Bogdzia
22:52, 29 maj 2015

No trochę tego było do czytania. Pierwsza sprawa to musisz powiedziec jaką masz ziemie w ogrodzie , piaszczystą czy raczej glinę czy bardzo mocna glinę? Od tego zależy jak rh powinien byc posadzony. Jesli jest glina to musi byc posadzony wysoko , na jakims wzniesieniu czy murku tak by woda z glina nie miała mozliwosci go podlewac . Jeśli ziemia jest lekka , piaszczysta to możesz posadzic na normalnym poziomie ale mozesz też nieco wyżej , absolutnie nie nizej niż rósł w doniczce. Ja nie daje wogóle obornika , nie potrafie sie wiec na ten temat wypowiedziec, mnie sie wydaje ze jesli by miał byc to mocno przekompostowany , chociaz dwuletni ale jak juz pisałam ja go wogóle nie daje.Kup kwasny torf o ph 3,5-4,5 koniecznie polski czyli nie z marketu .Zmieszaj go pół na pół z ziemia z ogrodu-przyjmuję ze ziemie masz lekką piaszczysta a jesli nie to sadz na murku i ziemie przygotuj tak że po 1/3 ziemii z ogrodu , kwasnego torfu i ziemii do rh.Nie dawaj żadnych nawozów w pierwszym roku chyba ze dolistny ale nie ,,magiczna siłę" bo u mnie ona nie działała zadawalaąco.Zaraz napiszę resztę.