Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:50, 26 mar 2016

Katkak napisał(a)
Bożenko bardzo, bardzo dziękuję. Zapisałam sobie wszystko więc będę miała raz na zawsze . Zrobiłam zdjęcie temu ptaszkowi co zamieszkał budkę na orzechu. Zerkniesz? To chyba rzeczywiście szpaki, bo mają takie plamki. W dodatku zaobserwowałam dziś, że w budce na gruszy nie mieszkają już sikorki tylko też te same ptaszki. Czy to znaczy, że sikorki jakoś już zdążyły się rozmnożyć i opuściły budkę, czy też szpaki je przepędziły?

Byłam u Ciebie i napisałam .
Katkak 20:50, 26 mar 2016

Bożenko dziękuję za pomoc. Wyeksploatowałam Cię mocno . Ściskam Cię kochana Bożenko życząc zdrowych i radosnych Świąt i byś zawsze miała wiosnę w sercu .
Bogdzia 21:00, 26 mar 2016

Katkak napisał(a)
Bożenko dziękuję za pomoc. Wyeksploatowałam Cię mocno . Ściskam Cię kochana Bożenko życząc zdrowych i radosnych Świąt i byś zawsze miała wiosnę w sercu .

Kasiu wzajemnie wszystkiego najlepszego.
Klamber 21:51, 26 mar 2016

Bogdziu, Dziękuję za życzenia i ja również życzę , spokoju i radości. Link poprawiłem źle to zrobiłem , zapomniałem udostępnić i dla tego nie miałaś dostępu.
sylwia_slomc... 22:44, 26 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Na jednego rh potrzebujesz ok 60-80l kwasnego torfu , jeśli są małe moze byc mniej pod warunkiem że za kilka lat je wykopiesz i posadzisz od nowa dodajac nowy torf. Mieszasz torf pół na pół z ziemią z ogrodu lepiej jesli bedzie taka trochę cięższa żeby trzymała wodę. Wykopujesz dołek , głębokosc ok 40-50cm , promień dołka ok 50cm (jesli małe rh to mniej ale ten sam warunek), doniczke możesz namoczyc ale nie za długo, i sadzisz roślinke koniecznie na tej samej wysokosci co w doniczce, może byc nieco wyżej ale nie może niżej. Przez rok tylko podlewasz i nie dajesz zadnych nawozów. W bardzo wyjatkowych wypadkach mogą byc tylko dolistne. Nie zapominasz o podlewaniu , rh musza miec stale wilgotna ziemię i nie myśl że jak padał deszcz to juz są podlane bo jesli deszcz jest delikatny i drobny to spływa na zewnatrz po lisciach jak po parasolu i niestety podlewanie nawet po deszczu jest konieczne. Po kwitnieniu wyłamujesz kwiatostany i obserwujesz czy nie bedzie jakichs szkodników np skoczka różanego lub mączlików. One występują głownie po kwitnieniu i wtedy trzeba opryskac. Przed zima podlewasz. Za rok dajesz nawozy doglebowe.

Przepis skoncentrowany super jest Dziękuję i ja
oliwka 12:52, 27 mar 2016

Wspaniałego czasu z rodziną Bozenko
oliwka 13:07, 27 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Na jednego rh potrzebujesz ok 60-80l kwasnego torfu , jeśli są małe moze byc mniej pod warunkiem że za kilka lat je wykopiesz i posadzisz od nowa dodajac nowy torf. Mieszasz torf pół na pół z ziemią z ogrodu lepiej jesli bedzie taka trochę cięższa żeby trzymała wodę. Wykopujesz dołek , głębokosc ok 40-50cm , promień dołka ok 50cm (jesli małe rh to mniej ale ten sam warunek), doniczke możesz namoczyc ale nie za długo, i sadzisz roślinke koniecznie na tej samej wysokosci co w doniczce, może byc nieco wyżej ale nie może niżej. Przez rok tylko podlewasz i nie dajesz zadnych nawozów. W bardzo wyjatkowych wypadkach mogą byc tylko dolistne. Nie zapominasz o podlewaniu , rh musza miec stale wilgotna ziemię i nie myśl że jak padał deszcz to juz są podlane bo jesli deszcz jest delikatny i drobny to spływa na zewnatrz po lisciach jak po parasolu i niestety podlewanie nawet po deszczu jest konieczne. Po kwitnieniu wyłamujesz kwiatostany i obserwujesz czy nie bedzie jakichs szkodników np skoczka różanego lub mączlików. One występują głownie po kwitnieniu i wtedy trzeba opryskac. Przed zima podlewasz. Za rok dajesz nawozy doglebowe.

I ja dziękuję za przepis przekleje do siebie żeby zawsze miec pod ręką.
Urszulla 18:01, 27 mar 2016

dopiero dziś mam czas żeby pozaglądać tu i tam byłam w ogrodzie na chwilę bo zrobiło się ciepło, wiosennie i z 10 min brudzenia paznokci zaliczyłam a przy okazji zobaczyłam ile pracy i plewienia przede mną. Pozdrawiam świątecznie
Madzenka 19:41, 27 mar 2016

Chyba posadzę moje cunnihams white jeszcze raz....

Opatrzność zlitowała sie i dzisiaj u nas było słońce, nie bedę taka i nie podeślę na jutro deszczu ale od wtorku masz mój deszcz zaklepany
Bogdzia 20:58, 27 mar 2016

Klamber napisał(a)
Bogdziu, Dziękuję za życzenia i ja również życzę , spokoju i radości. Link poprawiłem źle to zrobiłem , zapomniałem udostępnić i dla tego nie miałaś dostępu.

Byłam, obejrzałam.