Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:56, 21 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Nogdy nie widziałam piwonii koperkowej
Moje piwonie choński wyłażą z ziemi na potęgę... Jednak ponieważ były przesadzane nie mam pewności czy zakwitną...

No tak po przesadzeniu nie ma tej pewności . Tą kupiła mi Ania w Rzeszowie bo trudno ja kupic.
Bogdzia 22:01, 21 kwi 2013

Zobaczcie jak wycinają mi las.Zdjęcia robione dziś to i tak większośc drzew przed niedzielą została wywieziona.

Bogdzia 22:02, 21 kwi 2013

Bogdzia 22:08, 21 kwi 2013

A takich drzew nie wycinają pewnie dlatego ze nie da sie ich zamienic na kase.

Zostawiają też drzewa które jak to mogą ludziom spaśc na głoe. Drzewo się złamało i częśc zawisła na koronie innego drzewa i tak zostało.

hanka_andrus 22:17, 21 kwi 2013

Po co im zarobaczone,i koślawce. Oni przyjechali naciąć materiału na deski. Resztą niech się martwi leśniczy.
AgnieszkaW 22:20, 21 kwi 2013

Wiesz Bogdziu, u nas w zeszłym roku też wycinali drzewa - robili przecinkę - i ja wtedy rozmawiałam o drzewach z leśniczym (zresztą z bardzo kompetentnym i świadomym ekologicznie czlowiekiem). Też zainteresowały mnie pozostawione w niektórych miejscach spróchniałe drzewa. Okazało się, że jest to działanie zamierzone. Chodzi o to, że na takie chore, słabsze drzewa rzucają się wszelkie szkodniki drzewne typu korniki, chroni się w ten sposób zdrowe drzewa, które są mniej atakowane przez szkodniki. W spróchniałych drzewach wykuwa też dziuple wiele ptaków (bo mają miękkie drewno) i tam gniazdują. Oczywiście żal drzew, szczególnie tych dużych i dorodnych. Serdecznie Cię pozdrawiam
Bogdzia 22:20, 21 kwi 2013

hanka_andrus napisał(a)
Po co im zarobaczone,i koślawce. Oni przyjechali naciąć materiału na deski. Resztą niech się martwi leśniczy.

Żeby na deski ale to na opał idzie.Leśniczy im zaznacza co wycinac. Niedługo nie będzie miał gdzie pracowac.
Bogdzia 22:24, 21 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Wiesz Bogdziu, u nas w zeszłym roku też wycinali drzewa - robili przecinkę - i ja wtedy rozmawiałam o drzewach z leśniczym (zresztą z bardzo kompetentnym i świadomym ekologicznie czlowiekiem). Też zainteresowały mnie pozostawione w niektórych miejscach spróchniałe drzewa. Okazało się, że jest to działanie zamierzone. Chodzi o to, że na takie chore, słabsze drzewa rzucają się wszelkie szkodniki drzewne typu korniki, chroni się w ten sposób zdrowe drzewa, które są mniej atakowane przez szkodniki. W spróchniałych drzewach wykuwa też dziuple wiele ptaków (bo mają miękkie drewno) i tam gniazdują. Oczywiście żal drzew, szczególnie tych dużych i dorodnych. Serdecznie Cię pozdrawiam

Wiem ze oni teraz tak mówią ale mało w tym prawdy.Dziuple głównie wykuwają dzięcioły co rok nową i żaden nie zrobi jej w takim drzewie, przynajmniej ja nie widziałam . To ich gadanie jest bardzo podobne do gadania tych co polują , też mówią ze dla dobra zwierzyny , a ze zające wszystkie wybili to żaden nie powie.
kaisog1 22:26, 21 kwi 2013

Bożenko te piwonie są boskie Zresztą ja mam słabość do piwonii A z tym lasem to racja.... u nas tylko kasa się liczy. Koło Kubusiowa tez tak las wycinają.... Do zabiegów czyszczenia lasu się nie przykładają ale do wycinki za kasę już jak najbardziej....
Joanka 22:31, 21 kwi 2013

Ach ...... szkoda lasu