Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:47, 04 lip 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Bożenko to zestawienie z firletką super. A napisz jak z nią postępujesz. Jak przekwitnie to wycinasz a na wiosnę puści od korzenia? Podobno u nas przemarza czyli tylko liczyć na ewentualne wysianie się nasion? Pozdrawiamy z Krysią.

Zbyszku firletka najczęściej przetrzymuje zimę. ona jest dwuletnia ale trzy lata spokojnie nawet u mnie wytrzymuje . Nie wycinam kwiatostanów po kwitnieniu bo musi zawiazac nasiona, tak samo i maruna. Rozsiewaja sie ile chcą a jak gdzieś ich nie chce to wyrywam.Na wiosne zostawiam tylko dolna rozete liścową a ped wycinam. Obie roślinki bardzo fajne i bezproblemowe.
agatanowa 22:49, 04 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Tak to złocień Maruna , bardzo sie rozsiewa.

spisuję do excela
Bogdzia 22:51, 04 lip 2014

agatanowa napisał(a)

spisuję do excela

agatanowa 22:57, 04 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Zbyszku firletka najczęściej przetrzymuje zimę. ona jest dwuletnia ale trzy lata spokojnie nawet u mnie wytrzymuje . Nie wycinam kwiatostanów po kwitnieniu bo musi zawiazac nasiona, tak samo i maruna. Rozsiewaja sie ile chcą a jak gdzieś ich nie chce to wyrywam.Na wiosne zostawiam tylko dolna rozete liścową a ped wycinam. Obie roślinki bardzo fajne i bezproblemowe.

mam takie samo zdanie o firletce kwiecistej - bardzo wdzięczna roślina, bezproblemowa, do tego kwitnie baaardzo długo (od lipca do mrozów), staram się uszczykiwać jak obok niej przechodzę przekwitłe kwiaty, aby pobudzać do jeszcze obfitszego kwitnienia
wydaje mi się, że lubi pełne słońce i żyzną ziemię, niekoniecznie dobrze czuje się pod korą (u mnie)
agatanowa 23:02, 04 lip 2014

Bogdzia napisał(a)

Juz ma dwie nazwy:
moja ,, Rododendronowy ogród"
i Mai (Maja w ogrodzie) ,, Rododendronowe królestwo" to na pewno wystarczy.

Rododendrony rosna jak na drożdżach , niedługo cały ogród zarosna. Po kazdym deszczu sa większe i pewnie inne rośliny trzeba bedzie skasowac Już tnę rh wystajace gdzie nie trzeba .Pozdrawiam Agatko.

Bogdziu, ale przecież te nazwy nie oddają całego bogactwa w Twoim ogrodzie! RH to "tylko" lwia część ogrodu, królowie, ale nie wszystko. Oczywiście nie chcę Cię namawiać do zmiany nazwy, to była taka forma wyrażenia zachwytu nad nierododendronową resztą ogrodu

Co do RH, to jak Ty co dzień je podlewasz, zasilasz, to nie dziwię się, że rosną jak na drożdżach

Również pozdrawiam serdecznie, Bożenko
zbigniew_gazda 04:53, 05 lip 2014

Bożenko i Agatko dzięki za sposób uprawy firletek. Wiem gdzie rośnie niczyja. Biorę łopatkę i będzie moja. Pozdrawiamy.

ps. odwiozłem córcię do autobusu i spania już nie będzie.
Ewa 07:18, 05 lip 2014

Bogdziu wzdycham do Twojego ogrodu....do tych lilii i róż
popcorn 07:18, 05 lip 2014

Bożenko, zaglądam i pozdrawiam! Co Cię tak wczoraj zmęczyło? Bo temperatura na pewno!

Widziałam wczoraj dość dużego, intensywnie żółtego ptaka, z ciemniejszym rysunkiem na skrzydłach. Myślałam że papuga komuś uciekła, ale to nie był egzotyczny ptak, chyba. Masz pomysł co to??

pozdrawiam!
paniprzyroda 07:27, 05 lip 2014

A mnie firletka zawsze się wykłada i już ją nisko ścięłam
O dniach otwartych rosarium wiem, w ubiegłym roku miałam pojechać, pani przysłała ofertę i nie dojechałam. Ale dzięki za namiar. Pozdrawiam z ranka
Bogdzia 08:39, 05 lip 2014

agatanowa napisał(a)

Bogdziu, ale przecież te nazwy nie oddają całego bogactwa w Twoim ogrodzie! RH to "tylko" lwia część ogrodu, królowie, ale nie wszystko. Oczywiście nie chcę Cię namawiać do zmiany nazwy, to była taka forma wyrażenia zachwytu nad nierododendronową resztą ogrodu

Co do RH, to jak Ty co dzień je podlewasz, zasilasz, to nie dziwię się, że rosną jak na drożdżach

Również pozdrawiam serdecznie, Bożenko

Agatko przepraszam , faktycznie napisałam tak jakbym nie rozumiała Twoich intencji a przecież wiedziałam co chcesz powiedziec. Dzieki za miłe słowa o moim ogrodzie. Roślin innych niż rh faktycznie też mam dużo ale jednak rh dominują . Nie nawożę ich wcale tak dużo bo tylko raz na rok i co kilka lat drugi raz w roku, boję sie by nie przesolic ziemi bo wtedy nic by im nie pomogło , tak wiec nawozu dostaja własciwie minimum a podlewac oczywiście podlewam ale musze to robic bo u mnie ziemia piaszczysta i nawet po największych ulewach natychmiast wsiąka woda w ten piach. Rh maja korzenie bardzo wrazliwe na przesuszenie i jak przeschna za mocno to już nie odzyja tak łatwo wiec musze stale podlewac ale podlewanie daje im jedynie możliwośc przetrwania w suszy , rosna dopiero przy obfitych opadach.Miłego dnia życzę i dzięki za pochwały.