, myślę, że obydwie z Agnieszką macie rację, Hania zresztą też ! niestety drewno bukowe jest też bardzo kaloryczne i dobre do kominka... takie właśnie ostatnio kupilismy....

Tym drzewem ludzie ze wsi pewnie zawsze palili a jednak las nie był tak wyniszczany jak teraz.Jakis umiar jest potrzebny. Teraz jest okres ochronny dla ptaków bo mają gniazda i ciąc sie nie powinno ale kogo to obchodzi. Akcje są robione na polityczne zamówienia a gdzie nie ma plityki to nikt akcji nie zrobi. Wolno wycinac drzewa tylko do końca lutego a już prawie koniec kwietnia.
danuta_szwajcer 22:36, 21 kwi 2013

Na widok tej wycinki to brak słów i rozumie Twoje oburzenie a te biedne ptaki To skandal i totalna bezmyslność. A piwonia cudna Pozdrawiam
monteverde 22:39, 21 kwi 2013

A moja koperkowa w warmińskim ma 1 malutki koperek jak na razie, nie wiem co będzie po tych przymrozkach pozdrawiam
Bogdzia 22:39, 21 kwi 2013

Joanka napisał(a)
Ach ...... szkoda lasu

Ja jak słyszę te upadające drzewa to aż ból fizyczny czuję.Joasiu pozdrawiam.
Bogdzia 22:40, 21 kwi 2013

monteverde napisał(a)
A moja koperkowa w warmińskim ma 1 malutki koperek jak na razie, nie wiem co będzie po tych przymrozkach pozdrawiam

U mnie też był przymrozek , troche jakby przyciemniała ale sie trzyma.
zbigniew_gazda 22:42, 21 kwi 2013

Bożenko to już ma kwiaty ta piwonia! A pokaż jej liście - podobno bardzo drobniutkie są.
Bieszczady podobnie wycinają jak u Ciebie. Główna droga jest 50 m ode mnie i widzę jakie składy TIR jadą z klocami (podobno wszystko na Zachód).
Bogdzia 22:43, 21 kwi 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Na widok tej wycinki to brak słów i rozumie Twoje oburzenie a te biedne ptaki To skandal i totalna bezmyslność. A piwonia cudna Pozdrawiam

Masz racje Danusiu.Zaraz za ogrodem miała co rok gniazdo wilga. W tamtym roku jak było u mnie spotkanie to było jąsłychac a teraz cisza , pewnie poleciała gdzie indziej. Sarny lubia gesty las i też pewnie sie wyniosa. A lis w biały dzień chodzi ulicami po wsi bo go wypłoszyli.
Maria667 22:43, 21 kwi 2013

Bogdziu droga!
Proszę o radę. Czy nowo posadzone rododendrony powinno się podsypać nawozem, czy dać im trochę czasu na ukorzenienie się?
A siarczan amonu kiedy zastosować?
Pozdrawiam seredcznie")