Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

monteverde 14:28, 04 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Aniu jeden kwiatek to niewielka strata , dobrze ze pozostałe sa w porzadku. Wczoraj sie zastanawialiśmy nad ogniskami ale musiałabym na trawniku je rozpalac i go zniszczyc a zadecydowała znajoma która powiedziała ze juz paliła ogniska i to nie pomogło a ona po całonacnym bieganiu się rozchorowała. Gorzej ze znów zapowiadaja przymrozek i nawet większy.

Ponieważ u mnie nie ma gdzie robić ogniska wszystkie rośliny podlałam z góry nawet po liściach szlauchem, wodę na nich rozpylałam, a potem azalie i rh jeszcze pookrywałam, nasza Marta w szkółce też zraszacze puszcza przed mrozem pozdrowionka
sylllwia 14:58, 04 maj 2014

Pamiętam widok moich zmarzniętych azali sprzed dwóch lat i wiem co się wtedy czuje.
Mówi się trudno, nie mamy na to wpływu i tak będzie u Ciebie kolorowo. Pozdrawiam
Kasik 15:03, 04 maj 2014

Kindzia napisał(a)
Szkoda azalii...tulipanów zresztą też, jeszcze mogły... Może to już koniec? Trzymam kciuki.

17.maja nie przyjadę Bogdziu, przyjeżdża Kasia z Zielonej na Pisarzowice. Możesz mnie wykreślić

Ja też miałam być, no cóż żal - będę buczeć.

A to już pewne, że 17-go?
popcorn 15:11, 04 maj 2014

Bożenko, inne krzewy na pewno będą pięknie kwitły, a te zmrożone tulipanki i azalie znowu - za rok!
pozdrawiam ciepło! Będzie dobrze!!
ana_art 15:22, 04 maj 2014

czyli te zraszacze jednak coś dają
ana_art 15:24, 04 maj 2014

nie wypada się cieszyć skoro dziewczynom nie na rękę 17 ale nic nie poradzę i cieszę się...
Agacia 15:57, 04 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Nie wiem o czym myślałaś piszac ze sie niepotrzebnie spinasz ale co by to nie było to trzeba cieszyc sie z tego co aktualnie sie ma bo goniąc za ideałem można cale zycie go nie dogonic, a przecież masz dużo powodów do radosci, zdrówko , męza, piesa ogród, piekna okolicę której urok potrafisz dostrzec.Ja mój ogród tworzyam bez pośpiechu i tylko dla siebie , okazało sie że i innym mże sie podobac i to mnie cieszy mimo ze nie oczekiwałam pochwal.
Okno jest dośc duże 2,7m na 2m i po obydwu stronach są jeszcze okna po 0,9m ( jedno z nich to drzwi na taras).Nie są to jedyne okna w salonie bo jest jeszcze jedno też duże.

Rabata pod kaliną to właściwie rabata przy kaskadzie wodnej a wyglada stale inaczej bo nasadziłam tam roślinek ile sie tylko dało żeby kwitły cały rok.
A ten pas ziemii od gminy to nie było wcale łatwo ani tanio , ale sie udało.Pas ma niewiele ponad metr szerokości to sama wiesz jak chętni byli by dzielic ziemię , robic plany i sprzedawac.
Agatko miałaś dzis przymrozek???

Kiedyś Bogdziu pisałam Ci na prv jaka to u mnie jest sytuacja z tym ogrodem, ale co by nie było to oczywiście masz świętą rację: grunt to potrafić cieszyć się tym, co człowiek ma - i tego się trzymajmy
Bardzo mi się podoba ta rabata z kaliną, mimo wielości gatunków wygląda jak stworzona przez naturę.
Z dodatkową ziemią to tak przypuszczam, że łatwo nie było go zdobyć, tym bardziej gratuluję Wam bardzo!
Przymrozku nie zauważyłam...
Pozdrawiam!
Welka 16:54, 04 maj 2014

Bogdziu, możemy sobie podać rękę - u mnie też porządnie zmroziło, hosty i żurawki zaraz znów będą ładne, ale pąki azalii i jednego rh całkiem padły, listki miłorzębu i rozplenice też, z 3 inne rośliny tez mają dziwnie miękkie listki. Też dziś ma być u mnie przymrozek
Dorota123 17:08, 04 maj 2014

Żal mi Twoich azali, człowiek czeka na ich piękno i nigdy nie wiadomo, czy ujrzy ich w całej krasie.
Madzenka 17:48, 04 maj 2014

Tulipanki pewnie podniosły główki ?