Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:39, 13 lis 2015

ren133 napisał(a)
Poddaję się ... ja to nigdy nie mogę się przebić prze te ilości stron
No po prostu przerasta mnie to ... chcę zacytować zdjęcie więc się cofam ... wiem , że strona czy dwie to mało cofam się 5,6,7 do tyłu i nic
Chciałam powiedzieć, że podoba mi się jesienne zdjęcie z ławeczką
Krysia przypomniała mi dzisiaj, że planowałam rh u siebie ... ale zakup zosrtawiam jednak na wiosnę ... w związku z czym mam pytanie ... czy może powinnam teraz już przygotować jakoś glebę czy mogę to zrobić tuż przed posadzeniem? i o czym powinnam pamiętać żeby mi wyszło?
Pozdrawiam

Nie musisz teraz przygotowywac , wystarczy bezposrednio przed sadzeniem ale trzeba zakupic kwasny torf koniecznie polski , wymieszac go z ziemia z ogrodu pól na pól na dosc duzej powierzchni, minimum metra kwadratowego i posadzic na równi z poziomem , absolutnie nie głębiej, trochę rozluźnic korzenie no i oczywiscie podlewac ale zadnych nawozów w pierwszym roku.Pozdrówka Reniu.
Bogdzia 11:40, 13 lis 2015

Kindzia napisał(a)

Nawet ostatnio mówiłam do Kasi, że Twoim wzorem nie będę się nimi przejmować. I nie spędzają mi snu z powiek. Tragedii nie ma

Wiem o tym Calypso, już przecież to u Ciebie czytałam...ale zupełnie zapomniałam. Postaram się zapamiętać w przyszłym sezonie. To może pierwiosnki i żurawki też bym prysła...jak myślisz Bogdziu? Zaszkodzić nie zaszkodzi.

Na pewno nie zaszkodzi.Oczywiscie opryskaj.
ren133 11:42, 13 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Nie musisz teraz przygotowywac , wystarczy bezposrednio przed sadzeniem ale trzeba zakupic kwasny torf koniecznie polski , wymieszac go z ziemia z ogrodu pól na pól na dosc duzej powierzchni, minimum metra kwadratowego i posadzic na równi z poziomem , absolutnie nie głębiej, trochę rozluźnic korzenie no i oczywiscie podlewac ale zadnych nawozów w pierwszym roku.Pozdrówka Reniu.

Dziękuję bardzo Bogdziu
Bogdzia 11:55, 13 lis 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo Bogdziu

Nie ma za co. Pozdrówka.
Pszczelarnia 13:43, 13 lis 2015

Bogdziu, moja dociekliwość zapytuje skąd wzięłaś miejsce na 2 rhododendrony i jakie to będą?

Ja ciągle jeszcze podlewam moje zimozielone i pod drzewami. Dalej sucho w glebie, choć w powietrzu się tego nie czuje.

Bogdzia 14:44, 13 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, moja dociekliwość zapytuje skąd wzięłaś miejsce na 2 rhododendrony i jakie to będą?

Ja ciągle jeszcze podlewam moje zimozielone i pod drzewami. Dalej sucho w glebie, choć w powietrzu się tego nie czuje.

Nie znalazłam miejsca na dwa rh , na razie tylko na jednego a by je zdobyc trzeba było wyrzucic na kompost cos innego . Drugie miejsce mam upatrzone ale M sie sprzeciwia bo trzeba by sie pozegnac z jałowcem. Kupuję Petera Tigerstedt i Jana III Sobieskiego .U mnie tez sucho , tylko wierzchnia warstwa ziemi wilgotna ale cały nastepny tydzień ma padac. Bardzo na ten deszcz liczę.Macham.
Madzenka 17:23, 13 lis 2015

Dziekuje za info o Calypso, myślałam ze tylko działa kontaktowo i ze trzeba biegać o zmroku i opryskiwać nim żerujące opuchlaki

Nie przejmowałam się opuchlakami ale sporo roślin straciło korzenie i zginęły. to kwestia ilości zakupion ch przez mnie żurawek do młodego ogrodu i słabego systemu korzeniowego młodych roślin.

Teraz mam je pod kontrolą i jakoś wytrzymuję bo nie mam juz strat w ogrodzie tylko koronki
Bogdzia 17:36, 13 lis 2015

Madzenka napisał(a)
Dziekuje za info o Calypso, myślałam ze tylko działa kontaktowo i ze trzeba biegać o zmroku i opryskiwać nim żerujące opuchlaki

Nie przejmowałam się opuchlakami ale sporo roślin straciło korzenie i zginęły. to kwestia ilości zakupion ch przez mnie żurawek do młodego ogrodu i słabego systemu korzeniowego młodych roślin.

Teraz mam je pod kontrolą i jakoś wytrzymuję bo nie mam juz strat w ogrodzie tylko koronki

Niestety żurawki to główny dostarczyciel opuchlaków ale jak jest lepiej to można na to liczyc że bedzie jeszcze lepiej. A drobnymi nadgryzieniami nie ma sie co przejmowac. Pozdrówka Marzenko serdeczne.
anabuko1 17:41, 13 lis 2015

Witaj!!
Cudne to zdjatko jesiennego ogrodu, z ławeczką , z dywanem z liści
A poezję Stachury też lubię.
Bogdzia 17:45, 13 lis 2015

anabuko1 napisał(a)
Witaj!!
Cudne to zdjatko jesiennego ogrodu, z ławeczką , z dywanem z liści
A poezję Stachury też lubię.

Dziękuję , niestety przez problemy ze wzrokiem czytanie jedynie na komputerze i niezbyt długo bo podświetlone Pozdrówka.