Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 17:06, 26 mar 2016

Katkak napisał(a)
Bożenko ja wiem, że pewnie zadam jedno z pytań którego masz po kokardę, ale bardzo zależy mi na odpowiedzi. Przypomnij mi zasady poprawnego sadzenia rododendronów, dobrze? Włączyłam sobie nawet odcinek Mai z Tobą, le tam nie zostało to dokładnie doprecyzowane, a nie chciałabym posadzić niewłaściwie.

Na jednego rh potrzebujesz ok 60-80l kwasnego torfu , jeśli są małe moze byc mniej pod warunkiem że za kilka lat je wykopiesz i posadzisz od nowa dodajac nowy torf. Mieszasz torf pół na pół z ziemią z ogrodu lepiej jesli bedzie taka trochę cięższa żeby trzymała wodę. Wykopujesz dołek , głębokosc ok 40-50cm , promień dołka ok 50cm (jesli małe rh to mniej ale ten sam warunek), doniczke możesz namoczyc ale nie za długo, i sadzisz roślinke koniecznie na tej samej wysokosci co w doniczce, może byc nieco wyżej ale nie może niżej. Przez rok tylko podlewasz i nie dajesz zadnych nawozów. W bardzo wyjatkowych wypadkach mogą byc tylko dolistne. Nie zapominasz o podlewaniu , rh musza miec stale wilgotna ziemię i nie myśl że jak padał deszcz to juz są podlane bo jesli deszcz jest delikatny i drobny to spływa na zewnatrz po lisciach jak po parasolu i niestety podlewanie nawet po deszczu jest konieczne. Po kwitnieniu wyłamujesz kwiatostany i obserwujesz czy nie bedzie jakichs szkodników np skoczka różanego lub mączlików. One występują głownie po kwitnieniu i wtedy trzeba opryskac. Przed zima podlewasz. Za rok dajesz nawozy doglebowe.
Bogdzia 17:07, 26 mar 2016

Kasik napisał(a)
Przychodzę z życzeniami świątecznymi Kochana, a jak tak czytam, to i Imieninowe przegapiłam Słoneczka i deszczyku i wszystkiego o czym marzysz. Zdrowia przede wszystkim.

U nas Święta na pół gwizdka, bo syn wyprowadzał się do wczoraj, a po Świętach malutki remont. Nie było sensu się naginać, kiedy za tydzień i tak posprzątać wszystko trzeba.
Kulinarnie spokojnie jak nigdy. I dobrze

Czyli w świeta głównie nabieramy sił do pracy w ogrodzie ( Wy dodatkowo w domu). Buziaki i Miłych Świat.
Bogdzia 17:10, 26 mar 2016

Stokrotko i Agatko , dzieki za zyczenia i wybaczcie ze u was nie złożę bo staram sie przestrzegac ustaleń ogrodowiskowych czyli pisania życzeń w wątku do tego przeznaczonym. Dzieki że o mnie pamiętacie i Wam też zyczę miłych i zdrowych Świąt.

https://www.youtube.com/watch?v=9SwvZUzs3pI
Gardenarium 17:44, 26 mar 2016

Wiem, że brak opadów to wielki problem więc życzę, aby poszły do ciebie

Instagram Ogrodowiska
agata19762 18:51, 26 mar 2016

Bożenko mnóstwo cennych rad poczytałam
Dziękuję !!!

U mnie pada od rana zatem wysyłam do Ciebie trochę deszczu

Też mam okna nie myte
specjalnie liczyłam 24 sztuki
plus balkonowe i tarasowe

Nie mam wyrzutów z tego powodu...
zimno było jak diabli ostatnio.

Katkak 20:07, 26 mar 2016

Bożenko bardzo, bardzo dziękuję. Zapisałam sobie wszystko więc będę miała raz na zawsze . Zrobiłam zdjęcie temu ptaszkowi co zamieszkał budkę na orzechu. Zerkniesz? To chyba rzeczywiście szpaki, bo mają takie plamki. W dodatku zaobserwowałam dziś, że w budce na gruszy nie mieszkają już sikorki tylko też te same ptaszki. Czy to znaczy, że sikorki jakoś już zdążyły się rozmnożyć i opuściły budkę, czy też szpaki je przepędziły?
Agacia 20:32, 26 mar 2016

Bożenko, wspaniałego czasu z Rodziną i samej pomyślności
Bogdzia 20:46, 26 mar 2016

Gardenarium napisał(a)
Wiem, że brak opadów to wielki problem więc życzę, aby poszły do ciebie

Niestety omijają mnie wszelkie opady. Prognozy zapowiadajace deszcz rzadko sie sprawdzaja a te bez deszczu zawsze są prawdziwe.
Bogdzia 20:49, 26 mar 2016

agata19762 napisał(a)
Bożenko mnóstwo cennych rad poczytałam
Dziękuję !!!

U mnie pada od rana zatem wysyłam do Ciebie trochę deszczu

Też mam okna nie myte
specjalnie liczyłam 24 sztuki
plus balkonowe i tarasowe

Nie mam wyrzutów z tego powodu...
zimno było jak diabli ostatnio.

Przyślij tego deszczu jesli masz za dużo. Dzis mówili ze w Rzeszowie ulewa wielka, u mnie tez miało padac ale na prognozie sie skończyło.Okna poczekaja na cieplejsze dni.Pozdrówka.
Bogdzia 20:49, 26 mar 2016

Agacia napisał(a)
Bożenko, wspaniałego czasu z Rodziną i samej pomyślności

Agatko również i dla Ciebie i Twojej Rodziny.