Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 13:27, 17 lis 2015

Filomena napisał(a)
Odwiedzam przepiękny klimatyczny ogród.
Zaskoczyłaś mnie wpisem Bogdziu u Ewy w Pszczelarni, że posiadasz kaliny. Myslałam, ze u Ciebie kwasolubne w przewadze. Wiem, że kaliny potrzebują ph ziemi dużo powyżej obojętnej 7. Sama dążę do obniżania ph ziemi u siebie, ale także mam kaliny. Czy możesz Bogdziu napisać dwa słowa o swoich obserwacjach w tym temacie?
pozdrawiam gorąco

Kaliny masz róznych gatunków i wszystkie rosna w naturalnej ziemi jaka jest w ogrodzie a dla rododendronów ziemia jest specjalnie robiona . Ziemia naturalna w ogrodzie jest kwasna ale nie az tak kwasna jakiej potrzebują rh , myślę że jest w sam raz dla kalin.Niestety ze względu na ciasnote jaka panuje w moim ogrodzie maja jak pisałam spartańskie warunki do rozwoju ale w tym wypadku nie chodzi o ph ziemii tylko o małą ilosc miejsca.Pozdrawiam serdecznie.
Filomena 13:35, 17 lis 2015

O! Widzę, że i u Ciebie dobrze sobie radzą. Niektóre opisy roślin są mylące. Przeważająca część kalin, która rośnie u mnie w opisie potrzebują ziemi o ph zasadowym, a u mnie kwaśno. Rosną jednak i niezle się mają, podobnie jak u Ciebie, Bogdziu. Tak myslę, że warto sadzić rosliny,na które ma się ochotę i "aposteriori" sprawdzić, nie bacząc na opisy
pozdrawiam
Kasya 14:27, 17 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Kaliny masz róznych gatunków i wszystkie rosna w naturalnej ziemi jaka jest w ogrodzie a dla rododendronów ziemia jest specjalnie robiona . Ziemia naturalna w ogrodzie jest kwasna ale nie az tak kwasna jakiej potrzebują rh , myślę że jest w sam raz dla kalin.Niestety ze względu na ciasnote jaka panuje w moim ogrodzie maja jak pisałam spartańskie warunki do rozwoju ale w tym wypadku nie chodzi o ph ziemii tylko o małą ilosc miejsca.Pozdrawiam serdecznie.

ciasnota to jest u mnie
u ciebie sa piekne kompozycje
Krys 21:23, 17 lis 2015

Bożenko melduję ,że wsadziłam dzisiaj sobotnie zakupy,przy oświetleniu domu do 20 bedzie pieknie wiosną buziak
Bogdzia 21:25, 17 lis 2015

Krys napisał(a)
Bożenko melduję ,że wsadziłam dzisiaj sobotnie zakupy,przy oświetleniu domu do 20 bedzie pieknie wiosną buziak

Własnie byłam u Ciebie i czytałam, niech zdrowo rosną.U mnie dzis było sadzenie ponad 300 cebulek krokusów ale eMus mnie wyreczył więc sie nie zmączyłam.Macham.
Bogdzia 21:27, 17 lis 2015

Kasya napisał(a)

ciasnota to jest u mnie
u ciebie sa piekne kompozycje

Kasiu obawiam sie ze u Ciebie ciasnota dopiero bedzie ,za rok a najdłużej za dwa będziesz miec problem ale możesz przesadzac do syna więc i problemu nie będzie. Pozdrówka.
Bogdzia 21:29, 17 lis 2015

Filomena napisał(a)
O! Widzę, że i u Ciebie dobrze sobie radzą. Niektóre opisy roślin są mylące. Przeważająca część kalin, która rośnie u mnie w opisie potrzebują ziemi o ph zasadowym, a u mnie kwaśno. Rosną jednak i niezle się mają, podobnie jak u Ciebie, Bogdziu. Tak myslę, że warto sadzić rosliny,na które ma się ochotę i "aposteriori" sprawdzić, nie bacząc na opisy
pozdrawiam

Powiem szczerze ze na ogól jak mi sie cos podoba to żadne strachy-opisy nie sa w stanie mnie przestraszyc , dopiero później jak są problemy to przesadzam w zaciszne miejsca i czytam przestrogiZ kalinami takich problemów na szczescie nie ma.
Kasya 21:31, 17 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Kasiu obawiam sie ze u Ciebie ciasnota dopiero bedzie ,za rok a najdłużej za dwa będziesz miec problem ale możesz przesadzac do syna więc i problemu nie będzie. Pozdrówka.

juz linie poszerzania zaznaczone i czekam na wiosne
Bogdzia 21:38, 17 lis 2015

Kasya napisał(a)

juz linie poszerzania zaznaczone i czekam na wiosne

Mówiłam jak bylismy u Ciebie ze masz strasznie duzo roślin wiec inaczej byc nie mogło
Mala_Mi 22:43, 17 lis 2015

14 listopada... złoto Z drzew ktoś ukradł
Wiec liczymy do wiosny
Zima___Zima ma te plusy.. nadrobimy zaległości