Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 22:14, 12 lis 2016

ewsyg napisał(a)

Ale się uśmiałam, Ania jest boska.

Odnośnie uczenia się na pamięć to powiem Wam, że dzisiaj zaskoczyłam moje uczennice jak wyrecytowałam im spory kawałek Reduty Ordona. Sama byłam zdziwiona, że tyle pamiętałam. Ja akurat lubiłam j. polski.

Bożenko, patrząc na Twój cudny, dojrzały ogród przypomina mi się przepiękny wiersz Mickiewicza " Do M"
" Wtem błyskawica nocna zamigoce
Sucha w ogrodzie zaszeleszczy grusza
I puszczy w okno z jękiem załopoce
Pomyślisz sobie, że to moja dusza"

Ja lubiłam j polski w podstawówce bo miałam super nauczycielkę a w liceum juz mniej bo nauczyciel był dużo gorszy i własciwie wszystko co wiem to z podstawówki wyniosłam.W Liceum kłóciłam sie z nauczycielem ze nie ma racji az mi raz zachowanie na pólrocze obniżył ze mu autorytet podrywam ale szczerze przyznał mojej mamie że mam racje tylko nie powinnam mu tego autorytetu podrywacBardzo to doceniłam ze nie próbował mnie obciązac że np źle się zachowuje albo jakos inaczej tłumaczyc tą jego decyzje.Wiersz piękny ale duchami przed noca mnie straszysz, ja z tych co się boja takich nastrojów.
Adela 22:42, 12 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Elu ja uwazam że największe zło w obecnej szkole to testy. Nauczyciele przestali uczyc , skupili się na rozwiazywaniu testów a tam różnie bywa , czasem nie trzeba nic robic wystarczy podac odpowiedz a czasem trzeba rozwiazac np długie zadanie. Dla mnie to nie jest uczenie w logicznej kolejnosci , tłuką te testy w kazdej ostatniej klasie szkoły i gdzies zgubiło sie logiczne myślenie.Ja wierze ze wszystko wróci do normy gdy powróci ośmiolatka która moim zdaniem była bardzo dobra, myśle ze wiem cos o tym bo uczyłam od pierwszego do ostatniego roku ośmiolatki.

Pewnie masz rację. Ja już od dawna nie mam kontaktu ze szkołą, nawet jako rodzic. Boję się tylko o swoje wnuczki - jak będzie wyglądała ich nauka?
Moja 2 letnia wnuczka jeszcze mówić nie umie, ale ipada obsługuje sama i oglada świnkę pepę na youtube
Ale kwiatki w ogródku lubi wąchać, podlewać i zrywać Moja mała malutka ogrodniczka

AnnaCh 22:42, 12 lis 2016

Bogdzia napisał(a)
Aniu Marzenka pytała mnie o śnieg w listopadzie i tylko o tym miesiacu napisałam. W październiku śnieg równiez bywał np w 2009r 14 października ale w 2015r mam zapisany pierwszy śnieg 24 listopada.
Znalazłam 12 października 2015 r., śnieg u mnie i pamiętam, że nie tylko u mnie był
Tu zdjęcia
Rench 22:54, 12 lis 2016

Bogdzia napisał(a)
U mnie od wczoraj leży snieg.

Miłego dnia wszystkim.

Ech te widoki Twoje .... Cudne
bozga 06:11, 13 lis 2016

Ślicznie z tym śniegiem, a ja nawet nie zdawałam sobie spray, że takie rzeczy w Polsce. U mnie dopiero wczoraj zobaczyłam pierwszy szron.
TeresaK 07:13, 13 lis 2016

Dzień dobry Bogdziu. Do Twoich wątków zaglądam od listopada 2014 roku. Jestem nim zachwycona, jak każdy na tym forum. Zaczynam tworzyć mój ogród. Dziewczyny pomogły mi zaplanować linie rabat. Pogoda nie pozwala, żeby iść do ogrodu i pracować w ziemi, pomyślałam, że zacznę planować nasadzenia. Chciałabym mieć w swoim ogrodzie rododendrony i azalie. Ale po czytaniu Twoich wątków wydaje mi się, że będzie to trudne. Gdybyś pomogła mi pomóc podjąć decyzję, czy mogę o nich w ogóle myśleć. Działka znajduje się wśród łąk i pastwisk. Nie rośnie na niej na razie ani jedno drzewo. Czy są jakieś rodki, a może azalie, które zniosą słońce zanim urosną drzewka, które dadzą im trochę cienia. Ty masz największe doświadczenie w tym temacie. Pozdrawiam.
TeresaK 07:13, 13 lis 2016

Dubelek
jolanka 09:59, 13 lis 2016

Nauka to nie tylko odtwarzanie, zrzucanie wszystkiego na szkołę, tylko ciągłe zajmowanie się dziećmi: podsuwanie lektur, spędzanie z nimi czasu, zamykanie komputera
"Pamięciówka" jest potrzebna, nie da się "rozumieć" czegoś, czego się nie umie.
Oczywiście, nie ma sensu bezmyślne uczenie rozwiązywania testów, ale jeśli mądrze włoży się do głowy dziecka wiedzę i umiejętności (na pamięć też) to nie będzie kłopotów z ich rozwiązywaniem.
Reformowanie to nie powinno być rozwalanie za każdym razem wszystkiego ale mądre poprawianie niedobrych rozwiązań a wzmacnianie tego, co przynosi korzyści.

Porównując do naszego podwórka: kiedy tworzymy przez wiele lat ogród to nie wyrywamy wszystkich roślin kiedy chcemy coś w nim zmienić.Czasami przesadzamy, chwasty wyrywamy, dosadzamy inne pasujące do reszty

Przeżyłam już w oświacie wiele reform i trafia mnie gdy widzę,że znowu bez wczesniejszego przygotowania grzebie się w życiu mlodych ludzi. Tu trzeba najpierw bardzo dobrze pomysleć, bo efekty widać będzie (albo porażki) dopiero za wiele lat a powrócic i poprawić, jak nawet w ogrodzie, juz nie będzie mozna
Może wtedy powiemy: sorry, taki mamy....
AgnieszkaW 10:12, 13 lis 2016

U Ciebie, Bogdziu, rzeczywiście już zimowo. U nas dopiero dzisiaj pierwszy raz troszeczkę pobieliło, ale już topnieje. Ogród w białej szacie równie piękny. Pozdrawiam cieplutko
ZieloneWrota 10:56, 13 lis 2016

Witaj Bogdziu, piękny zimowy ogród dziś cały dzień pada aż miło, tak czysto i przytulnie, wczoraj byliśmy w Krakowie a tam śniegu nic, dopiero jak późnym wieczorem wyjeżdżaliśmy to zaczęło padać, a u nas pada i pada, pozdrawiam ciepło