Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Milka 13:07, 24 lut 2014

U Ani obejrzałam, jakie środki używać, jak stosować, muszę koniecznie te zabiegi zrobić
Bogdzia 17:40, 24 lut 2014

bogumila_bienko napisał(a)
Pozdrawiam słonecznie...skorzystam ze ściągi nawozowej.

Bogusiu oczywiście ściągę możesz wykorzystac po to ona jest.Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 17:41, 24 lut 2014

Kindzia napisał(a)
Pozdrawiam Bogdziu Powagarowo

Miło widziec wagarowiczke. Pozdrówka śle.
Kindzia 17:46, 24 lut 2014

A ja dzisiaj czytałam bardzo mądrą rzecz od Ciebie skopiowaną (pisałam sobie chemię, w którą powinnam się zaopatrzyć) To ubiegnę wszystkich pytających i wkleję. Dla mnie bardzo pomocne. Tak trochę ten tekst posklejany, ale będziecie wiedzieć o co chodzi.

"W maju na rh oprysk profilaktycznie Mospilanem lub Calypso
Bogdzia napisał(a)

To najpierw napiszę o tych opuchlakach. Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona ,
to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki.
Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza.
Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy .
Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś
u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny.
Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.
Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były
Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych.
Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC ,
skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek
preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50%
podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.
Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%.
Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali.
Bożenko ,ale pryskasz ziemię i roślinki?
Tak jedno i drugie."

U nas wiosna Bogdziu, podmucham ją w Wasze rejony
Bogdzia 17:49, 24 lut 2014

monteverde napisał(a)
Milego dnia Bogdziu

Trochę popracowałam w ogrodzie więc dzień był miły , noc chyba będzie mroźna bo juz jest koło zera, nie lubię przymrozków.Pozdrówka.
Bogdzia 17:53, 24 lut 2014

Kindzia napisał(a)
A ja dzisiaj czytałam bardzo mądrą rzecz od Ciebie skopiowaną (pisałam sobie chemię, w którą powinnam się zaopatrzyć) To ubiegnę wszystkich pytających i wkleję. Dla mnie bardzo pomocne. Tak trochę ten tekst posklejany, ale będziecie wiedzieć o co chodzi.

"W maju na rh oprysk profilaktycznie Mospilanem lub Calypso
Bogdzia napisał(a)

To najpierw napiszę o tych opuchlakach. Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona ,
to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki.
Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza.
Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy .
Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś
u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny.
Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.
Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były
Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych.
Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC ,
skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek
preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50%
podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.
Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%.
Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali.
Bożenko ,ale pryskasz ziemię i roślinki?
Tak jedno i drugie."

U nas wiosna Bogdziu, podmucham ją w Wasze rejony

Kasiu dzięki ze wkleiłaś to nie bedę musiała stale powtarzac. No i o to dmuchanie bardzo proszę, dośc mam zimy choc w tym roku nie można było narzekac.
Bogdzia 17:58, 24 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ale bateria nawozów Jak w sklepie

I tak sobie idzie wiosna, i znów będziesz sie na mnie denerwować, ze ja wszytko pokazałam, a u Ciebie nie kwitnie.... aż mam złość do tych moich.. mogłyby dać fory i u Ciebie

Ale co poradzić, że wybrałam jeżeli i idzie o pogodę lepsze miejsce do życia Rodzinka w Białymstoku.. zawsze jak oglądają pogodę to ze złością mówią. "O u Anki znów lepsza pogoda niż u nas "
Oczywiście jest to złość... ale taka nieszkodliwa dla nikogo.. i sie z tego śmiejemy

W tym roku sie nie denerwuj bo i u mnie razem z Twoimi (no nieco tylko później) zakwitly krokusiki co prawda tylko zółte ale jednak i ranniki.Pączki mają tez przebiśniegi. Tu masz dowód.

Pozdrówka sle do Rzeszowa.
Agacia 17:59, 24 lut 2014

Dzięki Bogdziu za wszystkie rady.
P.S. U nas też zimno, więc nie będę się spieszyć. Pozdrawiam!
Bogdzia 18:08, 24 lut 2014

irena_milek napisał(a)
U Ani obejrzałam, jakie środki używać, jak stosować, muszę koniecznie te zabiegi zrobić

Nawożenie dolistne szybciej działa niż doglebowe wiec przy słabych roślinach jest to bardzo dobry sposób. Pozdrówka Irenko.
Bogdzia 18:10, 24 lut 2014

Agacia napisał(a)
Dzięki Bogdziu za wszystkie rady.
P.S. U nas też zimno, więc nie będę się spieszyć. Pozdrawiam!

Patrzyłam na prognozę 16 dniową , troche jeszcze ujemnych temperatur będzie w nocy, spieszyc sie nie trzeba, wiosna bedzie długa i mozna jeszcze spokojnie poczekac szczególnie gdy ziemia nie rozmarza.