Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

anna_g 09:39, 22 kwi 2013

Bogdziu - bardzo dziękuję. Bardziej rozwlekle dziękuję u siebie Życzę miłego dnia - pięknie słonko świeci. Wszystkiego dobrego
Bogdzia 11:24, 22 kwi 2013

anna_g napisał(a)
Bogdziu - bardzo dziękuję. Bardziej rozwlekle dziękuję u siebie Życzę miłego dnia - pięknie słonko świeci. Wszystkiego dobrego

Cieszę sie że tak zrobiłaś. Pozdrówka.
Agacia 11:25, 22 kwi 2013

Bogdziu, zainteresowało mnie opryskiwanie florovitem płynnym z cytryną i chętnie tego spróbuję. Planowałam jednak dać nawóz do gleby, w granulkach, 'Florovit o rododendronów', który daję co roku. Czy jedno z drugim nie koliduje?

Co do znieczulicy, owszem jest, czasem przerażająca, o poszanowaniu natury (a raczej jego braku) to można niejedną książkę napisać, ale jak zawsze w trudnych czasach dobrzy ludzie rosną w siłę i niczym tajemne stowarzyszenie pomagają sobie nawzajem i swoją postawą zmieniają świat na lepsze. Ja w to wierzę, bo widzę po sobie choćby, że gdy stykam się z człowiekiem honoru, klasy, dobroci i zasad to moje standardy też rosną. Na szczęście wciąż gatunek ludzi dobrej woli nie wyginął, są wciąż rodzice, którzy wychowują dzieci 'po staremu', którym się chce tłumaczyć, uczulać, uwrażliwiać na innych. Im bardziej ten świat jest podły, tym więcej dobra staram się w niego wtłoczyć.
Bogdzia 11:26, 22 kwi 2013

Kindzia napisał(a)
Dzięki Bogdziu Czyli te w połowie brązowe do wyrwania, te lekko brązowe na końcu zostawić. Podlewane było normalnie, nie wiedziałam, że duuuużo wody im trzeba. W tym roku się poprawię. Może efekt będzie lepszy

Powinny miec bryłę korzeniową wilgotną ale nie lubią zalewania korzeni tzn żeby korzenie stały w wodzie , dlatego potrzebna jest ziemia przepuszczalna a nie glina. Co do pączków to tak jak piszesz.
Bogdzia 11:27, 22 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)
Miłego dnia.

Haniu również Tobie.
Bogdzia 11:28, 22 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)
Mam kolejne pytanie zagadkę dla Bogdzi ornitolożki. Myślę, że to tzw. bułka z masłem. Od kilku dni zauważam u siebie nowe ptaszyny wielkości wróbla, całe szare/czarne ale z mocno rudym ogonkiem. Zdjęcia nie mam. Już wiesz co to?

Możliwości sa dwie ale rozpoznac można tylko po samcu czyli tym który spiewa bo jest to pleszka albo kopciuszek.Samiec pleszki ma fluoryzujące jasno niebiesko czoło a samiec kopciuszka nie ma takiego , samice bardzo podobne.
Bogdzia 11:30, 22 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Witam w nowym dzionku
Ja myślę że to tzw.rudzik
Nie znam się może dobrze ale tak myślę...

Rudzik ma rudą pierś a pleszka pod ogonkiem.Miłego dnia Basiu.
Bogdzia 11:30, 22 kwi 2013

BarbaraM napisał(a)
Witam w nowym dzionku
Ja myślę że to tzw.rudzik
Nie znam się może dobrze ale tak myślę...

Rudzik ma rudą pierś a pleszka pod ogonkiem.Miłego dnia Basiu.
popcorn 11:30, 22 kwi 2013

Delikatna cudna! Bożenko w maju, po powrocie z Keukenhof, chyba jeszcze będą u Ciebie rh i azalie tak bosko kwitły? Spotkanie ubiegłoroczne było końcem maja chyba? nie pamiętam dokładnej daty.. ale się cieszę, to morze kwiecia!

miłego dnia!!
Bogdzia 11:34, 22 kwi 2013

Agacia napisał(a)
Bogdziu, zainteresowało mnie opryskiwanie florovitem płynnym z cytryną i chętnie tego spróbuję. Planowałam jednak dać nawóz do gleby, w granulkach, 'Florovit o rododendronów', który daję co roku. Czy jedno z drugim nie koliduje?

Co do znieczulicy, owszem jest, czasem przerażająca, o poszanowaniu natury (a raczej jego braku) to można niejedną książkę napisać, ale jak zawsze w trudnych czasach dobrzy ludzie rosną w siłę i niczym tajemne stowarzyszenie pomagają sobie nawzajem i swoją postawą zmieniają świat na lepsze. Ja w to wierzę, bo widzę po sobie choćby, że gdy stykam się z człowiekiem honoru, klasy, dobroci i zasad to moje standardy też rosną. Na szczęście wciąż gatunek ludzi dobrej woli nie wyginął, są wciąż rodzice, którzy wychowują dzieci 'po staremu', którym się chce tłumaczyć, uczulać, uwrażliwiać na innych. Im bardziej ten świat jest podły, tym więcej dobra staram się w niego wtłoczyć.

To opryskiwanie głównie jest dla rh które kiepsko wyglądają po zimie i lepsze od cytryny jest nawóz płynny do iglaków lub pare kropli grapefruita.Jeśli wyglądają dobrze wystarczy podsypac granulowanym nawozem i podlac kilka razy jeśli nie bedzie deszczu.