Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:28, 25 cze 2015

Podniesione rabaty i kamień cudne.

Bogdzia 10:30, 25 cze 2015

Bogdzia 10:32, 25 cze 2015

I to juz wszystko . Dzięuje Reni za super dowóz , Łukaszowi za gościnę i zakupy i dziewczynom Magdzie ,Monice za towarzystwo w sumie za bardzo udana wycieczke.Buziaki.
Bogdzia 10:36, 25 cze 2015

Napia napisał(a)
Bogdziu, piękne piwonie i różane szaleństwo. I jeszcze śliczne martagony. Jak miło spacerować po Twoim ogrodzie

Dzieki Agnieszko , najcenniejsze co mam w ogodzie to po wczorajszej wycieczce widze ze spokój od ludzi. Jak to miło miec kawałek ziemi do której nikt nie ma wstepu zadne panny młode nie biegaja , dzieci nie płaczą i ludzie znudzeni nie chodza , za to śpiwe ptaków i spokój . Najlepiej u w swoim ogrodzie choc kila takich w których bym mogła zamieszkac też znam
Bogdzia 10:41, 25 cze 2015

mirkaka napisał(a)
Widzę Bogdziu, że nie tylko rodendronowy ale i różany Róże u Ciebie takie piękne i wielki jak Rh Po przekwitnięciu Rh cóż by kwitło w ogrodzie jak nie róże i to do jesieni

Mirus róze to jednak nie moja bajka choc tez cieszą ale moja ziemia im nie sprzyja. Wczoraj były u Kapisów piękne okazy ale tak patrzyłam i myślałam jaki ogród bym wybrala gdyby musiał byc jednogatunkowy czy rózany czy rododendronowy. Dotad przerazała mnie ciagła praca przy rózach i to ich kłócie , teraz widzę że bez wahania wybrałabym jednak rododendronowy bo jak on kwitnie to wszystkie kwiaty sa piekne z u róz obok pięknego kwitu wiszą przekwitnięte i nie nadaża sie ich usuwac.Dosc smutno to wygląda. Jednak i ja róze mam i byliny również bo ogród musi cieszyc cały rok.
Bogdzia 10:42, 25 cze 2015

Ewa napisał(a)
Myslami jestem Bogdziu z Wami .....

Wiesz Ewus wyobrazałam sobie wczoraj Ciebie w tym ogrodzie , wiem że często tam bywasz , nawet czułam w nim Twojego ducha, bo tak czysciutki jest i zadbany ze Ciebie przypomina.
Bogdzia 10:45, 25 cze 2015

ZielonaAnia75 napisał(a)
Bogdziu czy możesz napisać coś o róży Eden rose. Chciałabym ją posadzić tylko nie wiem czy długo kwitnie, czy chorowita i jaka duża rośnie.

Aniu ja moge ja tylko pochawalic. w moim ogrodzie gdzie róze marzna bez przerwy ona wytrzymuje, czytalam ze jest uwielbiana w Rosji bo wytrzymuje ich klimat do tego jej uroda delikatna i zachwycajaca, trudno o lepsza róze. bardzo ja polecam.tym bardziej ze powtarza kwitnienie. Dla mnie jak dotąd to róza nr 1.
Bogdzia 10:46, 25 cze 2015

Margarete napisał(a)

Martagony śliczne, żóltych mi nie dałaś - no chyba że u mnie są jakies opóźnione....bo u mnie ani jeden liliowiec jeszcze nie zakwitł, paki mają owszem ale nie kwitna, nawet Stella del Oro nie...no chyba że to nie jest Stella ale podobny, niski, żólty i długo kwitł w ub roku...w tym ani ani....
Udanej wycieczki !

Ten nasz łodzko- syberyjski klimat daje o sobie znac, u mnie Stelle tez dopiero nieśmiało zaczynaja. W takim razie muszę Ci dac jeszcze te wczesne zólte i pachnace.
Bogdzia 10:56, 25 cze 2015

kasia65 napisał(a)
Bogdziu,serdecznie dziękuję za odpowiedz.Przesyłam kolejne zdjęcia abyś zobaczyła w jakich warunkach rośnie mój rododendron.- nova zembla.Nie był on przez nas sadzony,ponieważ w maju 4 lata temu odkupilismy ogródek już zagospodarowany.Nie miałam żadnej wiedzy o rododendronach ,ale ten wygladał tak marnie(jakies trzy gałązeczki z bladymi.prawie żółtymi liśćmi-zero kwiatów),że postanowiłam o niego zawalczyć.Kupiliśmy z mężem nawóz do R-magiczna siła ...nawet trochę ożył,zawiązał pączki,wiec się ucieszyłam że następnej wiosny zakwitnie i poznam kolor i nazwę R.Przyszła wiosna ale okazało się że wypuscił tylko liście.Nie dawalo mi to spokoju,walczyłam nadal,szperałam w internecie i zalazłam tu u Was na forum że aby roslina pobierała i mogła korzystać z nawozu musi miec odpowiednio kwaśną glebę.Zakupiliśmy więc przez internet Instal... no i latem już moża bylo zauważyć pąki kwiatowe i oczywiście liścienne.Zaszłego roku pokazał 5 kwiatów...A w tym roku juz 12!!!Walka sie opłaciła.ale właśnie ok20 czerwca jak oberwalismy przekwitłe kwiaty ,pokazały sie te plamy na liściach...Może faktycznie jakis bląd przy nawozeniu?tu moje kolejne pytanie?Czy Instal ten do zakwaszania podloża traktować również jako dawke nawozu czy -nie??Czy tę magiczną siłę stosować co 2 tygodnie ?Czy może lepiej dolistnie co tydzień...boję się teraz znowu nie przedobrzyć w tym jego ratowaniu...wiec proszę o radę co do nawożenia bo Twoje doświadczenie i wiedza jest bezcenna!Jeszcze raz dziekuję za poświęcony mi czas....Przepraszam że "zamęczyłam"historią mojego RR...Z pozdrowieniami-kasia

Kasiu nie znamtego środka do zakwaszania Instal, w internecie tez go nie znalazłam . Ja powiem tak , na zdjeciu wcale tak żle nie wyglada ale zeby nie było powrotu do złego wyglądu to ja bym go na początku września wykopała dokad jeszcze nie jest wielki , przygotowała porzadne podłoze i posadziła na nowo. On rośnie duży i jeśli za kilka lat okaze sie że choruje to kłopot bedzie wielki a teraz mozna bez problemu przygotowac mu dobre podłoże i nie martwic sie przyszłoscią.Ziemia zmieszana z kwsnym polskim torfem pól na pól i dosc rozległe stanowisko bo rośnie szeroko i bedziesz miec pewnosc ze wystarczy o niego dbac tylko na bieżąco. To ze źle wygladał świadczy ze nie miał dobrego podłoża a to jest podstawa i zakwaszanie ziemi nie ma sensu jesli tam ziemia jest nie taka jak powinna. Pewnie że po jakims czasie tez sie bedzie wyjaławiac ale wtedy juz nawozy wystarcza , wiec moja rada posadz od nowa.Pamietaj o tym że nie mozna posadzic głębiej niż rósł , nie dawaj w pierwszym roku żadnych nawozów i podlewaj .Co do magicznej siły ja ją stosowałam tylko raz , nie podobała mi sie , rośliny nie poprawily wyglądu, wole nawozy do rh firmy Agrecol lub Florovit.
Bogdzia 10:57, 25 cze 2015

Kindzia napisał(a)
Przyleciałam zdjęcia z wczoraj pooglądać...

Buziaki

No to juz sa. Mijałysmy drogowskaz do Twojego ogrodu i oczywiscie myśl o Tobie natychmiast.